Review – DeepCool AK620
DeepCool AK620
Aer, apa, aluminiu, cupru… Nu, nu incerc sa gasesc formula secreta penrtu transformarea apei in tuica ci doar imi aduc aminte de lungul drum pe care solutiile de racire l-au parcurs in ultimele doua decade, de la simplele bucati de aluminiu si pana la adevaratii behemoti pe care ii folosim in zilele noastre. Probabil ca cititorii mai tineri nu isi mai amintesc solutiile de racire utilizate in mezozoicul IT-ul, dar noi, cei batrani, am fost acolo si ni le amintim ca si cum le-am fi utilizat ieri.
Privind monstruasele procesoare si placi video ale zilelor noastre, pare greu de crezut ca in vremurile in care telefoanele mobile faceau primii pasi in lume, procesoarele noastre mult iubite aveau mai putin de un milion de tranzistori si nu aveau nevoie de solutii de racire dedicate. Anii au trecut, numarul de tranzistori s-a dublat o data la doi ani, iar consumul a crescut direct proportional cu numarul de tranzistori. Astfel radiatoare de aluminiu au inceput sa isi faca aparitia deasupra procesoarelor, apoi adevarate turbine de pana la 7000RPM au inceput sa le insoteasca.
De la aluminiu am ajuns la cupru, trecand apoi la tehnologii din domeniul aerospatial. Ma refer, desigur, la heat-pipe-uri, baza sistemelor de racire pe aer pana in zilele noastre. Desigur procesul nu a fost unul atat de simplu, multiple forme, dimensiuni si materiale fiind utilizate in incercarea de a crea un sistem de racire cat mai performant. Ani de zile au fost necesari pentru a ajunge la formatul tower, respectiv versiunea mult imbunatatita twin tower.
Imi aduc aminte si acum de parca ar fi fost ieri de ziua in care Poparamiro publica o adevarata lucrare de doctorat in domeniu, faimosul sau studiu privind arhitectura twin tower. Si chiar daca imi aduc aminte ca si cum ar fi fost ieri, au trecut 12 ani si 4 zile de la acest moment definitoriu pentru evolutia sistemelor de racire pe aer. Noctua NH-D14 si Thermalright IFX-14 erau atunci vedetele acestui studiu monstruos care demonstra fara echivoc suprematia absoluta a sistemelor de racire twin tower.
Si chiar si astazi, 12 ani mai tarziu, formatul impus de NH-D14 este mai actual ca niciodata, toate modelele derivate din acesta fiind pur si simplu imbunatatiri incrementale. De aceea imi face o reala placere de fiecare data cand am ocazia sa testez o solutie twin tower, iar astazi aceasta solutie vine de la DeepCool sub forma mostruosului DeepCool AK620.
Comentarii
Niciun comentariu la: Review – DeepCool AK620
Pingback: Review – DeepCool AK620 | Stiri IT & C