Studiu de overclocking: ASUS Rampage IV Extreme + Sandy Bridge-E

Scris de: , in categoria: Procesoare & Chipseturi, in 14 November, 2011.


Rampage IV Extreme este primul proiect al lui Shamino de la venirea la ASUS. Asta e motivul pentru care aceasta placa este putin mai “altfel” decat Maximus IV Extreme sau Rampage III Black Edition, placi ce au beneficiat de anumite modificari realizate de Shamino dar nu au fost construite de la zero de el … asa cum este Rampage IV Extreme.

In drepta sus avem coltisorul din placa dedicat overclockerilor, situat optim pentru ca poate fi accesat cu usurinta chiar daca avem montata pe placa o configuratie 4-way SLI / CrossfireX. Acesta contine butoanele de Power si Reset, punctele de masura ale voltajelor, switch-urile pentru activarea/ dezactivarea celor 4 sloturi PCI-Express (util pentru debuging cu placile video pe subzero), buttonul de GO, butonul de activare LN2 Mode (elimina Cold-Boot Bug) si Slow Mode precum si un debug display.

.

.

O prima noutate aici este butonul de Slow Mode care o data ce este activat micsoreaza multiplicatorul procesorului la 12x, in timp ce atunci cand este dezactivat avem setat multiplicatorul din BIOS. Am folosit aceasta facilitate si pot spune ca mi-a creat o dependenta greu de imaginat. Atunci cand sistemul de bloca sau se restarta activam Slow Mode si bootam in Windows indiferent daca aveam -80 C sau +20 C pe CPU. Apoi duceam procesorul la temperatura care ii place (la SB-E frecventa maxima poate fi atinsa la o temperatura intre -40 oC si -60 oC in functie de exemplar) si dezactivam Slow Mode, multiplicatorul schimbandu-se imediat la cel setat in BIOS. De notat ca functia Slow Mode functioneaza doar daca LN2 Mode este On.

Functia Slow Mode impreuna cu ROG Connect care acum poate seta atat multiplicatorul cat si BCLK-ul in mod hardware (fara a instala Intel Management Engine ca in cazul platformei Sandy Bridge) fac experienta pe LN2 o placere, oferind de asemenea si rezultate maxime. Am intrat in BIOS doar pentru a dezactiva nuclee, schimba divizorul la memorie sau pentru a boota la un BCLK mai mare. Fara ecrane albastre la intrarea in Windows, fara nici o problema.

O alta functie interesanta implementata pe Rampage IV Extreme este Voltiminder LED II care nu ne mai arata ca pana acum o culoare diferita (verde, portocaliu sau rosu) in functie de cat voltaj dam intr-o anumita componenta (eu personal opream aceasta functie pentru ca stiam foarte bine ce fac ). In schimb acum ele se aprind la boot pe rand in functie de cand anume se aplica voltajul pe o anumita componenta, urmand ca sa se stinga daca totul a fost ok. Daca in schimb, placa nu booteaza iar unul din LED-uri ramane aprins stim ca acel voltaj nu este potrivit pentru frecventele de functionare; el este prea mare sau prea mic si va trebui ajustat pentru a avea parte de un boot reusit.

In stanga butonului de Reset avem 4 DIP switch-uri ce pot activa sau dezactiva cele 4 sloturi PCI-Express, noutatea este ca deasupra lor avem acum cate un LED portocaliu. Acesta va fi aprins daca in slotul respectiv avem instalata o placa si portul este activ, lucru util pentru a vedea care placa video a intrat in coldbug sau este defecta.

.

VGA Hotwire

.

Aceasta este cea de-a treia facilitate nou introdusa pe Rampage IV Extreme ce are legatura cu “coltusorul de nebunii” din partea dreapta sus. Avem la dispozitie posibilitatea de a controla si monitoriza voltajele a 2 placi video; pentru fiecare placa video avem disponibila o mufa, fiecare alcatuita din cate 2 seturi de 2 pini pentru GPU, memorii  si PLL.

Pinul rosu de la fiecare trebuie conectat la pinul de feedback, in timp ce pinul negru trebuie conectat la locul unde citim tensiunea aplicata; nu este nevoie de conectarea la masa. Practic, acest lucru ne scuteste de a cumpara, lipi si ajusta un rezistor variabil pentru a mari voltajul. Mai mult, nici nu trebuie sa masuram rezistenta de la pinul de feedback la masa pentru ca VGA Hotwire lucreaza prin modificare curentului nu prin modificarea rezistentei ca modul clasic.

O tehnologie ingenioasa ce va usura semnificativ munca entuziastilor, valorile pentru voltaje putand fi modificate si monitorizate din BIOS, ROG Connect, TurboV sau OC Key. Cablurile nu vin in pachet, dar se pot gasi la orice magazin de electronice din tara. Mai jos puteti vedea cum arata cablurile conectate pe un NVIDIA Geforce GTX 580 de referinta (imaginea provine de la ASUS).

.

Comentarii

8 comentarii la: Studiu de overclocking: ASUS Rampage IV Extreme + Sandy Bridge-E

  1. doru pop a scris pe:

    Ms Matei! Acum pot merge linistit si eu la munca !

  2. Lancer a scris pe:

    sefu a stat langa mine si asteapta nebunia asta pe piata :))

  3. Robert a scris pe:

    Mi-a depasit putin asteptarile aceasta serie mai putin intr-o anumita privinta… Avand in vedere marketingul si frecventa atinsa de acel AMD Bulldozer “special” ma gandeam ca frecventa la care va urca va fi peste Gulftown… Lucrurile nu stau asa pe foaie insa aceste procesoare sunt puternice, mai puternice decat m-am asteptat. Lucru confirmat si de noi recorduri GPU si CPU, nu doar frecvente si “perfomante de craciun”.

  4. Thanks matose.Very well

  5. Ion a scris pe:

    Articol excelent! Am o intrebare totusi, cand o sa organizati si voi vreo tragere la sorti (aka giveaway) pentru cititori? Sunt disperat ca multe site-uri de review-uri organizeaza aceste concursuri prin care doneaza hardware cu care nu au ce face insa nici unu din site-urile pe care le stiu nu accepta participanti din Europa (mai precis din Romania). Motivul e simplu de ghicit- taxe de transport si eventual import.

  6. Monstru a scris pe:

    Concursurile au ca scop recompensarea cititorilor fideli si pasionati. LAB501 a organizat pana acum 14 concursuri in care s-au dat peste 100 de premii. Este adevarat, nu give-away-uri, adica trebuie sa fi si putin pasionat, si sa si faci ceva pentru premii. Un prim pas ar fi sa citesti cu atentie site-ul si forumul, caz in care ai stii cam cate premii am dat cititorilor din Romania pana acum 🙂

    http://forum.lab501.ro/showthread.php?t=2764

  7. Ion a scris pe:

    [quote]Concursurile au ca scop recompensarea cititorilor fideli si pasionati. LAB501 a organizat pana acum 14 concursuri in care s-au dat peste 100 de premii.[/quote]

    Faptul ca rasplatiti cititorii fideli e de laudat dar nu-i mai trudi asa mereu.

    Inteleg daca sponsorul cere ceva efort din partea participantilor, datorita dorintei de asi face reclama (pana la urma de aceea doneaza), dar n-o fi mereu asa….mai arunca si tu o para malaiata.

    Oricum o sa ma implic si eu in forum, site-ul are numai articole bune si sunt singur ca imi voi petrece mult timp pe aici.

    Ciudat este ca am aflat de site prin Tech Report si Fudzilla in loc sa aud de el de la romanasi. Faceti si voi niste reclame, sau niste filmari mai interesante si postati pe youtube sau eu stiu…

  8. Monstru a scris pe:

    Cred ca unele dintre concursuri au fost chiar prea usoare, prefer totusi sa recompensez oamenii care au pasiune, si cred ca ne putem rezerva dreptul de a oferi premii in orice mod dorim. De fapt, asta are si legatura cu cititorii…sincer sa fiu prefer 10 oameni cu adevarat interesati, decat 100 de “cititori” care au venit doar odata pentru un premiu usor de castigat. Stiu, stiu, nu este cea mai buna strategie de marketing, dar sincer ma intereseaza mai mult calitatea decat cantitatea…

    In fine, vom avea probabil si un fel de give-away la un moment-dat, ne mai gandim…

    Legat de promovare, sincer chiar nu avem nevoie. Poti gasi canalul nostru de YouTube cu materiale difuzate pe TVR, au fost si ceva articole prin ziare, expunere exista. Partea amuzanta este alta, o sa dai de link-uri catre LAB501 si pe alte site-uri, nu numai Techreport sau Fudzilla (Techpower-up, Engadget, Vrzone, etc). Cred ca iti poti da seama in cazul asta cam cat de mare este site-ul de fapt. 🙂

Lasa-ne un comentariu: