Review – Creative Sound BlasterX AE-5

Scris de: , in categoria: Diverse, Featured Articles, in 14 November, 2017.

Sound BlasterX AE-5

 

Cei de la Creative au trecut prin multe schimbari in ultimii ani, regandindu-si intreaga linie de produse si operand un proces de rebranding al intregii game. Astfel, toate produsele noi dedicate gaming-ului fac parte din gama Sound BlasterX, iar pozitionarea lor in gama este data de o litera ce semnifica tipul produsului (H pentru headset, K pentru keyboard, M pentru mouse, etc) precum si o cifra, de obicei impara, de la 1 pana la 7 (de exemplu H7 este high-end, H5 este un mainstream, in timp ce H3 coboara spre entry-level).

Am putut vedea intrarea Creative pe piata perifericelor de gaming, in timp ce in segmentul audio ne-am multumit cu comportamentul foarte bun al amplificatorului de casti Sound BlasterX G5. Cu atatea lansari si eforturi de redirectionare a companiei singaporeze, placile de sunet interne – adica exact produsele care au facut Creative firma care este azi – au fost neglijate. Spun asta pentru ca flagship-ul Sound Blaster ZxR este prezent pe piata de mai mult de 4 ani, fiind echipat cu un DAC legendar lansat pe piata totusi in 2004 (Burr Brown PCM1794A), in timp ce modelele mai mici din gama sunt bazate pe Cirrus Logic CS4398, introdus prima data pe Audigy 4 Pro tot in 2004.

In ultima vreme, cei la Creative s-au pus pe treaba, trecand in revista variantele mai noi de DAC-uri de la producatori ca ESS si AKM. Creative este in primul rand o firma de ingineri si dupa ce am vazut ce au putut scoate din altfel modestul (pentru standardele anului 2017) CS4398 in Sound BlasterX G5, sunt extrem de curios ce pot face folosind un DAC modern. In cadrul Computex-ului am putut vedea o placa de sunet interna, Sound BlasterX AE-5 pe numele ei, noua solutie din gama enthusiast. Modelele vechi vor suferi reduceri de pret, gama se va completa cu siguranta cu un high-end (probabil AE-7 daca urmarim regula observata in cazul celorlalte produse) precum si cu modele mainstream / entry-level. AE-5 este o placa de sunet cu multe schimbari fata de seria veche, DAC pe 32 biti de la ESS, amplificator de casti cu componente discrete, suport pentru benzi RGB digitale (una livrata in pachet) precum si o suita software noua (SB Connect). Haideti sa vedem cum sta treaba!

 

 

Comentarii

11 comentarii la: Review – Creative Sound BlasterX AE-5

  1. Merita upgrade-ul de la Creative Z?

  2. matose Post author a scris pe:

   Da, fara discutie! Numai sa ai in vedere faptul ca iti trebuie material lossless ca sa sune cu adevarat bine

  3. Alice Ionescu a scris pe:

   Comparativ cu SBZ se aude mai slab pe MP3 sau YouTube?
   By the way – trebuie alimentata placa de sunet chiar și dacă nu se cuplează banda RGB?
   Cum e cu softul? De pe comment-uri de produs de pe alte site-uri mulți se plâng ca e cam buggy și are crash, mai alea in unele jocuri. Multe erori sunt din cauza luminițelor – părerea mea e ca nu trebuiau sa se complice cu partea asta, dar se pare ca asta e trend-ul =))

  4. Andyy a scris pe:

   Salutt, ce placa audio mi sar potrivi la sistemul edifer S550 encore, sa fie o placa care scoate si ultimul fir de sunet(curat, puternic, bass si mai rafinat) din sistem, deobicei ascult de pe sursa youtube si mp3 pe pc.

  5. George a scris pe:

   Opamp praff, condensatori si mai praf, daca nu e cu soclu, opamp-ul nu se merita

  6. Alice Ionescu a scris pe:

   După o analiza mai atenta, cred ca rămân cu SBZ-ul.

  7. matose Post author a scris pe:

   Daca folosesti pe casti, AE-5 e net superioara iar cu softul nu am avut nici-o problema (la baza e acelasi numai interfata e noua). MOLEX-ul e necesar numai pentru partea de iluminare, asa cum am mentionat si in articol.

   @George: Nu mai induce te rog lumea in eroare. Eu am testat la viata mea peste 100 OPAMP-uri iar LM4562 inca este pe primul loc la raportul pret / performanta. Liniaritatea si zgomotul foarte mic este ceea ce il caracterizeaza, datorita acestor calitati este folosit si in multe pre-amplificatoare de doza (vinyl). Nu cred ca ai tu urechea atat de antrenata incat sa sesizezi condensatorii non-audio folositi pe filtrare, pentru ca acolo unde conteaza avem WIMA :). Documenteaza-te mai mult inainte sa emiti astfel de pareri!

  8. George a scris pe:

   Hai sa spun altfel i love ad826nz, ca si calitatr pret ai dreptate nu spun ca nu e decenta dar fiecare poate vrea altceva, puteau pune un soclu totusi 🙂

  9. matose Post author a scris pe:

   AD826 este foarte bun pentru conversie I/V, LT1028 si AD797 pentru buffer diferential / LPF sunt alegerile mele. Mai sunt variante de la MUSES sau discrete de la Burson dar astea intra deja la alta categorie de pret. OPA1622 este excelent dar dificil de implementat in regim DIY, oricum LM4562 sunt excelent in AE-5… nu vad de ce ai vrea sa-l schimbi. In viitorul high-end de la Creative mai mult ca sigur vei gasi si socket-uri.

  10. George a scris pe:

   Oricum pana in boxe am pus lampi (kt120 si 6sn7) 🙂 (ad mi s-a parut m-ai stereo si bass pronuntat!

  11. Andyy a scris pe:

   matose imi recomanzi o placa de sunet te rog ?

  Lasa-ne un comentariu: