Round-up paste termice 2017 – Arctic, Cooler Master, EKWB, Gelid, IC7, Kingpin Cooling si Thermal Grizzly

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Racire, in 18 August, 2017.

Paste termice

 

 

Ce poti face oare vara, pe calduri infernale, in afara de a te racori in Cris? Teste de coolere? Nu chiar, dar pe aproape…

A trecut ceva timp de la ultimul meu test de paste termice, mai exact sapte ani. Aici il puteti studia, daca vreti sa va formati o idee despre cum stateau lucrurile in acele vremuri.

Un articol la fel de interesant, care cuprinde toate tipurile de TIM-uri (thermal interface material), ne duce cu inca un an in urma, si arata suprematia metalelor lichide, dar in acelasi timp semnaleaza si problemele ce pot aparea la folosirea lor.

Marturisesc ca am fost destul de curios de evolutia pastelor termice, dar in acelsi timp sceptic in privinta evolutiei performantei, pentru ca am “vazut multe”, si lucrurile nu au mers in directia calitatii si implicit nici pe drumul performantei. Bineinteles, ma refer in principal la coolere, dar nu cred ca vom vedea o mare evolutie daca discutam despre paste termice.

Totusi, noul val de paste termice a impus realizarea unui nou articol, produsele de la Kingpin Cooling si de la Thermal Grizzly fiind cele mai interesante. “Vechea garda” este compusa din Arctic Cooling MX-4, probabil cea mai longeviva pasta, respectiv Gelid GC-Extreme, devenita intre timp singura alegere a overclockerilor. IC7 Diamond a fost introdusa in test pentru comparatie si pentru a avea un test complet, in care sa avem atat metal lichid, cat si oxizi si carbon/diamant.

Conductonautul a fost introdus in test din aceleasi motive, dar si pentru a raspunde curiozitatii cititorilor. Initial nu intentionam sa il testez, pentru ca stiam ca o sa am “de lucru cu el”, iar diferentele de perfomanta nu sunt foarte mari fata de solutiile conventionale. Nu folosesc metal lichid nici macar sub IHS-ul lui 7700K si cred ca asta spune parerea mea legata de acest subiect.

Asadar, sa inceapa batalia, la sfarsitul careia sper sa avem un invingator nou , pentru ca este foarte putin probabil ca MX-4 sa reziste valului nou de paste, deoarece are o vechime de aproximativ sapte ani.

Comentarii

9 comentarii la: Round-up paste termice 2017 – Arctic, Cooler Master, EKWB, Gelid, IC7, Kingpin Cooling si Thermal Grizzly

 1. kobro a scris pe:

  Bravo, nene!
  Imi place ca pe ultima pagina ai pus cumva punctul pe i 🙂

 2. idbaghera a scris pe:

  Ramiro loveste din nou 🙂

 3. nicugoalkeper a scris pe:

  Frumos si la subiec.

 4. Doru a scris pe:

  Ma bucur ca mai vad si astfel de teste. Imi trezeste nostalgii 🙂
  Ca tot veni vorba de metale lichide si influenta lor asupra materialelor de orice fel, nu numai aluminiu; ce parere ai despre utilizarea lor in operatiune de delid ?

 5. poparamiro a scris pe:

  Nu recomand folosirea sub ihs, nu merita efortul si riscul pentru cateva grade.

 6. Zoli a scris pe:

  La operatiunea delid fiecare decide ca daca gresesti atunci adio processor
  eu conductonaut am folosit si am castigat 20-24 grade asa ca pot spune ca a meritat. Procesorul in loc de 85-87-90 sta la maxim 67-69 depinde de core1-2-3-4
  Gelid Extreme nu am gasit cand am avut nevoie.

 7. Bogzilla a scris pe:

  Dar pe un i7 7700HQ, Acer Aspire VX 15, ar fi mai indicat sa folosim Conductonaut sau mai bine ramanem pe ceva clasic, MX-4 si GC Extreme?

 8. Monstru a scris pe:

  Obligatoriu clasic in cazul asta

 9. Dor a scris pe:

  Bine-ai revenit! Foarte util și bine făcut articolul!

Lasa-ne un comentariu: