IoT 2015 – ARM
ARM
La fel cum nu putem spune PC fara sa ne gandim la Intel, nu putem spune smartphone sau wearable device fara sa ne gandim automat la ARM. Fondata in Cambridge, UK, in urma cu 25 de ani, ARM a devenit una dintre cele mai mari companii in domeniu, marea majoritate a smartphone-urilor si tabletelor existente pe piata incorporand un chipset bazat pe arhitectura ARM.
Cei de la ARM se ocupa cu design-ul microprocesoarelor, acestea fiind integrate apoi sub licenta de catre alte companii, cum ar fi Samsung, Qualcomm sau MediaTek. Evident, cu totii cunoastem seria Cortex-A, prezenta in cam tot ce inseamna smartphone sau tableta, insa cei de la ARM se ocupa intens si de alte segmente de piata, prin seriile Cortex-R si Cortex-M.
Practic, in afara de smartphone-uri si tablete, gasim chipset-uri licentiate de catre ARM si in masini (ABS), smart TV-uri, smartwatch-uri, camere de filmat (GoPro sau Oakley de exemplu), echipamente de retelistica, electrocasnice, controller-e pentru gaming, servere si multe alte tipuri de produse.
In Taiwan am avut ocazia de a sta de vorba cu Peter Hsieh, General Manager – ARM Taiwan, despre seria Cortex-M si despre implicarea ARM in Internet of Things si a devenit evident faptul ca previziunile analistilor referitoare la dimensiunea pe care o va capata piata IoT se bazeaza pe date concrete. De exemplu, in 2013 s-au vandut nu mai putin de 2.9 miliarde de chipset-uri bazate pe arhitectura Cortex-M, cifra care aproape s-a dublat intr-un an, ajungand la 4.4 miliarde in 2014.
O atentie crescuta este acordata dispozitivelor purtabile (wearable), seria Cortex-M fiind alcatuita din 5 modele (de la Cortex-M0 la Cortex-M7) dedicata acestui tip de dispozitive. Nu in ultimul rand, cei de la ARM se concentreaza pe segmentul IoT prin ecosistemul ARM mbed, care integreaza senzori, solutii software si servere dedicate integrarii unui numar cat mai mare de device-uri in “retea”.
Comentarii