3 heatsink-uri noi: Thermolab Baram – Sunbeam Core Contact Freezer – Arctic Cooling Freezer Extreme

Scris de: , in categoria: Racire, in 4 December, 2008.

Cum as putea incepe un nou test de heatsink-uri? Grea intrebare. Pentru ca partea asta a industriei IT este … foarte interesanta. Exista o evolutie, un stadiu incipient de la care a pornit totul, incercari de inceput, si apoi o dezvoltare fireasca, spre un maximum de performanta, necesar datorita cresterii cantitatii de caldura disipata. Anii au trecut, si am trecut si noi de la bucati masive de aluminiu sau cupru la heat-pipe-uri. Incet incet ventilatoarele de 120 au devenit standard, si un numar cat mai mare de heat-pipe-uri sau lamele a devenit necesar pentru a face fata cerintelor actuale. Tipologia constructiva a fost categorisita rapid si astfel stim astazi foarte bine ca performanta maxima in racirea procesorului o obtinem cu ajutorul unui heatsink de tip tower, iar racirea optima a componentelor din jurul socket-ului o obtinem folosind un heatsink paralel cu placa de baza. Mai mult decat atat, aripioarele dese sporesc considerabil performantele pe masura ce fluxul de aer creste, in timp ce suprafata mare a lor si distanta sporita intre ele duc la o buna performanta in regim de air-flow scazut, fie in combinatie cu un ventilator cu o turatie scazuta, fie fanless. Retetele pentru succes fiind clare, si campionii sunt bine cunoscuti. Thermalright Ultra 120 Extreme domina de ceva vreme piata heatsink-urilor enthusiast, unde viteza de rotatie si implicit zgomotul produs de ventilator nu conteaza, scopul final fiind o racire cat mai buna, iar Cooler Master Z600 a reusit sa depaseasca Ninja-ul (fie el si 2) celor de la Scythe si sa se instaleze confortabil in fruntea topului heatsink-urilor fanless/low-rpm, dedicate fanilor silent PC. In aceste conditii, ce mai poate uimi in aceasta industrie?  Exista sanse de succes in cazul devierii de la retetele de succes? Ei bine, astazi avem de-a face cu trei competitori foarte interesanti care incearca intr-o masura sau alta sa se afirme in fata monstrilor consacrati. Daca reusesc sau nu sa convinga, vom vedea in cele ce urmeaza.

Un nume nou in industria solutiilor de racire, compania coreeana intra puternic pe piata aruncand in lupta un heatsink impunator si dealtfel foarte promitator. Sa nu ne lasam inselati de faptul ca Thermolab este un nume nou in domeniu. Compania asiatica se ocupa de ani de zile cu producerea de echipamente destinate testarii heatsink-urilor, experienta lor in acest domeniu meritand toata atentia.  Ei bine, am intrat in posesia unui exemplar al celui mai nou heatsink produs de aceasta companie, si anume modelul Baram, pe care il vom pune la treaba pentru a descoperi potentialul sau. Este sau nu un heatsink de top? Am mentionat ca Baram inseamna “vant” in coreeana?

O alta companie relativ tanara, Sunbeam, a devenit foarte faimoasa in ultimii ani datorita unui heatsink foarte performant, si anume Tuniq Tower. Astazi avem de-a face cu un nou produs al acestei companii, si anume Core Contact Freezer. Acesta incorporeaza tehnologia Direct Touch, reprezentand o schimbare de strategie pentru cei de la Sunbeam. Sa vedem in practica daca aceasta schimbare a fost inspirata sau nu…

Cel de-al treilea produs testat astazi vine de la o companie care nu mai are nevoie de nici o prezentare. Arctic Cooling au o vechime considerabila in domeniu, fie ca vorbim de cooler-e, ventilatoare sau paste termice. Freezer 64 si Freezer 7 Pro au reprezentat ani de zile cea mai buna alegere din punct de vedere al raportului calitate/pret, fiind folosite de un numar ridicat de utilizatori din acest motiv. Arctic Cooling Freezer Extreme ridica stacheta, intrand, prin prisma pretului, intr-un domeniul a greilor, alaturi de cele doua heatsink-uri de mai sus. A fost sau nu inspirata intrarea intr-o gama de pret unde Zerotherm FZ120 si Cooler Master Z600 fac legea?  Vom vedea in curand….

Ambalaj si accesorii

Thermolab Baram vine intr-o cutie simpla, de carton, care seamana izbitor cu ambalajul folosit de Thermalright pentru produsele sale. Cutia este impartita in doua, intr-o parte fiind situat heatsink-ul, si in cea de-a doua parte accesoriile. Accesoriile incluse in pachet includ sistemul de prindere pentru LGA 775 si AM2/939/754,  4 cleme metalice pentru a atasa unul sau doua ventilatoare heatsink-ului, manualul produsului precum si o seringa generoasa cu pasta termica, in acest caz Thermolab TL5-H3.5g. Baram-ul nu vine cu ventilator inclus in pachet. Bundle-ul nu este nici foarte generos, dar nici sarac, incluzand toate elementele necesare utilizarii heatsink-ului, accentul fiind pus pe utilitate.

Core Contact Freezer vine intr-o cutie destul de voluminoasa, similara celei folosite de catre Noctua de exemplu. Cutia nu exceleaza din punct de vedere artistic, oferind informatiile necesare, precum si o buna protectie pentru produsul continut. Inauntru gasim un pachet cu accesorii si un blister de plastic care gazduieste heatsink-ul si ventilatorul inclus in pachet. Acesoriile includ doua cleme metalice pentru atasarea ventilatorului de heatsink, un bracket pe care este montat un fan-controller (un mare plus din punctul meu de vedere), precum si sistemul de prindere pentru LGA775. Sistemul de prindere pentru AMD este montat direct pe heatsink din fabrica si este folosit si pentru socket-ul LGA 775, datorita ramei de plastic inclusa in pachet. In pachet mai putem gasi si manualul, dar si o seringa cu Tuniq TX-2, un compus termic performant, produs de Sunbeam.

Freezer Extreme este ambalat intr-un blister de plastic, nu cea mai eleganta metoda de a ambala un heatsink, daca ma intrebati pe mine. In pachet gasim cooler-ul (care vine din fabrica cu un fan atasat), sistemul de prindere pentru LGA 775 sau AM2/939/754, manualul si un sticker Arctic Cooling. Freezer-ul vine cu un strat de pasta termica pre-aplicat si nu include in pachet un tub de pasta termica. Una peste alta, pachetul este destul de spartan din punctul meu de vedere si nu pot sa spun ca apreciez prea mult spiritul de economie la un produs care costa peste 100 RON.

Ceea ce mi se pare cel putin ciudat in cazul unor produse noi este faptul ca nici unul dintre cele trei heatsink-uri nu include in pachet si un sistem de prindere pentru LGA1366. Tinand cont ca Nehalem este “in plan” de ceva vreme, m-as fi asteptat la asa ceva de la niste produse noi.

Compatibilitate

Am folosit Asus Rampage Extreme pentru teste, una dintre cele mai performante placi de baza pe LGA775, dar si una dintre cele mai “aglomerate” placi de baza LGA775, in jurul socket-ului fiind prezente radiatoare impunatoare, destinate racirii componentelor de pe placa de baza. Daca adaugam la acest fapt si multitudinea de condensatori folositi, precum si condensatorul atipic de pe spatele placii de baza, devine foarte clar faptul ca un heatsink compatibil cu aceasta placa de baza nu va intampina mari probleme impreuna cu alte modele de placi de baza.

Baram-ul foloseste un sistem de prindere destul de clasic. De heatsink se ataseaza doua cleme, iar pe spatele placii de baza un back-plate din plastic. Interesant este faptul ca prin back-plate se introduc suruburile, care se infileteaza in cele doua cleme montate pe heatsink, invers fata de cum suntem obisnuiti de la alte modele de heatsink-uri. Aceasta metoda nu prezinta totusi nici un dezavantaj, in afara de faptul ca avem 4 picioare metalice nu foarte groase, care calca direct pe placa de baza. Heatsink-ul se aseaza bine pe procesor, contactul fiind ferm si uniform.  Chiar si pe Rampage Extreme nu am intampinat nici un fel de problema, Baram-ul putand fi montat in orice pozitie fara nici un fel de problema. Mai mult decat atat, ramane suficient spatiu in jurul socket-ului si pot fi folosite si modele de memorii RAM cu radiatoare supradimensionate fara nici un fel de problema. Clemele metalice destinate atasarii ventilatoarelor seamana destul de mult cu cele folosite de Scythe. Atentie totusi, acestea se prin in interiorul ventilatorului, un ventilator cu filet intre cele doua laturi fiind incompatibil cu aceste cleme.  Dimensiunile sunt considerabile (67 × 132 × 160 mm) dar nu incomodeaza in nici un fel montarea pe placa de baza, sistemul de prindere este simplu si eficient, iar greutatea (625g) chiar nu pune nici o problema, tinand cont ca sistemul de prindere foloseste un back-plate. Per total, Baram-ul se prezinta foarte bine la capitolul compatibilitate, eu personal am fost foarte multumit de modul in care este conceput.

Core Contact Freezer este putin mai corpolent decat Baram-ul. Latimea si inaltimea sunt similare (125 × 104 × 155 mm), dar “adancimea” cooler-ului este mai mare, suprafata fin-urilor de aluminiu fiind astfel mai mare. Acest aspect un afecteaza prea mult compatibilitatea, produsul celor de la Sunbeam nu interfereaza cu heatsink-urile din jurul socket-ului. Nu acelasi lucru il pot spune insa si despre sistemul de prindere. Acesta este gandit intr-un mod interesant, cred ca pentru a reduce costurile de productie. Astfel, pe heatsink vin montate din fabrica cele doua cleme destinate montarii pe socket-urile AMD. Pentru a monta heastink-ul pe LGA775, se monteaza pe placa de baza o rama din plastic, cu ajutorul unor push-pins-uri. De aceasta rama, similar modului in care heatsink-ul este montat pe AM2/939/754, se ataseaza cele doua cleme de prindere. Contactul obtinut astfel nu este cel mai ferm (heastink-ul poate fi miscat usor stanga/dreapta) dar este ok. Problema apare tocmai datorita clemelor montate pe heatsink. Acestea ies destul de mult in afara acestuia, si, pe Rampage Extreme, se lovesc atat de radiatorul de pe northbridge, cat si de cel montat pe zona superioara a VRM-ului. Din acest motiv, pe aceasta placa de baza (si probabil pe orice placa de baza dotata cu radiatoare masive in aceste zone) Core Contact Freezer se poate monta intr-o singura pozitie, adica paralel cu sursa. Greutatea nu este o problema, cele 590g fiind in ton cu majoritatea solutiilor de racire actuale. Un plus fata de Baram este constituit de clemele pentru prinderea fan-ului, acestea atasandu-se in partea exterioara a acestuia, fiind compatibile deci cu orice ventilator de 125x125x25mm.

Datorita constructiei sale, Freezer Extreme este cel mai voluminos cooler din test, cu o forma aproape cubica. Desigur, ventilatorul fiind montat in interiorul radiatorului, volumul sau nu difera deloc de al celorlalti concurenti, dar impresia pe care ti-o lasa la prima vedere este aceea de “patratel”. Acest aspect se datoreaza si inaltimii mai mici decat in cazul celorlalte doua produse (130L x 100W x 131H mm). Greutatea sa este de asemenea redusa, Frezer-ul cantarind 608g cu tot cu ventilatorul atasat; sistemul de prindere este destul de asemanator cu cel al Contact Freezer-ului. Astfel, Freezer Extreme are doua cleme atasate din fabrica. Pe acestea putem insuruba clemele necesare prinderii pe socket-urile AMD sau bracket-ul de plastic destinat socket-ului LGA775. Acesta se monteaza pe placa de baza cu push-pins si este prevazut cu doua gauri cu filet in care se insurubeaza heatsink-ul. Sistemul nu este rau, contactul fiind ok, dar trebuie sa aveti grija sa impingeti pana la capat push-pins-urile atunci cand montati rama. Desi este destul de patratos si “scund”, Freezer-ul nu are probleme de compatibilitate, putand fi montat pe Rampage Extreme in orice pozitie, fara a interfera cu radiatoarele din jurul socket-ului.

Specificatii

Produsul celor de la Thermolab inglobeaza o serie de concepte care mie personal imi plac destul de mult. Astfel, heatpipe-urile sunt repartizate uniform pe suprafata lamelelor de aluminiu, nefiind dispuse in linie. In acest fel se incearca o mai buna repartizare a caldurii in lamelele de aluminiu, dar si o suprafata cat mai mare de contact intre heatpipe-uri si aerul care raceste radiatorul. Un alt element constructiv interesant este modul in care sunt dispuse aripioarele de aluminiu. Acesta este asemanator cu cel intanit in cazul masivului Z600, heatsink-ul fiind alcatuit din doua parti care se intersecteaza pe o anumita suprafata. Astfel, in partile exterioare lamelele sunt mai rare, iar in centrul heatsink-ului acestea au o densitate dubla, datorita suprapunerii despre care vorbeam mai sus. Ca si in cazul Z600, acest tip de constructie optimizeaza performantele in cazul folosirii unor ventilatoare cu air-flow scazut, oferind in acelasi timp o performanta semnificativa si in cazul folosirii unor ventilatoare cu CFM mai mare.  Baza nichelata este foarte bine finisata, efectul de mirror finish fiind perfect – foarte putine heatsink-uri vin asa din fabrica. Heatpipe-urile sunt in numar de 5 si au grosimea standard de 6mm (la fel ca majoritatea heatsink-urilor high-end de pe piata, inclusiv TRUE).  Imi place modul in care este construit Baram-ul, atentia pentru detalii este evidenta. Un heatpipe in plus si ceva mai multa masa (lamele mai dese si mai multe) cu siguranta nu ar fi stricat, dar chiar si asa coreeni au reusit sa produca un heatsink foarte interesant.

Core Contact Freezer-ul aduce o noua abordare din partea celor de la Sunbeam. Astfel, am scapat din fericire de sistemul de prindere … imposibil pe care il intalneam pe Tuniq. Slava Domnului, era singurul minus al unui heatsink de altfel foarte performant. Marea schimbare o reprezinta insa sistemul Direct Touch, care se pare ca are noi si noi adepti in ultima vreme. Parerea mea despre acest tip de baza o stiti, majoritatea heatsink-urilor de acest gen pe care am pus mana pana acum avand baza slab finisata si performante nu foarte bune. Core Contact incearca sa schimbe acest lucru, oferind o baza foarte bine finisata. Da domnilor, ati citit bine, un HDT cu baza bine pusa la punct. Nu exista spatii considerabile intre heatpipe-uri, nu exista margini deranjante ale aluminiului dintre acestea, nu exista denivelari. Talpa chiar este bine facuta. Cele 4 heatpipe-uri sunt de altfel foarte impunatoate, 8mm diametru fiind o dimensiune respectabila. Constructia heastink-ului este destul de simpla. Avem de-a face cu 4 heatpipe-uri paralele si un corp alcatuit din lamele de aluminiu cu o distanta medie intre ele. Pentru a imbunatati airflow-ul, lamelele sunt decupate dupa o anumita forma (asemanatoare literei H). Datorita constructiei, nu pot fi montate doua ventilatoare in push-pull pe acest heatsink, ventilatorul putand fi montat pe o singura latura.  Ventilatorul inclus in pachet poate fi setat intre 1000 si 2000 rpm cu ajutorul controller-ului inclus in pachet si are o durata medie de viata specificata de producator de 50000 de ore.

Arctic Cooling Freezer Extreme are o constructie usor diferita fata de cei doi concurenti prezentati mai sus. Astfel, regasim solutia constructiva folosita de Tuniq Tower, si anume doua corpuri separate de radiator cu ventilatorul in centru. Freezer-ul are 4 heatpipe-uri de 6mm, care trec prin cele doua corpuri paralele de fin-uri. Baza de cupru nu este nichelata si nici perfect neteda. Ce nu imi place mie legat de baza acestui cooler este dimensiunea destul de redusa, care face ca acest heatsink sa nu obtina eficienta maxima pe procesoare cu suprafata mare de contact, cum este Intel Core i7. Lamelele din aluminiu sunt destul de dese, dispuse simplu, paralel. In apropierea ventilatorului, spatiul exterior este inchis, pentru a preveni pierderea aerului prin laterale. Rama ventilatorului nu poate fi demontata pentru a acomoda un alt model, dealtfel cel inclus in pachet este dedicat, avand rama rotunda. Poate fi montat un alt ventilator, dar trebuie improvizata o prindere si obturat spatiul care ramane intre acesta si lamele, in partea superioara a heatsink-ului.  Viteza de rotatie poate fi controlata prin PWM si poate fi cuprinsa intre 800-1500rpm. Personal, gasesc destul de ciudata alegerea unei game de turatii mici pentru un heatsink cu lamele apropiate.

Platforma de test

Pentru acest test m-am gandit sa folosesc un procesor care sa puna la incercare cele trei coolere, dar care sa fie in acelasi timp cat mai raspandit printre cititori. Astfel, m-am oprit asupra unui Q9550, care indeplineste ambele conditii.

Intel Core 2 Quad Q9550
Asus Rampage Extreme
2×1GB TakeMS DDR3 1333
GeForce 4MX PCI
Intel X25-M SSD Drive
PC Power & Cooling Silencer 610W
Top Deck Station

Pasta termica -AS5

Ventilatoare – Noctua NF-P12 / Sunbeam

Temperatura mediului ambient – 25 oC

Metodologie

Pentru a evidentia cat mai bine functionarea celor 3 heatsink-uri, am decis sa folosesc doua ventilatoare. Noctua NF-P12 este unul dintre cele mai performante ventilatoare din segmentul “silent computing”. L-am folosit fara adaptoare, la 1200rpm,  o viteza la care fan-ul este perfect audibil dar deloc deranjant. Pe de alta parte, am fost placut impresionat de performantele fan-ului inclus in pachetul Core Contact Freezer-ului, drept urmare l-am folosit la 2000rpm pentru a evidentia comportamentul celor 3 heatsink-uri in conditiile unui air-flow generos. Freezer Extreme-ul a fost testat si cu ventilatorul inclus in pachet, dar doar pentru a avea o referinta legata de performantele sale asa cum il cumparati din magazin. Pentru comparatia cu celelalte doua produse, am folosit ventilatoarele pe care le-am descris mai sus. Am considerat ca 3600MHz este o frecventa pe care o pot atinge fara prea mari probleme majoritatea exemplarelor de Q9550. Voltajul folosit pentru aceasta frecventa a fost 1.38v. Voltajul folosit a fost mai mare decat voltajul minim necesar procesorului din test pentru a fi stabil la frecventa respectiva,  pentru a obtine o sarcina mai mare si a reflecta mai bine conditiile care pot fi intalnite in utilizarea zilnica.

Am folosit Intel Burn Test pentru a testa procesorul, deoarece acest program incalzeste procesorul mai mult decat oricare alt stress tester de genul Orthos, OCCT sau Prime. Pentru raportarea si inregistrarea temperaturilor am folosit Real Temp 2.85. Desi valorile afisate sunt absolut identice cu cele afisate de CoreTemp 0.99.3, am preferat RealTemp deoarece inregistreaza temperatura maxima absoluta atinsa in timpul testelor, aceasta putand fi citita in casuta “Maximum”. De altfel, acolo va recomand sa va uitati in cadrul acestui test, deoarece screenshot-urile sunt facute dupa ce testul ajungea la final si sistemul era declarat stabil. Am folosit 10 loop-uri in Intel Burn Test, mai mult decat suficient pentru a incalzi procesorul pe cat de mult posibil.

Rezultate

Precizare – rezultatele pot diferi in functie de procesor (exemplar), placa de baza, configuratie (carcasa, numarul de ventilatoare din carcasa, dispunerea acestora, etc), temperatura mediului ambient, presiune atmosferica, s.a.m.d. Am testat heatsink-urile pe masa de teste, fara a fi inchise in carcasa. Prezenta unui ventilator de evacuare din carcasa, de exemplu, poate imbunatati substantial performantele. Pe de alta parte, temperaturile pot fi mai mari in carcasa, mai ales atunci cand avem mai multe componente fierbinti la un loc. In principal, trebuie sa retinem ca rezultatele (la fel ca in cazul oricarui alt test, indiferent de componenta) sunt obtinute in conditiile platformei de test folosite si nu sunt universal valabile pentru orice Q9550, in orice conditii de functionare.

RealTemp ofera si un test pentru senzorii de temperatura al procesorului, foarte bine pus la punct. Cu ajutorul acestui test ne putem da seama daca senzorii sunt blocati si cat de aproape de realitate sunt datele raportate de acestia. Mai sus puteti gasi testul respectiv pentru acest procesor. Dupa cum puteti vedea, procesorul este unul normal din acest punct de vedere, fara anomalii care sa cauzeze citiri eronate.

Iata si screenshot-urile cu rezultatele testelor, pentru fiecare heatsink testat (ordinea este Baram, Core Contact, Freezer Extreme – 1200rpm, Baram, Core Contact, Freezer Extreme 2000rpm):

Puteti vedea cum se comporta Arctic Frezer Extrem-ul “stock” cu fan-ul inclus in pachet, in screenshot-ul de mai jos.

Concluzii

Si am ajuns si la finalul acestui test, cu produse interesante si rezultate pe masura. Graficele sunt destul de clare, Thermolab Baram este castigatorul testului de astazi. Totusi, Core Contact Freezer se situeaza la o diferenta foarte mica in spatele acestuia (1 grad) ceea ce este o performanta demna de invidiat. Freezer-ul are performante putin mai slabe, nefiind convingator in compania unor monstruleti de genul Baram. Cu toate acestea, rezultatele nu sunt rele, cooler-ul reusind sa tina in frau Q9550-ul overclockat.

Baram este un heatsink performant si poate face fata cu brio solicitarilor. Cu toate acestea, mi-am dat seama din momentul in care l-am cantarit in mana ca se adreseaza mai degraba gamei low-rpm, constructia pozitionandu-l in aceeasi categorie cu Noctua NT-U12P si nu alaturi de Thermalright Ultra 120 Extreme cum credeam initial. Pentru a putea concura cu acesta, un heatpipe in plus si o densitate mai mare a lamelelor de aluminiu ar fi fost obligatorie. Chiar si asa, are o performanta foarte buna si nu pot decat sa ma bucur ca avem inca o solutie performanta pe piata. Ceea ce nu stiu exact in acest moment este pretul recomandat de producator, sau daca va fi vreodata disponibil in Romania.

Core Contact Freezer este pentru mine o surpriza. Stiti prea bine ca nu agreez deloc tehnologia Direct Touch, cu marketing-ul sau extrem de agresiv si multitudinea de clone rebrand-uite sub o gramada de titulaturi. Cu toate acestea, acest exponent reuseste sa aiba performante foarte bune. Probabil ca in spatele acestui succes sta in primul rand realizarea foarte buna a bazei, cei de la Sunbeam acordand o atentie sporita acestui aspect. Bundle-ul oferit este generos pentru gama de pret din care face parte (~130 RON in acest moment), fan-ul inclus in pachet fiind performant, iar controller-ul de turatie un bonus binevenit.  In aceste conditii, Core Contact Freezer este o varianta demna de luat in seama si cred ca va avea destul de multi adepti. Sincer sa fiu, eu personal abia astept sa il testez pe Nehalem, unde contactul intre heatpipe-uri si procesor va fi mult mai bun datorita suprafetei mai mari a acestuia, si performantele cred ca se pot imbunatati. Prin comparatie, pe Q9550 calca complet cele doua heatpipe-uri din centru, si jumatate din fiecare heatpipe din exterior.

Arctic Cooling ne-a obisnuit de ani de zile cu produse cu un foarte bun raport calitate/pret. De aceasta data (poate din cauza crizei economice, ca tot auzim peste tot de asta) au intrat intr-o gama superioara de pret, unde asteptarile sunt putin mai mari. Prin prisma acestor asteptari, nu prea pot sa ma declar multumit de performantele acestui cooler. Nu este un cooler slab, si poate face fata sarcinii, dar la acest nivel ma asteptam la niste temperaturi ceva mai bune.  Baza destul de mica si numarul redus de heatpipe-uri isi spun cuvantul. De asemenea, o serie de adancituri laterale in genul Tuniq-ului ar fi ajutat probabil ventilatorul destul de mult. Una peste alta, performanta este ok, performanta cu fan-ul stock este putin mai slaba decat cea obtinuta cu Noctua, chiar daca acesta are o viteza de rotatie putin mai mica, dar nu sunt convins ca merita banii. A….daca scopul este inlocuirea vechiului Frezer, si pretul va ajunge sub 100 RON in viitorul apropiat, atunci perspectiva se schimba si avem de-a face cu un heatsink foarte bun pentru gama respectiva de pret. Dar in zona 120-150 RON concureaza multi monstrii cu performante mai bune, inclusiv Core Contact Freezer-ul prezentat in acest test.

La final, nu pot decat sa apreciez surprizele acestui test. Aparut de nicaieri, Thermolab Baram este un heatsink foarte promitator si personal as vrea sa vad mai multe produse interesante de la compania coreeana, executia produsului fiind la inaltime. O alta supriza este Core Contact Freezer, un produs care demonstreaza ca direct touch poate avea performante foarte bune, atat timp cat implementarea este realizata cu simt de raspundere si gama de pret este aleasa corect. Nu depaseste un FZ120 sau un TRUE, dar este un heastink performant, cu un pret bun. Freezer Extreme-ul din pacate nu se ridica in schimb la inaltimea asteptarilor mele, tot ce pot sa sper este ca Arctic Cooling sa isi regandeasca pozitionarea pe piata, o mica ajustare a pretului avand potentialul de a-l transforma intr-un best-buy veritabil, asa cum au fost si inaintasii sai.

Articolul poate fi discutat si pe crazypc.ro

Comentarii

5 comentarii la: 3 heatsink-uri noi: Thermolab Baram – Sunbeam Core Contact Freezer – Arctic Cooling Freezer Extreme

  1. DanD a scris pe:

    vad ca “the all rage” sunt tower coolers. eu pana acum am fost fan top-down [xp120, si128se acum] ca imi racea bine si placa de baza [deh numa chip-uri nvidia].

    Ma gandeam sa sar in vagonul tower. merita sa pierd din racirea placii de baza ca sa castig la procesor? sau tin cureaua si bag o apa serioasa? [am loc de 3×120 sau chiar 4×120 fara modificari]

  2. Monstru Post author a scris pe:

    Pentru teste si benchmark-uri, un heatsink te tip tower este recomandat, fiind mai performant. Pentru daily-use insa, un top-down poate fi mai potrivit. Depinde si de gusturi pana la urma.

  3. DanD a scris pe:

    Sa stii ca ai dreptate. Initial am trecut de la xp120 [desi cu adaptor de lga775 – tin sa zic ca se descurca excelent si raceste MB foarte bine] la un TRUE 120. Am fost insa dezamagit ca nu am castigat extraordinar la temp si imi lua efectiv MB foc! L-am inlocuit cu si128se care e undeva intre – raceste suficient de bine si ajunge ceva si la MB. Pt un OC zilnic de la 3.0 la 3.6 [e6850] ar fi ok. Nu stiu ce ar face pe un quad. Probabil ca unul din coolerele din acest review – sau inapoi la TRUE.

  4. Ivanica Gabriel a scris pe:

    De 2 zile tot incer sa postez si eu pe Crazypc dar tot nu mi s-a activat contul . Care dintre Hyper 212 Plus si Artic Cooler Extreme Rev 2.0 e mai bun . Stiu care e povestea cu 212+ si review-urile (pe Xbits e singurul serios care l-am gasit). M-ar interesa in special sa fie compatibil P55 . Vreo sugestie

  5. Monstru Post author a scris pe:

    Hyper-ul cred ca se comporta mai bine decat AC-ul. Totusi, in banii aia poti lua un FZ120 care le bate pe amandoua.

    Daca vrei sa vorbesti direct cu noi pe forum, iti poti face cont pe forumul nostru 🙂

Lasa-ne un comentariu: