Supermicro integreaza CUDA in servere – SS6016T-GF-TM2
Supermicro, unul dintre cei mai mari producatori de servere din lume, au lansat o noua gama de servere 1U in cadrul Computex-ului. Supermicro 6016T-GF-TM2 combina puterea de calcul oferita de doua procesoare quad-core Intel cu avantajele procesarii paralele oferite de Nvidia Tesla. Superserver-ul, cum este numit de catre producator, ofera o putere de calcul de 2 Teraflops, adica de aproximativ 12 ori mai multa putere decat un server 1U bazat exclusiv pe procesoare x86. Don Clegg, Marketing Vice President Supermicro, a declarat ca noul server ofera cea mai mare performanta per watt, precum si cea mai mare performanta per rack dintre toate solutiile de tip 1U existente pe piata in acest moment.
.
.
In momentul de fata Supermicro ofera doua modele echipate cu cate doua placi Nvidia Tesla (Tesla M1060 pentru TM2, respectiv Tesla C1060 pentru TC2), precum si doua modele GPU-ready (SS6016T-XF pentru 4 GPU-uri, respectiv SS6016T-GF pentru 3 GPU-uri).
.
.
Mai mult decat atat, Supermicro ofera doua “GPU computing servers”, pregatite pentru a fi folosite impreuna cu 4, respectiv 3 GPU-uri.
.
.
Asa cum era de asteptat, avantajele aduse de CUDA nu au trecut neobservate in mediul profesional, astfel de solutii avand o larga aplicabilitate in data-centere destinate procesarii unei cantitati foarte mari de date. Odata cu introducerea Superserver-elor GPU produse de Supermicro ne putem astepta la aparitia nor produse similare din partea celorlalti jucatori importanti de pe piata serverelor, clusterele bazate pe puterea oferita de Tesla gasindu-si cu siguranta locul in data-centere in viitorul apropiat, acolo unde este nevoie de o putere de calcul foarte mare, in special in cazul calculelor optimizate pentru un numar mare de fire de executie. De exemplu, Petrobras, unul dintre cele mai mari concerne energetice din lume, a achizitionat 190 de unitati Tesla pentru a construi un data-center ca carui putere de calcul va ajunge la 400 Teraflos in momentul in care va fi finalizat. Oficialii companiei au declarat ca aceasta solutie a fost aleasa datorita performantei foarte ridicate oferita fara de solutiile clasice, care se bazeaza pe procesoare x86, data-center-ul urmand a fi folosit pentru cercetari seismologice, unde capacitatea rapida de analiza este vitala. Asa cum ne asteptam cu ceva timp in urma, tehnologia CUDA isi consolideaza pozitia in domeniul profesional, acolo unde avantajele fata de procesoarele clasice sunt mai mult decat evidente. Includerea unor produse bazate pe aceasta tehnologie in portofoliul unui gigant precum Supermicro nu poatedecat sa confirme acest lucru.
Comentarii