IoT 2015 – MediaTek

Scris de: , in categoria: Stiri, in 7 August, 2015.

MediaTek

 
Desigur, una dintre cele mai interesante vizite a fost cea a monstrului chipset-urilor mobile, MediaTek. Cu peste 12000 de angajati in 27 de birouri dispuse in toata lumea, din Taiwan, China si Japonia pana in Europa, SUA sau India, cei de la MediaTek au avut un profit de ~7 miliarde USD anul trecut, fiind al treilea producator de chip-uri fabless dupa Qualcomm si Broadcom, conform declaratiilor facute de CFO-ul David Ku.

Desigur, cei de la MediaTek se pot lauda cu peste 400 de milioane de chipset-uri pentru smartphone-uri si tablete vandute anul trecut, insa numarul total de dispozitive care inglobeaza tehnologie MediaTek a depasit cifra de 1 miliard, solutiile companiei taiwaneze fiind prezente atat in smartphone-uri si tablete cat si in feature phones, media player-e, smart TV-uri si chiar si console (ODD-ul din consolele Xbox).

Personal am testat peste 50 de device-uri dotate cu chipset MediaTek pana acum si am urmarit cu atentie progresul acestei companii in ultimii ani, deci este lesne de inteles ca am asteptat aceasta vizita cu mare interes. Si la fel ca si in cazul altor companii mari vizitate a fost cat se poate de clar ca si MediaTek isi concentreaza eforturile pe zona IoT, potentialul acestei piete fiind mult mai mare decat cel al produselor consumer.

In conditiile in care compania se asteapta ca pana in 2020 piata IoT sa ajunga la peste 10 miliarde de device-uri, deschiderea centrelor MediaTek Labs este un pas firesc, iar Vice Presedintele acestei ramuri din MediaTek, Marc Naddell, ne-a oferit mai multe detalii despre planurile companiei in acest sens.

MediaTek Labs este o initiativa menita sa incurajeze dezvoltarea proiectelor IoT, cei de la MediaTek punand la dispozitia dezvoltatorilor un intreg ecosistem, de la hardware development kits cum ar fi LinkIt One, LinkIt Connect 7681 si LinkIt Assist 2502 si pana la SDK-uri, documente tehnice si suport in cadrul comunitatilor de dezvoltatori.

Evident, am avut ocazia sa vedem si pe viu o parte dintre proiectele IoT care folosesc solutii MediaTek, nu inainte insa de a arunca un ochi asupra unor smartphone-uri care sunt motorizate de noul chipset MediaTek Helio X10.

HTC One M9+ si HTC One E9+ folosesc chipset-ul MediaTek Helio X10, un octa-core Cortex-A53 tactat la 2.2GHz, dotat cu grafica PowerVR G6200. Ambele smartphone-uri dispun de memorie LPDDR3 dual-channel tactata la 933MHz si camera de 20MP. Modelul E9+ are un display WQHD (2560×1440) de 5.2″ in timp ce M9+ are un display WHQD de 5.5″.

 

MediaTek-01

MediaTek-02

MediaTek-03

MediaTek-04

MediaTek-05

MediaTek-06

MediaTek-07

 
Desigur, ultimele modele de smartphone-uri sunt intotdeuna interesante insa noi am mers acolo pentru a vedea implicarea celor de la MediaTek in curentul IoT. Prima tehnologie de acest gen pe care am vazut-o demonstrata practic a fost o solutie de masurare a pulsului cu ajutorul unui webcam. Solutia se bazeaza pe schimbarea culorii pielii in functie de circulatia sangelui si poate fi aplicata utilizand orice tip de webcam. Daca va intrebati care sunt aplicatiile practice, ganditi-va cat de util poate fi un astfel de dispozitiv intr-un aeroport pentru a depista persoanele mai emotionate decat ar fi cazul sau intr-un azil de batrani…

Am vazut apoi un dispozitiv bazat pe LinkIt One cu ajutorul caruia puteti face…vin! Dispozitivul se numeste Smart Brewer iar chipset-ul integrat ne va atrage atentia asupra conditiilor in care trebuie stocat aparatul in timpul fermentarii, asupra continutului de CO2 sau asupra continutului de alcool.

Cu toate acestea, cele mai bune exemple de integrare IoT au venit din partea proiectului Skuromoto, bazat de asemenea pe LinkIt One precum si din partea pantofilor inteligenti pentru copii, respectiv curelei inteligente pentru batrani. Despre ce este vorba? Ei bine, Skuromoto este un serviciu de inchiriere al scuterelor electrice, monitorizat cu ajutorul internetului. Puteti rezerva din timp scuterul dorit, puteti vedea unde este urmatoarea statie de incarcare sau schimbare a bateriei daca aveti mai mult de mers, puteti plati direct de pe card s.a.m.d.

 

MediaTek-08

MediaTek-09

MediaTek-10

MediaTek-11

MediaTek-12

MediaTek-13

MediaTek-14
 
Pe de alta parte, 361 smart Kid Shoes sunt o pereche de pantofi pentru copii, care integreaza chipset-ul MT2502. Cu ajutorul acestuia, folosindu-ne de localizarea prin GPS dar si prin retelele wireless, vom putea afla in permanenta locatia micutului nostru, chiar daca este la gradinita, pe drum sau la joaca.

Cel mai simplu dar in acelai timp unul dintre cele mai utile si ingenioase dispozitive demonstrate de MediaTek este cureaua pentru varstnici, care integreaza la randul ei chipset-ul MT2502. Cureaza integreaza si o serie de senzori cu ajutorul carora chipset-ul isi da seama daca persoana care poarta cureaua a cazut. In momentul in care se intampla acest lucru, cu ajutorul SIM-ului introdus in catarama, cureaua transmite informatii (locatia, faptul ca individul a cazut, etc) catre serviciul de urgenta (112, 911, etc) si catre un alt numar definit de catre utilizator.

Iata cum IoT poate avea o gama larga de aplicatii, de la siguranta celor mai tineri dintre noi si pana la siguranta celor mai varstnici!

 

MediaTek-15

MediaTek-16

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: