Review – Noctua NF-A12x25 G2

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Racire, in 24 July, 2025.

Zgomot – Spectru sonor

 

Pe aceasta pagina putem urmari graficul realizat in timp real pe fractiuni de octava (1/24, in cazul de fata), cu ventilatorul ruland la 1200 RPM. Ne intereseaza in special analiza frecventelor dominante emise de fiecare ventilator, atat in intervalul asociat miscarii rotorului si a aerului (20 Hz – 1000 Hz), cat si in gama specifica zgomotului de motor (1000 Hz – 2500 Hz).

Chiar daca din punct de vedere cantitativ Noctua NF-A12x25 G2 a fost usor mai zgomotos decat modelul pe care il inlocuieste, este esential sa analizam si componenta spectrala a zgomotului emis. Aceasta influenteaza in mod direct perceptia auditiva – in practica, conteaza mai mult cum suna ventilatorul decat cati decibeli produce. NF-A12x25 G2 are un spectru mai omogen fata de prima generatie, lucru evident in graficul de mai jos, unde diferentele dintre “munti” si “vai” sunt mai reduse. Cu alte cuvinte, distributia frecventelor este mai echilibrata, fara varfuri agresive.

Frecventa dominanta in gama inferioara este de 99 Hz, cu o intensitate de -39.8 dB, urmata de alte doua frecvente mai reduse ca intensitate – 80 Hz si 180 Hz. Rezultatul este un profil sonor mai placut, mai calm, cu 3-4 frecvente dominante de intensitati apropiate, care nu ies brusc in evidenta. Prin contrast, modelul original NF-A12x25 are o frecventa dominanta mai inalta (172 Hz, -37.5 dB), urmata de una secundara in jurul valorii de 120 Hz, la aproximativ -39.8 dB – intensitate comparabila cu frecventa dominanta principala a modelului G2.

Frecventele mai inalte tind sa fie mai deranjante pentru urechea umana, iar in cazul primei generatii, exista doua varfuri clare, mult mai pronuntate decat restul spectrului. In schimb, NF-A12x25 G2 ofera o distributie mai coerenta, cu dominante apropiate de restul spectrului si o frecventa dominanta principala situata semnificativ mai jos (99 Hz), ceea ce face ca semnatura sonora sa fie mai blanda si mai prietenoasa cu urechea. Chiar si la turatia maxima de 1800 RPM, sunetul emis de G2 ramane relativ discret, lipsit de tonalitati stridente, fiind dominat de zgomotul aerului in miscare, nu de artefacte acustice generate de rotor sau motor. Pe scurt, chiar daca masuratorile cantitative pot spune o alta poveste, in utilizare reala NF-A12x25 G2 suna mai bine decat predecesorul sau.

 

 

In continuare puteti vedea graficele pentru cateva ventilatoare reprezentative, luate de multi utilizatori drept referinta in ceea ce priveste performanta, silentiozitate sau raportul pret / performanta, dupa caz.

Incepem insa cu Noctua NF-A12x25, care prezinta un profil spectral cu mai multe frecvente dominante in intervalul 20 Hz – 400 Hz, insa doar doua dintre acestea depasesc pragul de -40 dB – un rezultat remarcabil, ce contribuie la o valoare excelenta in masuratoarea cantitativa realizata cu decibelmetrul. De mentionat ca nu se inregistreaza niciun fel de zgomot de motor, cea mai ridicata intensitate masurata in intervalul superior fiind de -59.1 dB la 1027 Hz.

 

  • Noctua NF-A12x25

 

 

In cazul lui Alphacool Apex Stealth Metal Power 120mm in primul interval avem o frecventa dominanta foarte joasa de 76Hz care vine cu un volum important de -24.4 dB. In cel de-al doilea interval rezervat zgomotului emis de motor, gasim o frecventa dominanta de 1125Hz  insa cu o intensitate redusa (-57.6 dB). De remarcat faptul ca Apex Stealth Metal este singurul ventilator testat de noi pana acum care are si o treia frecventa dominanta, de aceasta data la 20210Hz (-52.4 dB). Aceasta din urma este o rezonanta data de constructia metalica a ventilatorului, insa urechea umana nu percepe de regula frecvente peste 17000Hz, prin urmare nu trebuie sa ne facem griji.

 

  • Alphacool Apex Stealth Metal Power 120mm

 

 

Arctic P12 MAX are un profil spectral linistit, ajutat si de design-ul cu doar 5 pale, minimizand astfel zgomotul rotorului. Avem insa o frecventa dominanta joasa de 96 Hz, care vine cu un volum puternic de -25.1 dB, nu foarte deranjant insa, datorita coborarii acesteia sub 100 Hz. Si in cazul lui P12 MAX avem de-a face cu un ventilator popular, datorita raportul excelent intre pret si performanta, remarcabil ce au putut sa faca Arctic la sub 40 lei.

 

  • Arctic P12 MAX

 

 

Montech METAL 120 PWM nu face o figura rea, mai ales avand in vedere pretul de comercializare extrem de redus – sub 50 lei. Nu avem zgomot foarte pronuntat de motor (-57.8 dB la 1125Hz), insa undeva in intervalul 230-240 Hz avem un zgomot care atinge -40 dB si poate fi deranjant, avand in vedere frecventa destul de ridicata.

 

  • Montech METAL 120 PWM

 

 

Silent Wings Pro 4 este un ventilator cu un nume care obliga la silentiozitate si nu dezamageste daca ne aruncam o privire pe graficele de mai jos. Frecventa dominanta este la 125 Hz (-36.2 dB) insa mai avem una secundara la 220-230 Hz, care se mentine totusi sub -40 dB.

 

  • be quiet! Silent Wings Pro 4

 

 

Comentarii

Un comentariu la: Review – Noctua NF-A12x25 G2

  1. Fekete Tibor a scris pe:

    A aparut repede, e pe amazon de cateva saptamani chiar, eu nu stiu de ce am inteles de la Computex ca apare spre sfarsitul anului sau in 2026… Sau e vorba de versiunea neagra?
    Adevarul e ca G2 e de vreo 2-3 ani la Computex deja si mereu se spunea ca ca va trebui sa apara, dar mereu il intarziau.
    Pana la urma au rezolvat problema acelui humming la anumite turatii de pe versiunea originala?

Lasa-ne un comentariu: