Round-up paste termice 2017 – Arctic, Cooler Master, EKWB, Gelid, IC7, Kingpin Cooling si Thermal Grizzly
REZULTATE
Metalul lichid castiga acest roundup, asa cum era de asteptat. Cu toate acestea, comportamentul exceptional al lui Gelid GC-Extreme ii umbreste victoria. Mai observam faptul ca grupul noilor veniti reuseste o performanta foarte buna, KPx si Hydronaut obtinand rezultate apropiate, in timp ce batranul MX-4 isi arata varsta, dupa ani de zile in care a fost cea mai performanta pasta termica.
Cel mai interesant aspect in cazul testului de fata consta in diferentele mici dintre cel mai bun rezultat si cel mai slab: 2.5 grade la TDP1, 4.5 grade la TDP2 si 3.9 grade la TDP2 dupa 24 de ore.
In privinta vascozotatii va pot spune ca in afara de IC Diamond, care e foarte vascoasa si poate pune probleme unui sistem de prindere slab, restul TIM-urilor nu vor avea probleme cu prinderi mai slabe.
Graficul arata foarte clar utilizatorului obisnuit ce alegere poate sa faca, mai exact, orice in afata de metal lichid si IC Diamond, tinand cont de disponibilitate si pret daca este cazul, lucruri pe care nu le-am prea dezbatut in articolele mele.
Cat despre entuziasti, pot spune ca, din punctul meu de vedere lucrurile sunt la fel de simple: nu am apreciat niciodata solutiile bazate pe metal lichid, din cauza dificultatilor la curatare, dar mai ales din cauza riscului de a deteriora componentele.
Se spune despre metalele lichide ca nu au probleme decat cu aluminiul, desi in testele mele a fost nevoie de foarte mult laping pentru a scoate metalul lichid din baza lui Megahalems. Am vazut clipuri pe internet despre cat de usor se sterge IHS-ul si baza colerului dupa folosirea lui, dar cum o poza face cat o mie de cuvinte, va voi arata baza nichelata a lui Ouranos, dupa ce am folosit o gramada de substante pentru curatare (bineinteles si cele incluse in pachet), inclusiv otel rapid pentru o razui. Baza o voi putea reface doar cu laping, care trebuie facut convex, si nu cred ca acest lucru este la indemana oricui. IHS-ul s-a curatat mult mai bine, dar ceva urme tot au mai ramas.
Alegerea pentru entuziasti este Gelid GC-Extreme, folosita de mine in toate sesiunile de overclocking de cativa ani incoace. Pentru utilizatorul obisnuit, dar maniac al temperaturilor, puteti folosi ceea ce ofera cea mai buna performanta, daca un grad sau mai mult va vor face fericiti, dar mare atentie la probleme. In trecut am fost si eu in diferite stadii ale “maniilor”, asa ca va pot intelege.
Repet, am folosit si voi folosi metale lichide doar in testele extreme de coolere, singurul loc in care este indispensabil. Pentru cei care doresc sa castige si ultimul grad, exista o solutie mai buna: direct die cooling plus TIM “clasic”.
Ajunsi la sfarsit, cu inca o baza de cooler foarte buna facuta praf de liquid metal, mentionez ca nu voi mai testa metale lichide, si sper ca evolutia pastelor termice sa nu se opreasca aici, pentru ca dupa sapte ani de pauza, nu avem lucruri foarte interesante de mentionat, diferenta dintre MX4 si GC-Extreme fiind elocventa in acest sens.
Comentarii
Bravo, nene!
Imi place ca pe ultima pagina ai pus cumva punctul pe i 🙂
Ramiro loveste din nou 🙂
Frumos si la subiec.
Ma bucur ca mai vad si astfel de teste. Imi trezeste nostalgii 🙂
Ca tot veni vorba de metale lichide si influenta lor asupra materialelor de orice fel, nu numai aluminiu; ce parere ai despre utilizarea lor in operatiune de delid ?
Nu recomand folosirea sub ihs, nu merita efortul si riscul pentru cateva grade.
La operatiunea delid fiecare decide ca daca gresesti atunci adio processor
eu conductonaut am folosit si am castigat 20-24 grade asa ca pot spune ca a meritat. Procesorul in loc de 85-87-90 sta la maxim 67-69 depinde de core1-2-3-4
Gelid Extreme nu am gasit cand am avut nevoie.
Dar pe un i7 7700HQ, Acer Aspire VX 15, ar fi mai indicat sa folosim Conductonaut sau mai bine ramanem pe ceva clasic, MX-4 si GC Extreme?
Obligatoriu clasic in cazul asta
Bine-ai revenit! Foarte util și bine făcut articolul!
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube