Studiu privind arhitectura twin tower: Noctua NH-D14, Asus Triton 88, Prolimatech Megashadow si Thermalright IFX-14
ARHITECTURA SI CONSTRUCTIE
Am vorbit despre baza lui NH-D14, despre sistemul lui de prindere foarte bun, calculat cu o precizie de “ceas elvetian” si am accentuat importanta foarte mare detinuta de aceste parti. Daca acestea nu maximizeaza transferul termic dintre baza si IHS coolerul nu va putea sa-si valorifice potentialul maxim. La fel daca un cooler nu va avea o arhitectura bine gandita si o constructie de calitate el nu va putea obtine rezultate bune, indiferent de cat de bune sunt celelalte aspecte. Baza, sistemul de prindere, arhitectura si constructia unui cooler sunt “verigile aceluiasi lant”, orice slabiciune va face ca performanta sa sufere.
Arhitectura unui cooler ii va da caracteristici cum sunt suprafata de disipare, rezistenta la airflow, eficienta distributiei si disiparii caldurii. In aceasta parte a articolului Socket 775 supercoolers veti gasi cateva notiuni de termodinamica, principalele lucruri pe care se bazeaza functionarea coolerului.
Sa urmarim pozele de mai jos pentru a vedea cum este construit NH-D14 si ce putem spune despre arhitectura lui. Ne intereseaza in special urmatoarele lucruri:
- suprafata de disipare
- marimea/masivitatea lui
- numarul de heatpipe-uri si dispunerea lor
- forma lamelelor, distanta dintre ele si daca sunt sudate de heatpipe-uri
Baza si sistemul de prindere nu le mai amintim aici pentru ca au avut capitol separat si au fost studiate in amanunt.
NH-D14 este un cooler urias, lucru foarte usor de observat din ultima poza. Cei 12000 cm2 (centimetri patrati) il fac coolerul cu cea mai mare suprafata de disipare existenta pe piata in acest moment. Enorma lui suprafata de disipare alaturi de o distanta de 2mm intre lamele il fac cu siguranta un favorit la “coroana” racirii fanless detinuta de Cooler Master Hyper Z600. Aceasta distanta dintre lamele este foarte bine gandita pentru ca aceeasi 2mm il pot face de temut si la airflow foarte mare. Experienta practica pe care o am imi spune ca lamele distantate la 2mm reprezinta reteta crearii unui cooler complet, adica un cooler care se comporta bine si in conditii fanless/low rpm dar si in conditiile folosirii unor ventilatoare de turatii “ametitoare”.
Heatpipe-urile nichelate sunt distantate optim si confera o buna distributie a caldurii pe suprafata lemelei. Pot sa spun ca un numar de sase heatpipe-uri este deocamdata suficient pentru tehnologia si materialele folosite in constructia coolerelor, cu singura conditie ca ele sa fie sinterizate, adica cele mai performate din acest moment.
Coolerul permite folosirea a trei ventilatoare, lucru care ajuta in special la folosirea unor turatii foarte scazute. Putin mai tarziu vom avea si un mic studiu cu scalarea performatei in conditii de low airflow precum si in conditii de TDP/CFM foarte mare. Aici mentionez un lucru de care nu am fost foarte incantat, reprezentat de faptul ca la mijlocul coolerului nu se poate insera un ventilator de 38mm, eu fiind cu gandul la un setup de 3×252 CFM. Nu pot sa il socotesc ca un minus pentru ca daca avea distanta dintre ramuri de 38mm ar fi avut si mai mari probleme de compatibilitate.
Lamelele sunt nichelate si observam o forma zimtata la capatul lor. Acest lucru are principalul scop de a micsora rezistenta aerului si chiar de a mari suprafata de disipare. Poza de mai jos ne arata ca ele sunt sudate de heatpipe-uri, un alt lucru foarte important pentru performanta coolerului dar si pentru durabilitatea lui.
Cand am vorbit de constructie m-am referit mai mult la calitatea ei. Voi aminti aici cateva lucruri despre care am mai vorbit dar care intra si la acest capitol. Ce face ca un cooler sa aiba o constructie de calitate? Sa enumeram cateva din cele mai importante, incepand “de jos in sus”:
- o baza de calitate
- sistem de prindere foarte bun, cu caracteristicile studiate la capitolul lui
- heatpipe-uri nichelate, ingropate in baza si sudate de ea si de lamele
- lamele sudate de heatpipe-uri si fixate cat mai bine intre ele pentru a oferi soliditate coolerului. Nu imi place defel un cooler care la o manipulare putin mai dura se deterioreaza/indoaie. Aici spun ca NH-D14 nu este foarte solid pentru ca are lamele subtiri (o.35mm). Folosirea unor lamele mai groase nu ar fi fost posibila pentru ca se ajungea cu greutatea lui la valori periculoase pentru placa de baza.
Sunt destul de putine coolerele la care nu se misca una sau doua lamele, iar NH-D14 este unul dintre ele. Nu agreez defel acest lucru la un cooler desi din testele mele nu am observat o degradare (vizibila) a performantei daca se miscau cateva lamele.
Am cam incheiat cu prezentarea lui NH-D14 si ne vom concentra pe lucruri mai interesante de acum incolo dar nu inainte de a va lasa sa mai pierdeti vremea cu pozele de mai jos.
Comentarii
WOWOWWOWOWOW! incredibl!
? cred ca voi citi acest articol in 3 zile! bravo pt. acest articol!
Impressive stuff, the NH14 seems to be awesome, one thing I dont get is that the True Cu is better with one kind of thermal paste compared to another, and the HUGE difference in temp
Multumesc domnilor
@ M.Beier
Thank you, if you look at Copper paste print(MX-3), the layer is too thick. At that TDP any problems with TIM layer afects temperature very much. Noctua TIM layer is very good (in core area) because of its perfect base and high pressure retention sistem.
Liquid Pro have superhigh thermal conductivity and maximize heat transfer from ihs to base (even in bad conditions such as low pressure or bad base), and the coolers can perform at full potential.
omg! amazing work!keep publishing!
Wow, un studiu demn de o lucrare de doctorat!
prea tare iti multumesc pentru acesc articol
Unbelievable,
This article should be publish in some kind of cooling Bible, men you really take things seriously, no kidding, i need 2 days to read it and 7 to comprehend all the information inside it.
Other “big” magazines around internet should take an example from you !
Congtrats’
Jhon is right.
I saw the Thermalright “review” done by Bit-tech and it was nothing else but a disgrace. They wrote 3 pages about it and said it was crap. I didn’t saw info on the test systems, the case that was used for the testing, the methodology of testing. Simply put Bit-tech did an unprofessional job reviewing the cooler. They are doing a very unprofessional job with their case reviews.
Addendum: The Thermalright cooler in the Bit-tech “review” is the Venomous X.
Can we get a professional to translate this to english? This is just awesome!
Paramiro , cand mai faci review-s de genul nu ar fi rau daca ai avea posibilitatea sa bagi si un phenom2 sa testezi pe la 1.55-1.6 v !
Maybe we will get this article translated to English soon 🙂
what about arctic cooling extreme?
did you forgot about him?
Jos palaria domnule. Felicitari ! Un articol complet !!
Bravo si Felicitari! Se vede ca esti pasionat de aceste chestii si scrii cu mare drag.
Multumesc
@tonito
Freezer Extreme nu se afla printre coolerele foarte performante deci nu avea ce cauta in acest articol.
@alex
procesoarele amd au probleme majore la raportarea temperaturii si in al doilea rand nu se pot compara cu nehalem in privinta caldurii generate. Unul din motivele pentru care am inclus un Q6600 in test este acela de a observa diferenta dintre TDp-uri (in conditii de overclocking) si a putea trage o concluzie in privinta alrgerii celui mai bun cpu pentru testat coolere.
Pe viitor este posibil sa fac o comparatie intre precesoare, la voltaj fix (1.6v sa zicem,)sa vedem ce caldura genereaza fiecare, dar trebuie instalat si un senzor de temperatura tocmai pentru ca in snzorii procesorului nu putem avea 100% incredere.
multe laude din partea mea. Cand se pune suflet n-are ce iesi, decat ceva bun.
Sincer am crezut ca e ceva eroare pe site cand am vazut numarul de pagini in acest articol . Dar nu e . Problema e ca nu stiu ce sa mai zic 🙂 Ma pun sa il citesc . Dar intai trebuie sa te felicit pentru munca depusa .
Inca odata felicitari pentru un review deosebit de complex. Bravo man!
Multumesc domnilor, sper sa va fie folositor articolul.
am si eu o intrebare! am o carcasa antec 1200 si memorii kingston ,modelul cu radiator inalt! daca cumpar NOCTUA NH-D14 ce sanse sunt sa nu-l pot monta?
salutare @ il vei putea monta dar trebuie sa pui invers ventilaroarele!
nu stiam de ce nu a mai aparut nici un articol de ceva vreme pe la voi pe site dar acum imi este foarte clar.
am luat si eu prin ian un nh 14 si eram uimit de diferentele de temperatura pe care le posta lumea pe net, 25c cand ambient este 20(I7 920) iar eu nu obtin mai putin de 35 idile nici daca stau in cap dar m-am linistit acum.
felicitari pt un articol deosebit
A quick translation. I was bored at work 🙂
Twin tower architecture, a case study:
Noctua NH-D14, Asus Triton 88, Prolimatech Megashadow and Thermalright IFX-14
I’ll begin this article with an euphemism.Things have been pretty stale in the air cooling arena for quite some time now and the newcomers haven’t really managed to shadow the regular performers in this area.In our previous case studies, among other things, we stated that air cooling had possibly reached a hard limit, mainly because the differences between our top performers were minimal at best. So we had to come up with a special methodology, meant to further differentiate the coolers, in order to establish a clear hierarchy that would help our readers make an informed decision, despite the lack of any strong new contenders in this otherwise quiet area.
We have a Megahalems that’s made quite an impression and set itself apart as being one of the most complete cooling solutions available out there, but didn’t really manage to take a decisive lead in the race against other coolers. Its cooling performance under the most extreme conditions (fanless and extreme tdp/cfm) is not really its speciality. We have a very strong performers in the Z600, fanless and low RPM. Unfortunately, once the TPM rises, its performance begins to falter.
We have a True Copper that’s been a dominant force in the “extreme tdp/cfm” ranking, but only in its supermodded state and in circumstances that the average user would find almost impossible to replicate. This makes it the perfect choice for the “excentric” crowd out there. We would love to see a cooler of True Copper’s caliber under more “humane” circumstances and without all the hardships of modding. I don’t think we’re gonna see such a thing in the near future, but I’ve done my job and expressed my wishes.
Then, we have a Mugen 2 that performs admirably both fanless/low rpm and high rpm as well, but could never achieve greatness, mainly due to its shoddy build quality.
I wish I had the time to do the whole article, but that’s kinda like translating a book 🙂
Wow, nice work!!! Indeed, it is like translating a book, because it is a book, the holly book of CPU cooler testing 😀
prea tare multumesc din suflet
Super tare! Ar fi bine sa fie mai multi care sa scrie lucruri interesante pe blog, chiar daca postezi mai rar macar sa postezi chestii utile si interesante.. 10x again!
Felicitari, un articol complet, se vede ca te interesezi pana in cele mai mici amanunte si ca te fascineaza subiectul!
Multumesc si eu pentru aprecieri 🙂
Noutati privind coolerele si pregatiri pentru noul articol puteti vedea accesand linkurile de mai jos
http://forum.lab501.ro/showthread.php?t=1378
http://forum.lab501.ro/forumdisplay.php?f=14
Amazing. Good. Awesome. Fantastic. Better than any North American review I have ever seen. Google translate is awesome. I will now check your newest review because of this.
eu nu am mai vazut niciodata 64 de pagini despre un post nu stiu de unde puteti scrie atat numai despre un subiect si in limba romana daca era in engleza mai ziceam le mai luati de pe net dar in limba romana e clar ca e scris ce sa mai zic va urez succes incontinuare sper sa realizati un proiec mare.
Bravo. Excelent review,excelent site.
Oau ! Foarte interesant acest articol!
Mi-as dori sa il pot printa pentru a-l citi pe indelete de pe hartie
Artico pe 64 de “biti” 😀
Și câte zac în vitrina aia.. ehee..
Super articol!!
Nu am gasit nici o referinta vis-a-vis de montajul coolerului pe Noctua. Eu le-am montat sa scoata aer dinspre radiator spre exhaust-ul carcasei. Pe default, coolerele sunt montate exact invers. Oare gresesc?
Pingback: A comprehensive study of the twin tower architecture - Noctua NH-D14 complete works - VRForums - IT Show 2010 | The Most Happening IT & Singapore Lifestyle Community
Pingback: Official Noctua Club - Let talk about Noctua - Page 2 - VRForums - IT Show 2010 | The Most Happening IT & Singapore Lifestyle Community
Pingback: Tweets that mention Studiu privind arhitectura twin tower: Noctua NH-D14, Asus Triton 88, Prolimatech Megashadow si Thermalright IFX-14 | lab501 -- Topsy.com
Pingback: Ajutor Cooler AMD 965 BE - Page 2 - My Garage
Pingback: Ce COOLER recomandati pt un i7-860??? - My Garage
Pingback: PCC-W-120 Vs Noctua Nh-D14 - My Garage
Pingback: Old PC - Page 4 - My Garage
Pingback: Phanteks PH-TC14 Review - lab501
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube