Intel aniverseaza 50 de ani de la inventarea circuitului integrat

Scris de: , in categoria: Stiri, in 23 February, 2009.

Intel Corporation serbeaza astazi a 50-a aniversare a uneia dintre cele mai mari inventii ale epocii noastre: circuitul integrat. In 1959, inventatorul Robert Noyce (12 decembrie 1927 – 3 Iunie 1990), care ulterior a devenit unul dintre fondatorii companiei Intel, a creat primul circuit integrat planar pe baza de siliciu, dupa ce in prealabil (12 septembrie 1958 – zi celebrata de Texas Instruments) fusese folosit germaniul de catre Jack Kilby.

Inventia lui Noyce consta dintr-un circuit electronic complet, aflat in interiorul unui mic cip de siliciu – si a contribuit la revolutionarea industriei semiconductorilor din Silicon Valley. Aproape toate circuitele integrate fabricate in prezent utilizeaza o forma sau alta din tehnica de productie a lui Noyce.

Circuitele integrate sunt utilizate acum pentru orice, de la computere, automobile si televizoare pana la playere muzicale, telefoane celulare si aparatura electrocasnica. Exista chiar si felicitari care contin asa ceva.

Fara inventia lui Noyce si a lui Kilby, nenumarate produse, procese, servicii si dispozitive pe care le folosim in prezent ar fi fost imposibil de realizat, caci circuitele electronice ar fi si acum alcatuite din componente diferite, care ar ocupa prea mult spatiu, ar consuma prea multa energie si ar fi prea putin fiabile pentru a fi practice.

Multumim, Robert Noyce! Nu te vom uita!

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: