Studiu de overclocking: ASUS Rampage IV Extreme + Sandy Bridge-E

Scris de: , in categoria: Procesoare & Chipseturi, in 14 November, 2011.

.

Concluzii

.

In primul rand trebuie sa remarc placa de baza ASUS Rampage IV Extreme care s-a comportat impecabil atat in testele pe apa cat si pe LN2. Totul a functionat asa cum trebuie, nu am avut parte de bug-uri sau alte probleme iminente ale unui produs la inceputul vietii. Pot spune ca BIOS-ul a dat dovada de o maturitate pe care altele nu o au nici la 6 luni dupa lansare, aducand tot odata cateva optiuni si setari binevenite menite sa ne faca viata mai usoara.

Facilitatile dedicate overclockerilor fac lucrul cu aceasta placa mult mai usor, pot spune ca Slow Mode combinat cu ROG Connect m-au facut sa obtin rezultatele dorite rapid nevand parte de probleme. OC Key si Subzero Sense sunt niste aditii interesante dar cum am spus si mai devreme eu prefer varianta clasica de monitorizare a temperaturilor (termometru digital) si ajustare a parametrilor on-the-fly (ROG Connect).

E o treaba ce tine de gusturi – pentru cine nu are un termometru digital Subzero Sense este binevenit, iar OC Key poate fi util pentru unii utilizatori ce prefera sa isi monitorizeze in permanenta sistemul (cum ar fi intr-un joc). Niciodata modificarii voltajului unei placi video nu a fost mai usor, VGA Hotwire este o aditie excelenta pentru o placa de overclocking.

Cu un pret comunicat pentru Romania de 1850-1900RON, Rampage IV Extreme nu este o placa ieftina dar nici nu pare atat de scumpa daca luam in considerare ca cea mai ieftina placa din gama X79 a lui ASUS (P9X79 Pro) va depasi 1300RON. Pentru cei care nu au nevoie de OC Key, Subzero Sense si VGA Hotwire ar trebui sa mai astepte un pic fratiorul mai mic: Rampage IV Formula. Acesta va avea si o placa de sunet interesanta, pastrand totodata multe din calitatile lui R4E printre care amintesc 4-way SLI / CFX si butoanele de LN2 Mode / Slow Mode.

Ambele procesoare s-au comportat bine in overclocking obtinand frecvente Prime stable de peste 4800MHz la doar 1.45v. Ne putem juca in voie acum cu memoriile pana spre 2600MHz sau cu BCLK-ul ceea ce este un pas inainte fata de Sandy Bridge. Ceea ce este cu adevarat important este disparitia limitarii artificiale intalnite la platforma 1155, va amintiti cu totii banuiesc afurisita liniuta care aparea in stanga sus cand depaseam frecventa suportata de procesor.

Bine, nici aici nu putem spune ca am ajuns la limita siliciului pentru ca sa ai frecventa stabila in orice iar la 1MHz in plus sa inghete imaginea nu este normal. Probabil vreuna din componentele interne ale procesorului nu suporta frecventa atat de ridicata, eu as paria pe ringbus care functioneaza la frecventa procesorului in arhitectura SB-E; asa se explica scalarea cu temperatura precum si ineficienta maririi voltajului la procesor peste o anumita limita. Daca viitoare voi studia efectele maririi voltajelor VTT si VCCSA, am o banuiala ca o sa ma pot urca cativa MHz.

Sper ca nu v-am plictisit foarte tare intr-o dimineata de luni si ca seful nu v-a certat ca stati de 2 ceasuri cu ochii lipiti de monitor 🙂

.

Comentarii

8 comentarii la: Studiu de overclocking: ASUS Rampage IV Extreme + Sandy Bridge-E

  1. doru pop a scris pe:

    Ms Matei! Acum pot merge linistit si eu la munca !

  2. Lancer a scris pe:

    sefu a stat langa mine si asteapta nebunia asta pe piata :))

  3. Robert a scris pe:

    Mi-a depasit putin asteptarile aceasta serie mai putin intr-o anumita privinta… Avand in vedere marketingul si frecventa atinsa de acel AMD Bulldozer “special” ma gandeam ca frecventa la care va urca va fi peste Gulftown… Lucrurile nu stau asa pe foaie insa aceste procesoare sunt puternice, mai puternice decat m-am asteptat. Lucru confirmat si de noi recorduri GPU si CPU, nu doar frecvente si “perfomante de craciun”.

  4. Thanks matose.Very well

  5. Ion a scris pe:

    Articol excelent! Am o intrebare totusi, cand o sa organizati si voi vreo tragere la sorti (aka giveaway) pentru cititori? Sunt disperat ca multe site-uri de review-uri organizeaza aceste concursuri prin care doneaza hardware cu care nu au ce face insa nici unu din site-urile pe care le stiu nu accepta participanti din Europa (mai precis din Romania). Motivul e simplu de ghicit- taxe de transport si eventual import.

  6. Monstru a scris pe:

    Concursurile au ca scop recompensarea cititorilor fideli si pasionati. LAB501 a organizat pana acum 14 concursuri in care s-au dat peste 100 de premii. Este adevarat, nu give-away-uri, adica trebuie sa fi si putin pasionat, si sa si faci ceva pentru premii. Un prim pas ar fi sa citesti cu atentie site-ul si forumul, caz in care ai stii cam cate premii am dat cititorilor din Romania pana acum 🙂

    http://forum.lab501.ro/showthread.php?t=2764

  7. Ion a scris pe:

    [quote]Concursurile au ca scop recompensarea cititorilor fideli si pasionati. LAB501 a organizat pana acum 14 concursuri in care s-au dat peste 100 de premii.[/quote]

    Faptul ca rasplatiti cititorii fideli e de laudat dar nu-i mai trudi asa mereu.

    Inteleg daca sponsorul cere ceva efort din partea participantilor, datorita dorintei de asi face reclama (pana la urma de aceea doneaza), dar n-o fi mereu asa….mai arunca si tu o para malaiata.

    Oricum o sa ma implic si eu in forum, site-ul are numai articole bune si sunt singur ca imi voi petrece mult timp pe aici.

    Ciudat este ca am aflat de site prin Tech Report si Fudzilla in loc sa aud de el de la romanasi. Faceti si voi niste reclame, sau niste filmari mai interesante si postati pe youtube sau eu stiu…

  8. Monstru a scris pe:

    Cred ca unele dintre concursuri au fost chiar prea usoare, prefer totusi sa recompensez oamenii care au pasiune, si cred ca ne putem rezerva dreptul de a oferi premii in orice mod dorim. De fapt, asta are si legatura cu cititorii…sincer sa fiu prefer 10 oameni cu adevarat interesati, decat 100 de “cititori” care au venit doar odata pentru un premiu usor de castigat. Stiu, stiu, nu este cea mai buna strategie de marketing, dar sincer ma intereseaza mai mult calitatea decat cantitatea…

    In fine, vom avea probabil si un fel de give-away la un moment-dat, ne mai gandim…

    Legat de promovare, sincer chiar nu avem nevoie. Poti gasi canalul nostru de YouTube cu materiale difuzate pe TVR, au fost si ceva articole prin ziare, expunere exista. Partea amuzanta este alta, o sa dai de link-uri catre LAB501 si pe alte site-uri, nu numai Techreport sau Fudzilla (Techpower-up, Engadget, Vrzone, etc). Cred ca iti poti da seama in cazul asta cam cat de mare este site-ul de fapt. 🙂

Lasa-ne un comentariu: