Prezentare – be quiet! Silent Wings Pro 4 120mm
Concluzii
Testand deja modelele non-Pro nu am mai inclus in prezentarea de astazi si o sectiune de teste, ventilatorul in sine fiind similar in sensul performantei si semnaturii sonore. Ca si avantaje nete, Silent Wings Pro 4 vine cu o izolare mai buna a fluxului de aer datorita colturilor suplimentare incluse in pachet dar si o mai mare flexibilitate in ceea ce priveste turatia maxima care este acum selectabila. Mai mult decat atat, in cazul in care aveti nevoie de mai multa performanta modul UHS asigura o turatie maxima de 3000 rpm pentru modelul de 120mm si 2400 rpm pentru cel de 140mm.
Asa cum remarcam la finalul testelor din articolul dedicat versiunii non-Pro, seria Silent Wings 4 are cel mai bun raport presiune statica / zgomot emis, lucru valabil in special pentru modelul de 120mm care vine cu 9 pale. Motorul cu 6 poli, soliditatea constructie si finisajul perfect al palelor au facut ca zgomotul emis sa fie extrem de redus, practic inaudibil pana spre 1250rpm, apoi le putem distinge usor pana spre 1400 – 1500rpm.
be quiet! Silent Wings Pro 4 este un ventilator high-end in adevaratul sens al cuvantului – am apreciat in special constructia solida, precum si sistemul de montare pe carcasa cu push pins. Pretul nu o sa-l comentez, pentru ca intotdeauna produsele premium costa mai mult, iar in ultimul timp dinamica preturilor face irelevanta orice apreciere pe acest subiect. Diferenta de 40 -50 lei intre varianta normala si cea Pro are sens daca aveti nevoie de performanta suplimentara sau daca aveti un control automat din placa de baza, iar switch-ul de pe ventilator devine util in a limita turatia maxima.
be quiet! Silent Wings 4 este o serie de ventilatoare care s-a aflat in dezvoltare 5 ani iar acest lucru se vede in ceea ce priveste partea tehnica, motorul cu 6 poli, proiectarea palelor si constructia fiind de exceptie. Silentiozitatea este principalul atu al acestei noi serii, ceea ce este si normal avand in vedere numele, iar modelul Silent Wings Pro 4 vine cu o serie de avantaje care il recomanda pentru scenariile unde ultimul strop de performanta este crucial. Recomand alegerea modelului Pro mai ales in cazul folosirii ventilatoarelor amplasate pe un AIO sau un radiator de watercooling pentru ca setul suplimentar de coltare inchise reduce spre 0 “bleeding”-ul de aer pe langa radiator.
Comentarii
costa “doar” 160 lei, un fleac m-au ciuruit. mi se pare ca producatorii de componente/periferice si-au cam luat nasul la purtare in ultimul timp referitor la preturile practicate; placi video de peste 1000e, placi de baza de 2000 lei, carcase ce depasesc lejer 1000 lei, aio-uri de 500e, cpu de la 1000lei in sus, tastaturi si mousi de peste 200e fiecare, ventilatoare de 160 lei bucata…pentru un pc decent astazi trebuie sa platesti peste 5000lei iar pt unul cu performante medii spre hight cam 10000 lei…eu cred ca producatorii ar trebui sa o lase mai usor cu preturile acestea super umflate de-a dreptul basicoase pe alocuri. bun articol, ca intotdeauna, dar pretul, pretul e de-a dreptul puturos…
@ochiu un comentariu perfect. M-am luptat aici cu toti baietii cand Hardware Canucks a zis ca e super pret 12 dolari pentru Arctic P12 MAX:
https://www.youtube.com/watch?v=xpSO_Mpu9Eg&ab_channel=HardwareCanucks
Cica sunt zgarcit. E un ventilator, nici macar cu RGB. Varianta normala ajunge si la 5 euro. Ai nevoie de 5-6-7 in general, depinde de carcasa, si unde se poate de 140cm. Asta inseamna inca minim 25-30 de euro (best case) cu Arctic Cooling (variantele PST sunt geniale), care imi plac si sunt si mai ieftine.
Daca ar fi sa pui Noctua sau BeQuiet, depasesti pretul carcasei in cele mai multe cazuri. Da, arata nitel mai quality, dar cam cat sa coste acest quality? Triplu? Asa vor unii sa ne convinga (nu ma refer la matose/monstru, evident).
A luat-o lumea razna, totul e ieftin desi e dublu sau triplu.
Toate scuzele din lume sunt aduse sa justifice preturile exagerate: inflatie, covid, actionari, marja de profit, materiile prime, transport. Numai bullshit!