Computex 2023 – Noctua

Scris de: , in categoria: Stiri, in 5 June, 2023.

Noctua

 
Noctua au un stil aparte de a face prezentari la Computex, poate si pentru ca discutam despre o companie care are un stil aparte in general, de la tipul de produse comercializate si pana la modul in care acestea sunt lansate. Astfel, daca alti producatori se inghesuie sa lanseze in fiecare an zeci de produse, lansarile Noctua pot fi numarate pe degetele de la o mana.

In spatele acestui lucru exista insa o serie de motive intemeiate, legate tocmai de modul in care Noctua fac lucrurile. Pentru ca in momentul in care cauti perfectiunea, dureaza destul de mult pana sa ajungi acolo, ba chiar si mai mult sa intreci rezultatul respectiv cu un nou produs.

Motiv pentru care Noctua lanseaza produse noi destul de rar, dar cand o fac o fac asa cum trebuie, o buna parte din produsele companiei, indiferent daca discutam despre coolere sau ventilatoare, devenind referinta in domeniu si fiind actuale multi ani dupa momentul lansarii.

Din acest motiv, de cele mai multe ori Noctua prezinta la Computex prototipuri, explicand etapele prin care au trecut pana in acel moment, precum si etapele pe care le mai au de parcurs pana la aparitia produsului final.

Acesta este si cazul unei noi serii de ventilatoare de 140mm, la care producatorul austriac a inceput sa lucreze in urma cu 8 ani, testand de-a lungul timpului diverse forme, materiale si distante intre pale si rama ventilatorului. Astfel, in momentul de fata avem de-a face cu o forma specifica a palelor, cu o distanta pana la rama de doar 0.7mm, palele fiind construite din Sterrox (polimer de cristal lichid).

In momentul de fata producatorul experimenteaza cu utilizarea aceluiasi material si pentru rama ventilatoarelor, testand de asemenea performanta pe termen lung, respectiv deformarea datorata suruburilor folosite pentru prinderea ventilatoarelor de radiator. Teoretic ar trebui sa vedem noile ventilatoare in magazine undeva la inceputul anului viitor.

O alta veste excelenta pentru fanii Noctua, inclusiv pentru subsemnatul, este faptul ca acestia au expus un prototip pentru a doua generatie de NH-D15! Acesta va veni echipat cu noile ventilatoare despre care va povesteam mai sus, 8 heatpipe-uri (fata de 6 in cazul modelului anterior), o distanta redusa fata de primul slot PCI-E, NA-TPG1 Thermal Paste Guard, precum si sistemul de prindere SecuFirm 2+, cu optiune de offset pentru platformele AM5.

De altfel, aceste doua accesorii au fost expuse si separat, fiind gandite pentru a imbunatati experienta utilizatorilor de platforme AM5. NA-TPG1 Thermal Paste Guard este practic o folie de plastic, care se aplica peste procesor, acoperind spatiile unde IHS-ul este decupat si prevenind astfel ajungerea pastei termice pe PCB-ul procesorului.

Sistemul de prindere off-set muta baza cooler-ului in jos, astfel incat centrul acesteia sa acopere cele doua CCD-uri, responsabile pentru marea majoritate a caldurii degajate de procesor, in loc de IOD, cum se intampla in momentul de fata. Nu in ultimul rand, am vazut si un sistem de prindere direct-die, pentru procesoarele AMD5 cu delid, insa personal nu recomand acest procedeu utilizatorilor casnici.

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: