AIO Round-up 2015 – 9 sisteme de racire All in One testate
Am terminat cu prezentarile, sistemele au fost testate si nu ne ramane decat sa studiem rezultatele obtinute, care, contin si cateva surprize.
Prima categorie este cea in care TDP-ul este mediu, si care este destinata utilizatorilor obisnuiti, continand turatii de la 500rpm la 1600rpm. Pentru a nu exista nelamuriri precizez ca am ales ca in categoria fiecarei turatii, fiecare cooler sa aiba montate cate ventilatoare ii permite arhitectura, dar doar pe o parte, pentru a le putea compara mai bine in grafic si a nu incurca lucrurile.
Deci, cand vedeti categoria 500rpm sa stiti ca, de exemplu, Silver Arrow a fost echipat cu 2x500rpm, H80iGT cu 1x500rpm si Predator 240 cu 2x500rpm. Aceasta ordonare imi permite un aspect foarte inteligibil al graficelor si o comparatie usoara, pentru ca oricum conditii de comparatie perfecte nu exista intre un cooler pe aer, un sistem custom, un AIO de 120mm si unul de 240mm. Prin urmare am ales sa am grafice curate si usor de citit, pastrand totusi toate celelalte conditii de test egale: TDP, temperatura mediului ambiental, pasta termica sau programele de test.
Rezultate TDP mediu:
Lucrurile nu sunt foarte interesante la categoria utilizatorului obisnuit, unde, in afara de sistemul Ek Supremacy custom care iese clar in evidenta, nu prea avem mare lucru de vazut. Silver Arrow bate 6 sisteme AIO, o situatie anticipata de mine, deci nici o surpriza aici. Cum era de asteptat cooerele cu radiator de 120mm nu se comporta bine la turatii foarte mici.
Predatorul castiga, urmat foarte aproape de Nepton si H100i GTX. Diferentele mici dintre primul clasat si ultimul arata inca o data inutilitatea testelor la TDP mediu/mic, care nu poate diferentia suficient coolerele.
Rezultate TDP mediu, cu ventilatoarele din pachet, setate la turatia maxima:
Aceasta categorie de test are strict caracter informativ, comparatia dintre coolere fiind irelevanta, pentru ca diferentele dintre turatiile ventilatoarelor sunt foarte mari. Nepton 240M castiga datorita ventilatoarelor foarte bune, cu o turatie de 2400 rpm.
Comentarii
Intel Core i7 930 in 2015 … seriously ?!
@ Apocalypse – da, pentru ca are un TDP foarte mare la voltaje uriase, ceea ce il face foarte potrivit pentru diferentierea coolerelor. Este foarte rezistent la voltaje uriase, fata de alte cpu-uri, care nu ar face fata nici o saptamana la testele mele.
In plus, are un die cu o suprafata foarte mare, lucru care face ca transferul termic sa fie in cea mai mare masura in directia die-ihs-baza si nu sa piarda foarte multa caldura in directia opusa, reducand mult din stresul termic aplicat coolerlui.
Ca sa evitam de la bun inceput aceasta discutie, va invit sa cititi mai bine articolele in care Ramiro detaliaza metodologia. Ideea nu este foarte complicata – vrem sa vedem care este cel mai bun cooler, fara a folosi o sarcina sintetica.
Pentru asta, in urma unor ani de zile de testare, s-a ajuns la procesorul utilizat si in testul asta, care poate genera 400W TDP fara riscul de a se defecta.
Gulftown era un procesor capabil sa genereze un TDP similar dar era sensibil si se degrada in timp.
Sandy Bridge si Ivy Bridge nu pot dezvolta un asemenea TDP.
Haswell si Skylake au probleme cu transferul termic intre die si IHS, deci nu au cum sa fie potrivite pentru asa ceva.
Procesoarele AMD de top pot genera o sarcina similara dar raportarea temperaturii este in pom, prin urmare sunt inutile pentru testele de coolere.
O sarcina sintetica nu va pune in evidenta asa cum trebuie sistemul de prindere, convexitatea bazei, s.a.m.d.
Prin urmare, se foloseste procesorul cel mai potrivit pentru a vedea care cooler este cel mai performant. Coolerul ales il puteti utiliza pe ce platforma doriti, evident 🙂
Felicitări pentru articol. Calificativul “Ca la carte” te definește.
Multumesc pentru test si nu numai Ramiro!
Devorat și savurat de la primul alineat până la ultimul punct. Deși mai nou sunt utilizator de laptop și în trecut m-am jucat doar puțin cu un Intel I5-2500k te felicit pentru articol și te aștept cât mai curând posibil aici (și mai des) … Lab501.ro.
Ce temperaturi se ating cu „EK Supremacy Custom” după o oră de BF4? 😛
Ar fi fost interesant să vedem și un consum la priză pentru fiecare dintre tdp-uri, având în vedere că a fost folosită o placă video ce are un consum redus.
Singurul avantaj pe care îl văd în favoarea unui AIO față de un twintower este că îi poți face loc în carcase mai mici.
Ar mai fi faptul că nu restricționează spațiul din jurul procesorului și că evacuează aerul cald direct afară.
Sau că nu rupe placa de bază dacă mergi cu pc-ul la un lan party și nu ești suficient de grijuliu la transport.
Hi guys, great test. Finally someone smart and thumbs up for hight TDP CPU in test (as aalterantive could be AMD FX 8000 or SB-E or Haswell-E with high voltage)
Its good for me, because I bought Raijintek for my daily system some time ago and seems. Its not the worst way 🙂
Costi – sistemul custom este doar pentru bench, nu are nici macar radiator. Consumul pentru fiecare TDP l-am prezentat in ceva articol mai vechi, dar iti pot spnue ca atunci cand am facut teste cu ultra extreme TDP, adica 1.7v+, m-am speriat de ce arata wattmetrul.
flanker – thank you, those alternative CPU’s are not good for extreme TDP testing, AMD has temp reporting problems and the rest do not resist long enough in my tests. It is true that i want to test on Hasswell-E with some sick voltages, but i can not aford one cpu per week, and for huge voltages must be delided, it is to complicated.
Bravo , Ramiro!
Chiar intrebam despre tine luna trecuta, cand am facut intrunirea la evomag.
Sper sa fie de bun augur reintoarcerea in forta.
Procu are TIM-ul schimbat sub IHS ?
Nu, pentru ca pe vremea aia TIM-ul folosit sub IHS era de cea mai bună calitate…
kobro – ms, nu e chiar in forta, dar mai bine decat nimic 😀
globula_neagra – cum zice Monstru, nu are rost, ihs-ul e gallium base soldered, iar daca vrei sa il dai jos trebuie taiat adezivul de pe margine si dupa incalzit IHS-ul pana la punctul de topire al aliajului, altfel il dai jos cu DIE cu tot.
Foarte fain articol, mi-ar placea sa vad review-uri facute de dumneavoastra si la placi video 😉
Totusi nu am vazut nimic din seria Thermaltake 3.0 (Performer, Extreme, Ultimate)
Pentru ca taman acum m-a sunat cineva de la TT sa ma intrebe de sanatate 🙂 Poate vedem pe viitor….
TT nu-s rele deloc 🙂
Personal m-am oprit la un Extreme S.
La AIO mai intervine si aspectul silentiozitatii, care se imparte pe partea de ventilatoare (care se pot schimba) si pompa.
Sunt curios cum au fost copiile dvs de la Corsair – eu am schimbat vreo 2 din cauza pompei zgomotoase, am renuntat si m-am intors spre TT.
Oh da, si lipsesc Kraken-urile de la NZXT si Kelvin-urile de la Fractal Design – desi cred ca aveati unul pe Bestia Neagra.
Cred ca va fi un update la articol 😉
E posibil si un update.
Corsair-urile sunt cam zgomotoase, se poate rezolva problema cu un reductor de voltaj.
Articol cuprinzator pentru care va felicit dar vad ca lipseste un clasament in functie de zgomotul produs de fiecare ( pompa+ventilatoare incluse). Pentru mine ca user cu OC mmoderat la proc. sunt in egala masura interesat de sunetul produs de fiecare ,avand un
sistem foarte silent acasa pe care-l tin pe masa , deci silentiozitatea conteaza mult .Sunt sigur ca nu sunt singurul interesat de acest aspect! Tot respectul ! O zi buna sa aveti.
In general ventilatoarele de pe AIO SUNT zgomotoase.
Pana acum am avut 4 AIO, dar nu am folosit pe cele cu care veneau in kit, nici nu le mai scot din cutie macar. Se sacrifica ceva performanta (uneori peste 10 grade) pentru silentiozitate. Folosesc Noctua F12.
In general ventilatoarele de pe AIO SUNT zgomotoase. Pana acum am avut 4 AIO, dar nu am folosit pe cele cu care veneau in kit, acum nici nu le mai scot din cutie macar. Se sacrifica ceva performanta (uneori peste 10 grade) pentru silentiozitate. La radiatoare x12 cm folosesc Noctua F12.
Si un CoolerMaster Seidon 120v v2 ar fi ok in test, dat fiind faptul ca are un pret rezonabil. Eu il am montat in afara carcasei cu ventilatorul in carcasa. Astept buget pt un LianLi ;;)
Pingback: AIO Round-up 2015 – 9 sisteme de racire All in One testate
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube