Asus Bamboo – e usor sa fii verde
Desi solutiile integrate de genul notebook-uri nu se numara printre subiectele prezente frecvent in paginile noastre, am dat curs invitatiei celor de la Asus de a participa la conferinta de presa in cadrul careia a fost lansata in Romania seria de laptop-uri Bamboo. Nu vreau sa par capcaun, dar eu personal cand aud cuvantul laptop ma crispez instant, apreciez faptul ca mobilitatea poate fi oferita celor care au nevoie de ea, dar prefer puterea de calcul a matahalei de sub birou. Asa ca, evident, nu ma asteptam la ceva prea fascinant pentru mine, subiectul conferintei fiind laptop-urile. Ei bine, trebuie sa fac penitenta, am aflat lucruri foarte interesante, si mi-am dat seama ca tehnologia evolueaza foarte repede in domeniul micilor sisteme portabile, astfel incat nu mica mi-a fost mirarea atunci cand, intr-o discutie despre laptop-uri am inceput sa aud cuvinte familiare precum EPU sau ExpressGate. Am ciulit imediat urechile, pentru ca nu cu mai mult de cateva luni in urma vedeam si eu aceste tehnologii la lucru pe P5E3 Premium…
Ei bine, Core 2 Duo T9400 suna foarte promitator, un procesor realizat in litografie pe 45nm, cu 6MB cache L2 si o frecventa de functionare de 2530MHz nu este deloc departe de bestiile din sistemele desktop. De fapt, nu este departe deloc, avem de-a face cu un Wolfdale in toata regula, cu mentiunea ca TDP-ul a fost evident redus la numai 35W. Evident, chipset-ul folosit pentru un notebook de ultima generatie nu putea sa fie decat Intel PM45 Express, care suporta chiar si CrossfireX. Ok, deja incepem sa dam peste concepte familiare, care ne sunt noua pe plac. Laptop-ul este dotat cu 2 sloturi DDR2 800, care pot acomoda pana la 4GB de ram, cantitate arhisuficienta oricarui desktop de gaming. Daca tot am ajuns la subiectul gaming, GeForce 9300M GS si-a gasit locul alaturi de componentele enumerate mai sus, ceea ce inseamna ca laptop-ul in cauza poate fi folosit si in alte scopuri decat proiectarea de prezentari Power Point in cadrul sedintelor saptamanale. Restul dotarilor nu pot urma decat aceeasi linie high-performance trasata pana acum, prin urmare laptop-ul poate gazdui hard-disk SATA de 160/250/320GB, alaturi de DVD-ul multi layer, card reader-ul 8-in-1 si camera web de 0.3MP. Sunt disponibile 3 variante de baterii, cu 3, 6 sau 9 celule. Evident, alegerea primei variante va avea un impact major asupra consumului, dar si asupra greutatii, laptop-ul cantarind numai 1.57Kg impreuna cu aceasta varianta de baterie. Evident, pentru o autonomie cat mai indelungata, alegerea ultimei variante ar fi de preferat, chiar daca greutatea va creste.
Cred ca este destul de clar ca avem de-a face cu un notebook puternic, componentele de ultima generatie dispunand probabil de ceva mai multa putere de calcul decat unele dintre configuratiile desktop din Romania. Pai si atunci ce legatura are titlul articolului cu un laptop dotat cu Wolfdale veti intreba. Cu siguranta ca eu vorbeam pana acum de un notebook dedicat gamerilor, cu ceva ecran de 17” si desene cu World of Warcraft pe capac, ceva ce nu ai vrea sa pui pe masa in timpul meeting-ului cu CEO-ul companiei, nu-i asa? Totusi….nu aceasta este situatia.
Asus Super Hybrid Engine este o tehnologie Asus care, prin combinatia unor functii hardware cu un software bine gandit, are rolul de a reduce semnificativ consumul de energie electrica al dispozitivului, obtinand astfel o autonomie mai mare si o mai buna conservare a resurselor naturale. Aici intervine EPU, despre care vorbeam la inceputul articolului si care functioneaza la fel ca si pe platformele desktop. Totusi, daca in cazul desktop-ului ne lasam mai greu convinsi sa acordam atentie consumului, in cazul unei calatorii cu trenul de exemplu, sporirea autonomiei capata o atentie sporita din partea noastra.
O alta noutate, probabil cea mai vizibila, consta in folosirea materialelor alternative pentru constructia carcasei. Astfel, bambusul nu ofera doar un look foarte elegant si un design unic (fiecare arbust are fibrele dispuse altfel, deci nu putem gasi doua Asus-uri Bamboo identice din acest punct de vedere) dar si o elasticitate sporita si o rezistenta bine cunoscuta. Un alt motiv care sta la baza acestui material este capacitatea de regenerare foarte ridicata a acestui arbust.
Ceea ce incearca Asus sa transmita prin acest model este faptul ca protejarea mediului inconjurator se poate face fara compromisuri legate de performanta, cu putina ingeniozitate. De altfel, Asus se numara printre primii mari producatori care au venit in intampinarea conceptelor ecologiste, prin eliminarea din procesul de fabricatie a nu mai putin de 32 de elemente considerate nocive pentru mediul inconjurator.
Revenind la notebook-ul nostru … tineti minte componentele de mai sus? Ei bine, componentele de mai sus au fost pozitionate frumos intr-o carcasa fabricata partial din bambus, care gazduieste un monitor WXGA de numai 12.1”. Da, ati citit bine, 12.1”, din bambus. Adica vorbim de seria U6V, alcatuita din produse cu un accent pronuntat pe protejarea mediului inconjurator si pe oferirea unui design cat mai placut si elegant, care inglobeaza toate tehnologiile despre care tocmai am vorbit. Evident, mai sus am descris varful de gama, U6V-B1, in cea mai „dotata” configuratie, dar seria Bamboo contine mai multe produse, cu diferite configuratii, inclusiv monitor de 11.1” si SSD de 32GB. Ei bine, se pare ca green computing nu implica neaparat reducerea performantei, asa cum o demonstreaza pe deplin seria Asus U6V. Datorita puterii de calcul incorporate, a design-ului foarte atragator si a tehnologiilor care promit o autonomie mai mare dar si protejarea mediului inconjurator este usor de banuit sucesul pe care noua serie a celor de la Asus il va avea probabil in decursul acestui an.
Bucuresti, 29 octombrie 2008
ASUS incurajeaza revolutia Green Computing prin seria de laptopuri Bamboo. ASUS, companie apreciata în 2007 de catre oekom* drept foarte prietenoasa cu mediul înconjurator prin activitatea sa în industria de computere si periferice, a lansat seria de notebook-uri ASUS Bamboo, produse inovative încastrate în bambus, care sunt “green” din perspectiva fiecarei etape a vietii lor – de la conceptie, la productie,la eventuala reciclare si eliminarea lor de pe piata. În dezvoltarea laptopurilor ASUS Bamboo, angajatii companiei de la fiecare nivel ierarhic au valorificat întreaga paleta de expertize privind protectia mediului pe care compania le-a acumulat începând din 2002, anul lansarii initiativei Green ASUS. Totodata, s-au folosit un design complet verde si unelte de management create special pentru a încuraja adoptarea principiilor “green”.
Seria ASUS Bamboo reprezinta un punct de reper în evolutia companiei ASUS si a întregii industrii IT, deoarece a dat semnalul ca adoptarea tehnologiilor verzi nu mai tine de domeniul conceptelor, ci se poate vorbi de implementarea acestora în productia de serie. Acest produs este o dovada ca ASUS îsi respecta angajamentul de a dezvolta în mod continuu capabilitatile ecologice de productie. Totodata, ASUS Bamboo este un exemplu concret ca cerintele actuale de operare pot fi satisfacute în conditii de productie sigure pentru Planeta, mai ales atunci când principiile “green” sunt integrate în filosofia furnizorului de solutii – asa cum se întâmpla în cazul companiei ASUS.
Seria ASUS Bamboo: Un mariaj perfect dintre arta si inginerie
Primul lucru care atrage atentia privitorului este carcasa din bambus Moso. Aceasta este realizata cu precizia si grija caracteristice artei si instrumentelor din bambus si tehnicilor de prelucrare. Senzatia tactila organica, parfumul înviorator si frumusetea minimalista a bambusului îi confera notebook-ului ASUS Bamboo o aura impresionanta de spiritualitate, caldura si farmec de lume veche, în timp ce materialele sintetice reci si metalele impersonale încearca doar sa reproduca. Utilizatorii vor simti diferenta la fiecare atingere, bambusul degajând instant un aer familiar, precum senzatia la atingerea rapida cu degetul a suprafetei unei mobile. Sentimentul apropierii de natura devine si mai puternic la folosirea touch pad-ului. Textura fibrei naturale de bambus de pe dispozitivul de navigare ofera senzatia atingerii unui bambus real. Mai mult decât atât – precum orice piesa de arta originala – fiecare notebook ASUS Bamboo este unic, fiecare având propria textura naturala. Individualitatea fiecarei unitati va fi si mai puternic nuantata în urma diverselor prelucrari, care vor genera culori diferite, precum si dupa gravarea cu laser a unor elemente de design distincte pe suprafata clapei din bambus.
Seria de laptopuri ultra-subtiri ASUS Bamboo cuprinde doua versiuni: un model de 12,1” care cântareste 1,57kg si altul de 11,1” si o greutate de 1,25kg. Ambele variante folosesc procesoare Intel® Core™2 Duo si memorie RAM DDRII.
ASUS Super Hybrid Engine: o inovatie de generatie urmatoare în privinta eficientei energetice
Laptopurile din seria Bamboo au o eficienta energetica remarcabila gratie tehnologiei exclusive ASUS Super Hybrid Engine, care a implicat reproiectarea completa de catre inginerii ASUS a hardware-ului, software-ului si a BIOS-ului. Cea mai importanta inovatie adusa de Super Hybrid Engine este aceea ca ofera utilizatorilor controlul de care au nevoie pentru a obtine nivelul dorit de performanta – sa reduca consumul energetic sau sa creasca performantele de operare. În privinta îmbunatatirii eficientei energetice, Super Hybrid Engine poate extinde autonomia bateriei cu 30% – 70% fata de notebook-uri cu aceleasi specificatii, dar fara aceasta tehnologie. În acelasi timp, utilizatorii pot spori performantele de operare cu pâna la 23%. Aceste lucruri sunt posibile printr-o monitorizare inteligenta a cerintelor energetice ale componentelor laptopului, urmata de ajustarea automata în timp real a tensiunii de alimentare conform consumului. Astfel se optimizeaza atât performanta sistemului, cât si eficienta energetica a acestuia. De asemenea, utilizatorii au posibilitatea de a selecta manual un mod de lucru predefinit dintr-o lista de optiuni, iar notebook-ul se va conforma cerintelor respective.
Prin optimizarea consumului energetic, tehnologia Super Hybrid Engine permite reducerea anuala a emisiuniilor de CO2 cu 12,3 kg per notebook. Având în vedere ca ASUS livreaza aproximativ 6 milioane de laptopuri pe an, emisiile globale de CO2 sevor putea reduce cu aproximativ 73,8 milioane de kilograme de CO2, fapt ce ar echivala cu plantarea a 36 de milioane de copaci anual.
Bambusul ca material alternativ: Alegerea naturala
Compania ASUS este recunoscuta pe plan international pentru munca de cercetare si pentru folosirea inspirata a materialelor bio-degradabile – precum pielea – în cadrul produselor sale, însa decizia de utiliza bambusul este una ingenioasa. Prin folosirea bambusului, care are o impresionanta rezistenta la rupere, punând chiar în inferioritate multe aliaje metalice, seria de laptopuri ASUS Bamboo prezinta o elasticitate ridicata. Aceasta proprietate a fost demonstrata chiar de catre primul exemplar, care a supravietuit unor conditii vitrige pe vârful înzapezit Qomolangma, la o altitudine de 8848 de metri. Bambusul are o rata de crestere pe care nicio alta planta nu o poate atinge. Este binecunoscut faptul ca poate creste 60 de cm în doar 24 de ore, atingând înaltimea maxima în câtiva ani. Bambusul are capacitatea de regenerare dupa taiere, fara sa fie nevoie de replantare, fiind astfel resursa perfecta care se poate reface singura.
Este usor sa fii verde
Esenta mesajului sustinut de seria ASUS Bamboo – “este usor sa fii verde” – prinde rezonanta atât la utilizator, cât si la furnizorul de solutii. Pentru consumatori, a fi verde reprezinta preocuparea pentru o achizitie inteligenta, luând în calcul si ideea protejarii mediului înconjurator. Prin alegerea unui notebook ASUS Bamboo – sau a unui alt model ASUS realizat dupa aceleasi principii “green” – în defavoarea unei alternative mai putin ecologice, utilizatorul va contribui la conservarea mediului.
Pentru furnizorii de solutii, cheia adoptarii tehnologiilor verzi presupune sa privesti mereu înainte, sa depasesti cerintele simple reglementate si sa le inspiri oamenilor implicati valorile ecologice. Din aceasta perspectiva, ASUS este un reper de succes. Spre exemplu, în privinta seriei ASUS Bamboo, angajatii din diverse departamente – cercetare si dezvoltare, strategie, productie, aprovizionare, controlul calitatii, vânzari si marketing, chiar si cele administrative – s-au raliat pe baza unor principii ecologice stabilite de catre un comitet condus de catre Presedintele ASUSTek Computer Inc., Jonney Shih. Acest lucru a fost posibil datorita implicarii companiei în dezvoltarea unor proiecte ecologice, disponibilitatii sistemelor avansate de productie si de aprovizionare si în urma investitiilor considerabile în platforme de e-learning orientate pe teme ecologice si în programe de educare a angajatilor.
Comentarii