Studiu de overclocking: ASUS Rampage IV Extreme + Sandy Bridge-E

Scris de: , in categoria: Procesoare & Chipseturi, in 14 November, 2011.

.

Pentru a avea o baza de plecare putem alege din cele 4 profile puse la dispozitie de ASUS:

  • Normal OC Profile: destinat unui overclocking de zi cu zi, setat la 4325MHz @ 1.4v cu memoriile la 2000MHz in timp ce sunetul si reteau sunt pastrate active. Voltajele sunt optimizate pentru a avea o baza de plecare.
  • Gamers OC Profile: cum ii spune si numele este pentru gameri, avand setat un voltaj de 1.4v si poate urca pana la 4700MHz cand este folosit un singur nucleu (4400MHz cu toate cele 6 nuclee folosite). Restul setarilor sunt puse pe Auto, ca pentru gameri 🙂
  • Extreme OC Profile (Low Current): acesta este profilul pentru noi, optimizeaza atat voltajele cat si setarile de finete cum ar fi skew-urile pentru IMC, PCI-Express sau BCLK. Are o frecventa de pornire de 4985MHz @ 1.55v si memoriile la 2100MHz dar este un excelent punct de pornire atat pentru OC pe aer, apa dar si LN2. Reteaua, sunetul si alte controllere aditionale sunt oprite.
  • Extreme OC Profile (High Current): este un profil ce are setate voltaje mari pentru toate tensiunile CPU-ului indiferent daca ajuta sau nu. Este destinat pentru a aduce maxim de curent in procesor pentru a stoarce si ultimul MHz. Nu l-am folosit si nici nu il recomand la o temperatura pe plus decat daca vreti sa duceti CPU-ul la RMA si nu stiti cum.

.

.

ClockGen Full Reset setat pe Enable opreste sistemul si il porneste la BCLK-ul dorit si trebuie lasat asa daca modificati mai mult de 3MHz la BCLK. Daca in schimb vreti sa modificati BCLK-ul in Windows si doriti ca placa sa se reseteze (nu shutdown) dupa salvarea BIOS-ului optiunea trebuie pusa pe Disable. Optiunea este extrem de utila atunci cand folosim ROG Connect sau OC Key pentru modificarea BCLK-ului si intram in BIOS doar pentru multiplicatori si voltaje.

CPU Clock Gen Filter setat pe Auto este de obicei indicat pentru stabilitate, in schimb pentru frecvente mari de BCLK sau memorii se recomanda setarea lui pe Disabled sau 20uF. Cu procesorul pe subzero o setare de 10uF sau 20uF poate imbunatati stabilitatea la frecvente mari. Eu am folosit in permanenta setarea de 20uF atat pe racire cu apa cat si pe LN2.

Valoarea BCLK Skew trebuie ajustata impreuna cu cea a PCI CLK Skew pentru o mai buna stabilitate la frecvente mari a BCLK si DRAM. Sweetspot-ul pentru cele 2 setari este -2 pentru BCLK Skew combinat cu -20 pentru PCI CLK Skew. Rezultate mai bun pot fi obtinute in functie de fiecare exemplar de procesor, cu toate ca daca setam o valoare prea mica vom primi eroarea ’25’ pe debug LED semn ca procesorul nu se simte foarte confortabil asa. Valorile setate in profilul Extreme OC (Low Current) este -3 cu -30 ceea ce am folosit si eu pe tot parcursul testului. Alte combinatii buna mai pot fi -4 cu -45 sau -5 cu -63 (se recomanda aplicarea lor treptata).

Xtreme Tweaking pe Enabled ajuta in unele benchmark-uri 3D, cel mai mult in 3D Mark 2001 si 2003 dupa cum am vazut si pe platforma Sandy Bridge.

Comentarii

8 comentarii la: Studiu de overclocking: ASUS Rampage IV Extreme + Sandy Bridge-E

  1. doru pop a scris pe:

    Ms Matei! Acum pot merge linistit si eu la munca !

  2. Lancer a scris pe:

    sefu a stat langa mine si asteapta nebunia asta pe piata :))

  3. Robert a scris pe:

    Mi-a depasit putin asteptarile aceasta serie mai putin intr-o anumita privinta… Avand in vedere marketingul si frecventa atinsa de acel AMD Bulldozer “special” ma gandeam ca frecventa la care va urca va fi peste Gulftown… Lucrurile nu stau asa pe foaie insa aceste procesoare sunt puternice, mai puternice decat m-am asteptat. Lucru confirmat si de noi recorduri GPU si CPU, nu doar frecvente si “perfomante de craciun”.

  4. Thanks matose.Very well

  5. Ion a scris pe:

    Articol excelent! Am o intrebare totusi, cand o sa organizati si voi vreo tragere la sorti (aka giveaway) pentru cititori? Sunt disperat ca multe site-uri de review-uri organizeaza aceste concursuri prin care doneaza hardware cu care nu au ce face insa nici unu din site-urile pe care le stiu nu accepta participanti din Europa (mai precis din Romania). Motivul e simplu de ghicit- taxe de transport si eventual import.

  6. Monstru a scris pe:

    Concursurile au ca scop recompensarea cititorilor fideli si pasionati. LAB501 a organizat pana acum 14 concursuri in care s-au dat peste 100 de premii. Este adevarat, nu give-away-uri, adica trebuie sa fi si putin pasionat, si sa si faci ceva pentru premii. Un prim pas ar fi sa citesti cu atentie site-ul si forumul, caz in care ai stii cam cate premii am dat cititorilor din Romania pana acum 🙂

    http://forum.lab501.ro/showthread.php?t=2764

  7. Ion a scris pe:

    [quote]Concursurile au ca scop recompensarea cititorilor fideli si pasionati. LAB501 a organizat pana acum 14 concursuri in care s-au dat peste 100 de premii.[/quote]

    Faptul ca rasplatiti cititorii fideli e de laudat dar nu-i mai trudi asa mereu.

    Inteleg daca sponsorul cere ceva efort din partea participantilor, datorita dorintei de asi face reclama (pana la urma de aceea doneaza), dar n-o fi mereu asa….mai arunca si tu o para malaiata.

    Oricum o sa ma implic si eu in forum, site-ul are numai articole bune si sunt singur ca imi voi petrece mult timp pe aici.

    Ciudat este ca am aflat de site prin Tech Report si Fudzilla in loc sa aud de el de la romanasi. Faceti si voi niste reclame, sau niste filmari mai interesante si postati pe youtube sau eu stiu…

  8. Monstru a scris pe:

    Cred ca unele dintre concursuri au fost chiar prea usoare, prefer totusi sa recompensez oamenii care au pasiune, si cred ca ne putem rezerva dreptul de a oferi premii in orice mod dorim. De fapt, asta are si legatura cu cititorii…sincer sa fiu prefer 10 oameni cu adevarat interesati, decat 100 de “cititori” care au venit doar odata pentru un premiu usor de castigat. Stiu, stiu, nu este cea mai buna strategie de marketing, dar sincer ma intereseaza mai mult calitatea decat cantitatea…

    In fine, vom avea probabil si un fel de give-away la un moment-dat, ne mai gandim…

    Legat de promovare, sincer chiar nu avem nevoie. Poti gasi canalul nostru de YouTube cu materiale difuzate pe TVR, au fost si ceva articole prin ziare, expunere exista. Partea amuzanta este alta, o sa dai de link-uri catre LAB501 si pe alte site-uri, nu numai Techreport sau Fudzilla (Techpower-up, Engadget, Vrzone, etc). Cred ca iti poti da seama in cazul asta cam cat de mare este site-ul de fapt. 🙂

Lasa-ne un comentariu: