Studiu de overclocking: ASUS Rampage IV Extreme + Sandy Bridge-E
Pana sa trecem la analiza placii de baza trebuie sa aruncam o privire si asupra pachetului cu care vine, sa vedem ce “bunatati” gasim in cutie.
.
.
Pe langa accesoriile deja intalnite la majoritatea placilor de baza (cabluri SATA, DVD cu drivere si utilitare, manual si I/O shield), Rampage IV Extreme vine cu accesorii specifice: Q-Connector Kit, cabluri pentru masurarea voltajelor, cablu ROG Connect, bridge CrossFire flexibil, bridge SLI lung flexibil, bridge 3-Way SLI si bridge 4-Way SLI.
Cele mai interesante accesorii le voi trata separat: backplate socket 1366 si OC Key. X-Socket este un socket special Lotes care permite inlocuirea backplate-ului standard LGA2011 cu unul LGA1366 pentru a permite folosirea de coolere proiectate pentru platforma Intel X58 sau tuburi de LN2 fara probleme. In poza de mai jos se vede backplate-ul LGA2011 care vine deja montat pe placa precum si cheia pentru demontare. Pe placa veti vedea montat backplate-ul LGA1366 pentru ca doar asa se poate monta tubul de LN2 fara o modificare anterioara a prinderii.
Al doilea accesoriu interesant este OC Key care se conecteaza intre monitor si iesirea DVI a placii video, iar cu un cablu (livrat in pachet) se conecteaza la placa de baza pe USB. OC Key poate face overlay pe imaginea furnizata de placa video, afisand informatii (temperaturi, voltaje) si permitand reglaje on-the-fly pentru voltaje, frecvente sau multiplicatori. Acest lucru este realizat hardware fara instalarea vreunui software si poate fi realizat prin intermediul tastaturii: apasand pentru 3 secunde butonul ROG Connect tastatura va fi conectata la OC Key. Daca nu dorim sa plimbam o singura tastatura intre sistem si OC Key putem sa folosim o a doua tastatura conectata la PS/2 care este portul default pentru OC-Key. Pentru update de firmware OC Key este dotat si cu un port USB la care se conecteaza cablul ROG Connect, update-ul realizandu-se de pe un alt sistem sau laptop.
.
.
Dupa cum se poate vedea din forma mai mult patrata decat dreptunghiulara a placii, aceasta nu este ATX ci eATX. Primul lucru care ne atrage atentia sunt cele 8 sloturi de memorie DDR3, asezate cate 4 pe fiecare parte a procesorului. Explicatia pentru aceasta asezare inedita vine de la faptul ca SB-E are 2 controllere de memorie, fiecare ocupandu-se de 2 canale de memorie (4 module in cazul de fata). Pentru a pastra traseele IMC -> RAM cat mai scurte s-a ales amplasarea sloturilor de memorie pe ambele parti.
Din motive de impedanta, pentru un overclocking cat mai bun al memoriilor este necesar sa folosim sloturile rosii populand intai acelea care sunt situate mai aproape de procesor. Daca dorim sa folosim un singur IMC, putem monta modulele de memorie pe o singura parte a procesorului.
Avem la dispozitie 5 sloturi PCI-Express 16x Gen3, doua din ele fiind 16x electric in timp ce celelalte sunt 8x electric. Slotul negru imparte aceleasi linii cu slotul al doilea rosu, motivul pentru asta fiind posibilitatea de a realiza o configuratie 3-way SLI sau CrossfireX cu 3 placi video tri-slot (GTX580 Matrix, GTX580 DirectCU II, etc).
Daca dorim alcatuirea unei configuratii 4-way SLI say CrossfireX, cele 40 lane-uri PCI-Express Gen3 din procesor se impart in mod 16x+8x+8x+8x. De notat ca vom rula in mod nativ, procesorul avand suficiente lane-uri pentru a nu necesita vreun bridge care sa introduca inevitabil latenta suplimentara. In mod 3-way SLI / CrossfireX vom avea o configuratie 16x+ 16x + 8x, in timp ce in mod 2-way vom avea 16x + 16x. Daca nu v-ati prins inca, platforma Waimea Bay este alegerea ideala pentrr configuratii multi-card cu mai mult de 2 placi video.
Ventilatorul de pe southbridge era necesar pentru varianta initiala a chipset-ului X79 care includea si controller-ul SAS (~40W TDP), dar intre timp Intel l-a scos , TDP-ul micsorandu-se pana la ~10W si ventilatorul nemaiavand un rol practic. Pentru cei care prefera silentiozitatea pot dezactiva ventilatorul fara probleme de stabilitate, in schimb atunci cand facem overclocking aditia lui este binevenita acesta racind si VRM-ul prin intermediul heatpipe-urilor. Pe spatele placii putem observa in lucru interesant: cativa condensatori cu tantal plasati in locuri cheie pentru a filtra tensiunea cat mai aproape de consumator (southbridge si VRM-ul pentru IMC-uri).
Comentarii
Ms Matei! Acum pot merge linistit si eu la munca !
sefu a stat langa mine si asteapta nebunia asta pe piata :))
Mi-a depasit putin asteptarile aceasta serie mai putin intr-o anumita privinta… Avand in vedere marketingul si frecventa atinsa de acel AMD Bulldozer “special” ma gandeam ca frecventa la care va urca va fi peste Gulftown… Lucrurile nu stau asa pe foaie insa aceste procesoare sunt puternice, mai puternice decat m-am asteptat. Lucru confirmat si de noi recorduri GPU si CPU, nu doar frecvente si “perfomante de craciun”.
Thanks matose.Very well
Articol excelent! Am o intrebare totusi, cand o sa organizati si voi vreo tragere la sorti (aka giveaway) pentru cititori? Sunt disperat ca multe site-uri de review-uri organizeaza aceste concursuri prin care doneaza hardware cu care nu au ce face insa nici unu din site-urile pe care le stiu nu accepta participanti din Europa (mai precis din Romania). Motivul e simplu de ghicit- taxe de transport si eventual import.
Concursurile au ca scop recompensarea cititorilor fideli si pasionati. LAB501 a organizat pana acum 14 concursuri in care s-au dat peste 100 de premii. Este adevarat, nu give-away-uri, adica trebuie sa fi si putin pasionat, si sa si faci ceva pentru premii. Un prim pas ar fi sa citesti cu atentie site-ul si forumul, caz in care ai stii cam cate premii am dat cititorilor din Romania pana acum 🙂
http://forum.lab501.ro/showthread.php?t=2764
[quote]Concursurile au ca scop recompensarea cititorilor fideli si pasionati. LAB501 a organizat pana acum 14 concursuri in care s-au dat peste 100 de premii.[/quote]
Faptul ca rasplatiti cititorii fideli e de laudat dar nu-i mai trudi asa mereu.
Inteleg daca sponsorul cere ceva efort din partea participantilor, datorita dorintei de asi face reclama (pana la urma de aceea doneaza), dar n-o fi mereu asa….mai arunca si tu o para malaiata.
Oricum o sa ma implic si eu in forum, site-ul are numai articole bune si sunt singur ca imi voi petrece mult timp pe aici.
Ciudat este ca am aflat de site prin Tech Report si Fudzilla in loc sa aud de el de la romanasi. Faceti si voi niste reclame, sau niste filmari mai interesante si postati pe youtube sau eu stiu…
Cred ca unele dintre concursuri au fost chiar prea usoare, prefer totusi sa recompensez oamenii care au pasiune, si cred ca ne putem rezerva dreptul de a oferi premii in orice mod dorim. De fapt, asta are si legatura cu cititorii…sincer sa fiu prefer 10 oameni cu adevarat interesati, decat 100 de “cititori” care au venit doar odata pentru un premiu usor de castigat. Stiu, stiu, nu este cea mai buna strategie de marketing, dar sincer ma intereseaza mai mult calitatea decat cantitatea…
In fine, vom avea probabil si un fel de give-away la un moment-dat, ne mai gandim…
Legat de promovare, sincer chiar nu avem nevoie. Poti gasi canalul nostru de YouTube cu materiale difuzate pe TVR, au fost si ceva articole prin ziare, expunere exista. Partea amuzanta este alta, o sa dai de link-uri catre LAB501 si pe alte site-uri, nu numai Techreport sau Fudzilla (Techpower-up, Engadget, Vrzone, etc). Cred ca iti poti da seama in cazul asta cam cat de mare este site-ul de fapt. 🙂
Pingback: ASUS Rampage IV Gene – Prezentare | lab501
Pingback: ASUS Rampage IV Black Edition Review - lab501
Pingback: ASUS Rampage IV Black Edition Review - Stiri IT & C
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube