Foxconn Bloodrage & Foxconn Avenger

Scris de: , in categoria: Stiri, in 3 January, 2009.

Foxconn BlackOPS a reprezentat un episod important in istoria evolutiei placilor de baza. Desigur, au existat o serie de probleme legate de FSB-ul maxim atins impreuna cu procesoare dual-core, dar modul in care un producator se adreseaza overclockerilor, dotarile pe care le pune acestora la dispozitie, proiectarea si realizarea unei placi de baza destinate overclockerilor, toate acestea au fost puternic influentate de modul in care cei de a Foxconn si-au dotat si prezentat produsul. Evident, o parte importanta a acestui succes a constituit-o colaborarea stransa cu overclockerii, unul dintre cei mai importanti ingineri ai proiectului Quantum-Force fiind un overclocker de renume (Peter Tan, aka Shamino). Odata cu plecarea acestuia la Evga echipa Quantum-Force a pierdut un om important, dar asta nu inseamna ca asteptarile pentru noi modele de placi de baza destinate in special overclockerilor au scazut. Iata ca Foxconn au lansat recent doua noi modele, unul destinat platformelor Core i7, dar si o implementare a chipset-ului P45.

Foxconn Avenger

Bazata pe chipset-ul P45 si southbridge-ul ICH10R, Avenger apare destul de tarziu pe piata, dar asta nu inseamna ca nu se poate bucura de succes, tinand cont ca migratia catre Core i7 nu este inca accesibila majoritatii utilizatorilor. Printre dotari as putea aminti VRM-ul digital in 8 faze pentru procesor, alimentare in 2 faze pentru memorii, folosirea exclusiva a condensatorilor solizi, debug led, placa de sunet separata inclusa in pachet (Sonar 7.1), dar si Quantum Force Panel, care permite controlul direct asupra parametrilor sistemului (voltaje, frecventa, etc) si poate fi montat intr-un bay de 5.25″, dar care nu este inclus in pachet, fiind posibila achizitionarea sa ulterioara. Layout-ul placii este destul de ciudat, anumite componente fiind dispuse atipic. Pe de o parte, zona socketului foarte aerisita reprezinta un avantaj, pe de alta parte dispunerea bateriei BIOS-ului iese putin din tipare. Un feature important este reprezentat de posibilitatea realizarii unei configuratii de tip CrossfireX folosind cele doua porturi PCI-E 2.0 in mod x16.

Foxconn Bloodrage

Daca Avenger a fost lansatat destul de tarziu, nu acelasi lucru l-am putea spune si despre Bloodrage, model destinat procesoarelor Core i7. Foxconn Bloodrage duce mai departe conceptul de placa de baza “extrema” lansat odata cu BlackOPS si asta se vede in fiecare detaliu si in fiecare dotare pe care aceasta placa o ofera. Daca in cazul Avenger-ului modulul Quantum Force Panel putea fi achizitionat separat, in cazul Bloodrage-ului acesta este inclus in pachet, alaturi de sistemul de racire avansat oferit pentru componentele importante de pe placa de baza. IOH-ul poate fi racit fie pasiv, fie atasand un ventilator (inclus in pachet) radiatorului stock, fie atasand waterblock-ul dedicat (deasemenea inclus in pachet) sau tubul pentru gheata carbonica sau azot lichid (da, si acesta este inclus in pachet). Mai mult decat atat, pentru a oferi posibilitatea folosirii unei solutii de stocare cat mai rapide, cei de la Foxconn au incorporat si o interfata SAS (Serial Attached SCSI) pe acest model, care poate suporta doua unitati de stocare. Din pacate, la o prima vedere, placa prezinta si doua dezavantaje. In primul rand, sunt prezente numai 3 sloturi de RAM, ceea ce reduce momentan cantitatea maxima de memorie ce poate fi folosita la 6GB. Este adevarat, aceasta cantitate este mai mult decat suficienta pentru overclocking sau jocuri, deci acest aspect poate fi trecut cu vederea. Mult mai importanta in schimb este configurarea sloturilor PCI-E. Bloodrage are 4 sloturi PCI-E 2.0, dar dispunerea lor este cel putin defectuoasa. Astfel, se pare ca producatorul pune accentul pe realizarea configuratiilor cu doua adaptoare grafice (SLI, Crossfire) dar neglijeaza complet posibilitatea realizarii unei configuratii 3SLI, plasand sloturile PCI-E mult prea aproape pentru a putea permite realizarea unui astfel de tip de configuratii.

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: