Computex 2024 – Noctua
Noctua
Un alt stand unde mergem cu drag an de an este standul celor de la Noctua, pentru ca niciodata nu sti exact ce vei gasi aici. In unii ani, cum a fost anul trecut, vei gasi informatii despre diverse etape din dezvoltarea unor noi produse, in timp ce in alti ani, cum ar fi anul acesta, ai ocazia sa vezi cum se scrie istoria si sa asisti la lansarea unor produse care promit, ca de fiecare data, sa devina adevarate legende in domeniu, ridicand stacheta pentru toti ceilalti producatori.
Nu cred ca Noctua NH-D14 si Noctua NH-D15 mai au nevoie de nici un fel de introducere. In fond, se afla pe piata de cand haiducul Poparamiro testa cooler-e, nu drujbe, fiind produse definitorii pentru domeniul racirii cu aer, care au revolutionat domeniul si au inspirat zeci de alte modele de la toti producatorii din domeniu.
Ei bine, anul acesta, in cadrul Computex 2024, Noctua au aratat pentru prima data versiunea finala de Noctua NH-D15 G2, un adevarat monstru twin-tower cu 8 heatpipe-uri, cu lamele apropiate (1.6mm vs 1.8mm) si implicit o densitate mai mare a lamelelor de aluminiu, ventilatoare nou noute si pentru prima data in istoria racirii pe aer, trei versiuni diferite, in functie de convexitatea bazei. Da, ati citit bine, cred ca Ramiro ar fi mandru de ce au reusit Noctua sa faca in momentul de fata, de fapt o sa il sun chiar acum sa ii spun!
Astfel, Noctua Nh-D15 G2 este disponibil in versiunea standard, cu convexitate medie a bazei, versiunea LBC are o convexitate redusa, in timp ce versiunea HBC este gandita pentru cei care si-au abuzat procesoarele LGA1700 fara rama de protectie, acestea avand nevoie acum de un cooler cu o baza de convexitate ridicata.
Cele trei versiuni promit o flexibilitate nemaintalnita pana acum in domeniul racirii cu aer si ma bucur sa va anunt ca in curand, poate chiar in cadrul lunii Iunie, vor ajunge si pe masa noastra de teste, pentru a trece prin metodologia revizuita LAB501.
Nu doar la capitolul cooler-e cei de la Noctua au dat Computex-ul peste cap, domeniul ventilatoarelor fiind de asemenea luat pe sus de cea de-a doua versiune a legendarului Noctua A14x25 si A12x25, acestea fiind disponibile acum in versiunea G2, cu materiale noi, profile noi pentru pale si o gramada de mici imbunatatiri, care promit sa dea de furca celorlalti producatori, sau macar sa ii puna din nou la treaba. SI ventilatoarele vor ajunge in curand pe platforma noastra de teste, pentru a trece prin noua metodologie de testare LAB501.
Dar stati… noutatile nu se opresc aici si nu as fi crezut ca voi fi vreodata atat de entuziasmat sa vad o versiune usor diferita a unui produs deja existent. Va mai aduceti de Seaonic Prime TX 1600, una dintre cele mai performante surse construite vreodata? Ei bine… la stand-ul Noctua din cadrul Computex 2024 am avut ocazia sa vad pe viu rezultatul primei colaborari dintre doua brand-uri legendare, mai precis Prime TX 1600 cu ventilator Noctua!!!
Nu in ultimul rand, am vazut prototipuri pentru o noua generatie de cooler-e twin-tower de 120mm de la Noctua, precum si primul prototip de AIO de la producatorul austriac, care se bazeaza pe principiul termosifonului, fiind bazat exclusiv pe schimbare de stare, fara piese in miscare. Daca acest produs va ajunge in retail si va aduce calitatea specifica Noctua, atunci cred ca ne paste o noua era in domeniul AIO-urilor!
Comentarii