Patru coolere in teste – Gelid GX-7, Evercool Silent Shark, Enermax ETS-T40 si Reeven Arcziel 12
CONCLUZII
Reeven Arcziel 12
A avut un comportant bun pe acest procesor, fapt care il poate recomanda si la folosirea pe platforma LGA 2011, dar nu in conditii de overclocking. Performanta lui ar fi putut fi si mai buna daca sistemul de prindere ar fi fost mai solid si cu o presiune mai mare. Sa speram ca pe viitor Reeven isi va schimba total “viziunea” aupra sistemelor de prindere, pentru ca ce avem la Arcziel 12 nu se poate numi mai mult decat o gluma.
Enermax ETS-T40
Dupa cum am spus si inainte, avem o arhitectura buna, materiale de calitate chiar daca nu avem soldering sau placare cu nichel. Baza HDT este minusul cel mai mare al acestui cooler si care il trage foarte puternic in jos. Daca din motive ce nu prea le inteleg (si fiind un entuziast nu vreau sa le inteleg), nu a fost nici o cale de a face o baza solida la acest cooler, atunci trebuia ca baza HDT sa fie cu totul altfel, cu distanta foarte mica intre heatpipe-uri.
Poate pe viitor cei de la Enermax vor intelege ca HDT nu e calea de urmat daca doresc ca numele lor sa insemne ceva in aircooling.
Gelid GX-7
Ca performanta este aproape de Silent Shark, un cooler mai masiv si cu un sistem de prindere mai bun, lucru care arata potential la acest cooler. Are o arhitectura buna, calitate la fel, baza solida dar acel sistem de prindere nu are ce cauta la un cooler Gelid. Nu este foarte greu de facut un sistem de prindere solid si usor de montat si ma depaseste total de ce o companie ce promite multe in aircoolng se prezinta cu asa ceva.
Imi spun si parerea personala poate cineva, undeva, citeste aceste lucruri. GX-7 trebuia sa aiba o baza putin convexa, un sistem de prindere foarte solid si cu o presiune bine calculata, o suprafata de disipare ceva mai mare si doar un rand de heatpipe-uri (cu 6 folosite puteau compensa in partile deficitare), pentru ca orice trece de primul rand de heatpipe-uri este inutil si ineficient, cu valoare de marketing doar.
Evercool Silent Shark
Nu are lipsuri mari si s-a vazut in rezultatele testelor, castigand cel mai clar la TDP mare, semn ca baza si sistemul de prindere in primul rand sunt bune. Totusi baza trebuia sa fie putin convexa si cu un soldering mai bun al heatpipe-urilor iar sistemul de prindere mai solid, cu presiune ceva mai mare. In locul mastii de plastic si a celor doua ventilatoare as fi dorit sa vad un sistem de prindere clasic (cu cleme) si doua ventilatoare eficiente de 140mm si maxim 1300 rpm.
Comentarii
bun… Ramiro pe care dintre ele o sa-l folosesti pe Titan? Desi nu racirea e problema acestuia…
Foarte bun articolul, bravo baieti! 🙂
Multumesc, se putea mai bine.
Nici unul nu il folosesc pe Titan, ar fi nevoie de epower, dar….
si eu am avut probleme cu sistemul de prindere la un Arctic Cooling Freezer 13 PRO-care fiind din plastic s-a fisurat,dar rezolvarea am gasit-o repede, am cumparat un kit de prindere Noctua NM-i3 si cu putine modificari am montat/prins coolerul de la Arctic pe kitul de prindere de la Noctua, pe langa rezolvarea problemei am temperaturi mai mici cu 5-7 grade si un sistem de prindere foarte solid (kitul Noctua NM-i3 contine si back-plate)care permite transportul pc-ului in conditii de siguranta chiar si cu un cooler de mari dimensiuni montat pe placa de baza (cel putin asa se lauda cei de la Noctua, si eu le dau dreptate)
dar?
ar fi interesant de stiu cat limiteaza VRM placa si cat restul (TDP, temperatura,Power-limit)
pentru un server ce ati recomanda?
Multumesc pentru articol ! In ultima vreme imi beau cafeluta citind lucruri interesante . . Este pacat ca acesti cativa producatori lasa lucurile neterminate. Macar daca invatau sa copieze elegant, macar pe partea de prindere ( acolo sufera din cate vad marea majoritate a coolerelor care ar fi putut sa fie bune). Mi s-a parut interesant coolerul de la Gelid .Cu alte cuvinte se da un sistem de prindere Noctua NM-I3 + Gelid GX-7 , poate sa iasa ceva bun in cazul in care se reuseste montarea prinderii Noctua pe Gelid GX-7 ? Cam cate grade se pot castiga in urma acestei operatii ?
depinde cât de bine reuşeşte să strângă întregul ansamblu, se pot câştiga grade bune cu un sistem de prindere bun şi solid cum e cel de la Noctua
In acest fel am rezolvat un ZT premium , i-am pus backplate de la NM-13. Ma intrebam daca pot sa “scot” un cooler si din acel Gelid .
Eu prefer un radiator de logan, e mai ieftin 🙂
salut, am o placa de baza Gigabyte 990fx-ud3 si constat ca nothbridge-ul se incinge groaznic, adica nu pot tine mana pe el, sau mai degraba coolerul disipa o cantitate imensa de caldura pentru ca temperatura nu sare de 38-39 de grade(cu aida64, temperatura placii de baza, asta cred ca e). Problema este ca acest chipset se afla exact de-asupra placii video(gigabyte 6950-1gb ram),astfel ca toata caldura o arunca pe placa video care sta de obicei in 47 de grade, dar in jocuri ajunge la 67-68 de grade si oricate coolere as pune pe carcasa, de castigat are doar procesorul, 32-33grade iar in jocuri nu depaseste 41 de grade. Cum pot raci mai eficient chipsetul 990fx sau cum pot disipa caldura intr-un mod mai eficient, adica nu pe placa video? Multumesc
Am postat si eu ceva dar vad ca nu a aparut nimic
drajneanu gelu: cauta un cooler pt chipset…se gasesc mai multe modele pe piata
bun…pe când nişte reviewuri cu coolere pe apă…in special modelele EK
Hehehe….chiar avem asa ceva pe masa de teste, in curand veti putea citit despre un kit EK.
Pingback: NEWS - Sisteme de racire - Page 55 - My Garage
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube