Studiu de overclocking: ASUS Rampage IV Extreme + Sandy Bridge-E

Scris de: , in categoria: Procesoare & Chipseturi, in 14 November, 2011.

.

.

De GPU/DIMM Post am mai vorbit si in cazul lui Maximus IV Extreme deci nu voi mai relua, totusi PCIe Lane Simulator este ceva nou introdus pe Rampage IV Extreme. Cu ajutorul lui ne putem decide cum sa populam sloturile PCI-Express mai rapid decat amsta sa calculam impartirea lane-urilor.

La tabul DRAM Timing Control avem toate setarile posibile si imposibile, dar cel mai interesant este prezenta celor 4 profile. Setarile Auto sunt optimizate pentru memoriile echipate cu chipuri Hynix, cele mai populare in momentul de fata. Prin profile putem incarca parametrii pentru memorii echipate cu Elpida Hyper, 2 seturi de latente pentru memoriile cu chipuri PSC sau un set de latente pentru obtinerea de frecvente foarte mari (daca suporta IMC-ul, desigur).

Rampage Tweak poate fi setat pe Mode 1 pentru compatibilitate sau pe Mode 2 pentru performanta si overclockabilitate. Latency Boundary setat pe Nearer va oferi performanta mai buna in schimb pe Further ajuta la overclocking atunci cand folosim unele module de memorie mai vechi.

.

.

DRAM CLK Period este o setare care afecteaza performanta si overclocking-ul in acelasi timp. O setare de 5 sau 7 ofera de obicei performanta mai buna cu pretul unui overclocking ceva mai scazut. Pentru overclocking-ul memoriilor ce ruleaza 1T o valoare de 3 sau 7 este de obicei de preferat.

Nu exista o setare care sa mearga mai bine pentru Enhanced Training, dar de cele mai multe ori setarea Disabled ajuta la overclocking. Receiver Slew poate fi setat pe Normal atunci cand facem overclocking extrem.

O optiune cu adevarat interesanta este RC Warm Boot Fast care setat pe Enable ne permite sa nu mai facem Memory Training la Warm Boot. Pe langa bootarea mai rapida, aceasta optiune poate fi folositoare atunci cand IMC-ul procesorului este sensibil la temperatura. De exemplu poate realiza training-ul memoriei cu anumite frecvente / latente la +20 oC dar nu la -40 oC.

Round Trip Latency este o setare ce poate afecta semnificativ performanta, dupa cum stim de la Sandy Bridge. In cazul Rampage IV Extreme, DRAM RTL si DRAM IOL (I/O Latency) sunt impartite per canal si per rank (un dimm single-sided are doar rank-ul R0 in timp ce un dimm double-sided le are pe amandoua). Ca o recomandare generala, RTL-ul nu poate fi miscat de obicei decat cu 2 pasi iar atunci e recomandat sa se modifice si IOL in aceeasi directie (de preferat cu acelasi numar de pasi).

.

Comentarii

8 comentarii la: Studiu de overclocking: ASUS Rampage IV Extreme + Sandy Bridge-E

  1. doru pop a scris pe:

    Ms Matei! Acum pot merge linistit si eu la munca !

  2. Lancer a scris pe:

    sefu a stat langa mine si asteapta nebunia asta pe piata :))

  3. Robert a scris pe:

    Mi-a depasit putin asteptarile aceasta serie mai putin intr-o anumita privinta… Avand in vedere marketingul si frecventa atinsa de acel AMD Bulldozer “special” ma gandeam ca frecventa la care va urca va fi peste Gulftown… Lucrurile nu stau asa pe foaie insa aceste procesoare sunt puternice, mai puternice decat m-am asteptat. Lucru confirmat si de noi recorduri GPU si CPU, nu doar frecvente si “perfomante de craciun”.

  4. Thanks matose.Very well

  5. Ion a scris pe:

    Articol excelent! Am o intrebare totusi, cand o sa organizati si voi vreo tragere la sorti (aka giveaway) pentru cititori? Sunt disperat ca multe site-uri de review-uri organizeaza aceste concursuri prin care doneaza hardware cu care nu au ce face insa nici unu din site-urile pe care le stiu nu accepta participanti din Europa (mai precis din Romania). Motivul e simplu de ghicit- taxe de transport si eventual import.

  6. Monstru a scris pe:

    Concursurile au ca scop recompensarea cititorilor fideli si pasionati. LAB501 a organizat pana acum 14 concursuri in care s-au dat peste 100 de premii. Este adevarat, nu give-away-uri, adica trebuie sa fi si putin pasionat, si sa si faci ceva pentru premii. Un prim pas ar fi sa citesti cu atentie site-ul si forumul, caz in care ai stii cam cate premii am dat cititorilor din Romania pana acum 🙂

    http://forum.lab501.ro/showthread.php?t=2764

  7. Ion a scris pe:

    [quote]Concursurile au ca scop recompensarea cititorilor fideli si pasionati. LAB501 a organizat pana acum 14 concursuri in care s-au dat peste 100 de premii.[/quote]

    Faptul ca rasplatiti cititorii fideli e de laudat dar nu-i mai trudi asa mereu.

    Inteleg daca sponsorul cere ceva efort din partea participantilor, datorita dorintei de asi face reclama (pana la urma de aceea doneaza), dar n-o fi mereu asa….mai arunca si tu o para malaiata.

    Oricum o sa ma implic si eu in forum, site-ul are numai articole bune si sunt singur ca imi voi petrece mult timp pe aici.

    Ciudat este ca am aflat de site prin Tech Report si Fudzilla in loc sa aud de el de la romanasi. Faceti si voi niste reclame, sau niste filmari mai interesante si postati pe youtube sau eu stiu…

  8. Monstru a scris pe:

    Cred ca unele dintre concursuri au fost chiar prea usoare, prefer totusi sa recompensez oamenii care au pasiune, si cred ca ne putem rezerva dreptul de a oferi premii in orice mod dorim. De fapt, asta are si legatura cu cititorii…sincer sa fiu prefer 10 oameni cu adevarat interesati, decat 100 de “cititori” care au venit doar odata pentru un premiu usor de castigat. Stiu, stiu, nu este cea mai buna strategie de marketing, dar sincer ma intereseaza mai mult calitatea decat cantitatea…

    In fine, vom avea probabil si un fel de give-away la un moment-dat, ne mai gandim…

    Legat de promovare, sincer chiar nu avem nevoie. Poti gasi canalul nostru de YouTube cu materiale difuzate pe TVR, au fost si ceva articole prin ziare, expunere exista. Partea amuzanta este alta, o sa dai de link-uri catre LAB501 si pe alte site-uri, nu numai Techreport sau Fudzilla (Techpower-up, Engadget, Vrzone, etc). Cred ca iti poti da seama in cazul asta cam cat de mare este site-ul de fapt. 🙂

Lasa-ne un comentariu: