CES 2020 – Intel Tiger Lake si Intel XE DG1

Scris de: , in categoria: Stiri, in 12 January, 2020.

Intel

 
Stau uneori si ma gandesc la vremuri de mult apuse, in care fiecare conferinta era un motiv de bucurie, de uimire, de admiratie pentru cea mai avansata companie tech din lume, care ne oferea posibilitatea de a fi partasi la o parte din istoria hardware-ului. Am fost acolo, acum multi ani in urma, cand Mooly Eden anunta pe scena ultrabook-ul. Am fost acolo, in Munchen, cand inginerii care dezvoltasera arhitectura Sandy Bridge ne explicat in detaliu fiecare aspect al bijuteriei tehnologice omonime.

Am fost acolo, la IDF, cand Intel anuntau pe prima data sustinerea oficiala a fenomenului overclocking si organizau primul workshop pe aceasta tema. Imi aduc aminte bine, pentru ca in acea zi implineam 30 de ani si mi se parea cel mai frumos cadou pe care il puteam primi in acel moment. Si am fost pe scena, in 2008, pentru a lansa procesoarele Nehalem in Romania. Si imi aduc aminte si acum de modul in care decurgeau acele lansari… pe ce anume era pus accentul, cat de ridicat era nivelul tehnic al informatiei.

Si imi este dor de acele vremuri, pentru ca, datorita acelor informatii tehnice, datorita modului in care performanta poate fi masurata, datorita sporului de performanta pe care il vedeam candva de la o generatie la alta am fost atrasi de acest domeniu. Din pacate, acele vremuri par a fi de mult apuse, cel putin in cazul celor de la Intel. Nu, nu ma refer la capacitatea acestora de a dezvolta un nou proces de fabricatie si o noua arhitectura. Sunt convins ca in ~2021-2022 von vedea lucruri cu adevarat interesante din partea lor.

Ma refer insa la aspectele pe care se concentreaza compania in acest moment. De exemplu, la aproximativ o ora dupa ce am participat la conferinta AMD, a venit randul conferintei Intel de la CES 2020 sa fie gazda noastra. Iar CEO-ul companiei, Bob Swanson, precum si ceilalti membrii Intel care au urcat apoi pe scena, au discutat aproximativ 45 de minute despre AI si sport…

Nu ma intelegeti gresit, inteleg importanta inteligentei artificiale, iar faptul ca aceasta poate imbunatati performanta sportivilor de performanta este un lucru imbucurator. Totusi, eu ramasesem cu impresia ca Intel produc procesoare ca principal obiect de activitate, drept urmare ma asteptam sa aud mai multe legate de acest lucru.

Si am auzit, pentru aproximativ 5-10 minute, la sfarsitul conferintei, cand Intel au anuntat Project Athena, “un nou tip de notebook”, ca sa ii citez chiar pe ei, adica notebook-uri de diverse formate inedite, bazate pe noua arhitectura Tiger Lake. Problema este ca, desi Tiger Lake sunt procesoare construite, in sfarsit, in litografie pe 10nm, arhitectura nu este… cum sa spun asta… chiar noua. Adica… da, grafica integrata, bazata pe Intel Xe, este ceva nou, dar arhitectura procesoarelor … ei bine, exista cuvantul Lake in denumire… deci va cam dati seama despre ce este vorba. Da, despre “acea” arhitectura, de care “ne bucuram” deja de aproape 5 ani.

Cat despre indelung asteptata solutie grafica Intel XE DG1… ce pot spune… am vazut ceva… adica pe ecran a rulat un demo, iar cei de la Intel ne-au asigurat ca ruleaza pe solutia lor grafica. Dar ceva imi spune ca mai avem de asteptat pana vom vedea o solutie grafica dedicata Intel in magazine, iar performanta de care aceasta va fi capabila… este inca un mister.

Trebuie sa recunosc insa ca am apreciat prezenta pe scena a lui Jason Levine, Principal Worldwide Evangelist Adobe, un om care dispune cu adevarat de carisma si darul prezentarii si care a reusit sa aduca un zambet pe figurile noastre incruntate. De fapt, le-as sugera si celor de la Intel sa lase prezentarile in seama unor oameni care pot captiva audienta si nu neaparat in sarcina CEO-ului…

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: