Nvidia lanseaza GTX 275

Scris de: , in categoria: Stiri, in 2 April, 2009.

Nvidia GTX 275 este raspunsul direct al celor de la Nvidia adresant lansarii HD4890-ului de astazi.  Atat de direct, incat pana in acest moment eu personal nici macar nu am pus mana pe aceasta placa. O sa incep cu bolboroseala negativa si o sa ma declar profund nemultumit de strategiile de marketing si de miscarile din spatele culiselor legate de lansarea unor astfel de produse. Sincer sa fiu, pe mine ma intereseaza performanta placilor si pretul lor, nicidecum diversele manevre intreprinse de ambii producatori pentru a castiga sau nu un avantaj in fata concurentei. Din acest motiv, nu pot decat sa fiu nemultumit de jocul ambelor tabere de aceasta data, “joc” in urma caruia va vom prezenta testul nostru cu GTX 275 de-abia saptamana viitoare. In linii mari, ATI a devansat lansarea 4890-ului de cateva ori, pentru a iesi in fata Nvidiei. Nvidia a facut acelasi lucru, dar de data aceasta, dupa parerea mea, au jucat exact dupa cum au cantat cei de la ATI si au picat intr-o plasa foarte atent intinsa. Spun asta deoarece disponibilitatea 4890-ului in acest moment este confirmata, iar sample-urile pentru teste au fost incinse de ceva vreme. Din pacate, cel putin la noi in tara, nu acelasi lucru il pot spune si despre GTX 275, care este absolut magnific, dar lipseste cu desavarsire. O bila neagra pentru Nvidia la acest capitol din punctul meu de vedere, o companie care se doreste lider de piata nu ar fi trebuit sa se lase angrenata in acest joc atat de usor.

Acesta ar fi aspectul negativ legat de lansarea lui GTX 275, din fericire singurul aspect negativ. Pentru ca dincolo de jocurile de culise si de intrecerea copilareasca dintre doua companii atat de mari (copilareasca din partea Nvidia, dupa cum puteti vedea ATI si-au facut temele foarte bine), produsul in sine nu are nici o vina, ba mai mult decat atat, va fi foarte indragit de public, aducandu-mi aminte de 8800GT. De ce spun asta? Pai sa aruncam o privire asupra specificatiilor.

Cititorii nostri fideli probabil ca au observat deja ca GTX 275 este la propriu o jumatate din GTX 295. Astfel, avem de-a face cu cei 896MB GDDR3 prezenti pe GTX 260, dar cu specificatii ale nucleului similare cu  GTX 285. Astfel, nucleul grafic inglobeaza 240 de procesoare unificate de shadere, si functioneaza la o frecventa de 633MHz, respectiv 1404MHz frecventa shaderelor. Cei 896MB GDDR3 sunt tactati din fabrica la 1134MHz si comunica cu nucleul grafic folosind un bus de 448 de biti. Avem astfel de-a face cu un GTX 260 cu 24 de procesoare unificate de shader in plus, sau cu un GTX 285 cu o cantitate redusa de memorie si un bus mai mic. Depinde cum va place sa priviti problema. Mie personal imi place sa consider GTX 275 o jumatate din GTX 295, dar cu frecvente sensibil mai mari.

Din pozele design-ului de referinta nu ne putem dea seama de prea multe lucruri, singurele caracteristici dezvaluite fiind cele aflate la vedere. Astfel, racirea este dual-slot, asa cum ne asteptam, placa dispune de doua iesiri DVI si este dotata cu doi conectori de alimentare PCI-Express dotati cu 6 pini fiecare. Mai multe detalii vom afla cu siguranta in cursul saptamanii viitoare, cand vom diseca un exemplar retail si vom analiza componentele folosite in constructia acestuia.

Mai pot totusi sa va ofer o informatie foarte importanta, in afara de specificatii si de faptul ca, cel putin teoretic, placa a fost lansata astazi.  De data aceasta, este vorba despre o strategie de marketing pe care nu pot decat sa o laud si pe care vroiam sa o vad din nou aplicata de Nvidia  inca din vremurile batranului 8800GT. Ei bine, spre deosebire de anul trecut, in care preturile au fost mentinute peste produsele echivalente ale concurentei, cei de la Nvidia fac un pas curajos inainte si vin cu o oferta pe care multi dintre noi probabil ca nu o vom putea refuza. Astfel, in Romania, pretul unui GTX 275 va fi in medie cu ~100 RON mai mic decat pretul unui HD4890. Sper sa avem de-a face cu un nou 8800GT dar si cu o situatie similara celei de atunci (reduceri masive de preturi in ambele tabere). Pana la urma, din tot acest razboi castigator va iesi consumatorul, care va putea alege in 1-2 saptamani dintr-o gama foarte variata de placi video puternice (atata nou aparutele HD4890 si GTX 275 dar si cele deja existente pe piata, GTX 260 si HD4870) la preturi mai mult decat prietenoase.

Vom reveni in cursul saptamanii viitoare cu un review complet, pentru a vedea cum se comporta noul produs al celor de la Nvidia. De asemenea, sunt convins ca pana in acel moment preturile celorlalte produse existente pe piata, atat Nvidia cat si ATI, vor fi ajustate corespunzator, deci vom putea face o analiza completa asupra segmentului main-stream al momentului.

Review: Nvidia GTX 275 vs ATI Radeon 4890 | lab501

Comentarii

Un comentariu la: Nvidia lanseaza GTX 275

  1. Intr-un fel inteleg acest de-a “soarecele si pisica”. Ei fiind competitori directi, e normal sa se tatoneze putin. Si e normal sa se lupte sa lanseze primii produsele concurente.

    De asemenea, intr-o oarecare masura poate fi considerat ca benefic si pentru utilizator, deoarece acesta va sti ca urmeaza o lansare cu fast si va putea sa-si pregateasca din timp resursele financiare pentru achizitia produsului.

    Iar daca intr-adevar pretul GTX-ului va fi mai mic decat 4890, atunci va fi zi de sarbatoare 🙂 In ultimii doi ani de cand sunt in IT retail, nu tin minte sa fi avut o placa Nvidia mai ieftina decat competitoarea directa de la ATI.

Lasa-ne un comentariu: