Review – Samsung SM951 NVMe SSD

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Memorii & Stocare, in 28 October, 2015.

Samsung SM951

 
Discutam luni despre interfete pentru SSD-uri si de progresul pe care conectarea acestora prin interfata PCI-E il aduce. Ei bine, dincolo de interfata (PCI-E) si conector(PCI-E sau M.2), mai exista un aspect care poate limita performantele unitatii de stocare, iar acesta este protocolul de transfer al datelor, adica interfata software dintre unitatea de stocare si sistemul de operare.

Actualul protocol utilizat de majoritatea unitatilor de stocare este AHCI (Advanced Host Controller Interface), care exista pe piata din 2004. Evident, in acel moment nu existau SSD-uri, iar AHCI a fost gandit pentru hard disk-uri. Pana la un anumit punct acest lucru nu a reprezentat o limitare, insa in momentul in care unitatile de stocare devin din ce in ce mai rapide trebuie sa si putem sa le folosim la capacitate maxima, iar pentru acest lucru avem nevoie de o interfata fizica/electrica rapida precum si de o interfata software moderna.

Daca problema interfetei fizice a fost rezolvata prin conectarea SSD-urilor prin PCI-E, problema interfetei software a fost abordata mult mai recent (pentru piata consumer). Nu mai putin de 80 de companii din domeniu, printre care si Samsung, Intel, Dell, Microsoft, Cisco si Micron, au pus bazele organizatiei NVM Express in 2011, iar unitatile de stocare NVMe si-au facut aparitia in domeniu enterprise anul trecut, ba chiar si pe piata consumer in ultimul an.

Non-Volatile Memory Express, sau NVMe, este o interfata software gandita pentru a face fata progresului tehnologic / cresterii de performanta pe care unitatile de stocare le vor cunoaste pana in ~2020. Spre deosebire de AHCI, NVMe este un protocol gandit de la bun inceput pentru SSD-uri, cu o latenta mai mica decat AHCI (2.8us fata de 6us), suport multi-core si imbunatatiri majore din punct de vedere al numarului de operatii permise / eficienta in utilizarea procesorului.

Evident, primele SSD-uri NVMe si-au facut aparitia in segmentul enterprise (Samsung MZ-WEIT10, Intel PS3600 si PS3700, etc) insa acestea sunt unitati de stocare gandite pentru servere, care pot atinge capacitati de 2TB si preturi de mii de dolari. Primul SSD NVMe destinat pietei consumer a fost Intel 750, insa nu l-am primit la teste nici pana acum, asa ca din pacate nu am putut sa ii facem review. Partea buna este ca versiunea de 2.5″/SFF-8639 este disponibila in magazinele din tara noastra, fiind probabil singurul SSD NVMe in stoc in Romania in acest moment.

Partea si mai buna este ca si cei de la Samsung au anuntat modele consumer, cum ar fi SM950 Pro, dar intre timp au inceput sa fie listate pe site-uri pentru end-user (NewEgg de exemplu) si modele pe care Samsung le comercializeaza teoretic doar in regim OEM, mai precis SM951. Ei bine, pe un Samsung SM951 NVMe am pus si noi mana zilele acestea, asa ca haideti sa vedem cum arata un SSD NVMe si de ce este el capabil.

 
NVMEB

Comentarii

3 comentarii la: Review – Samsung SM951 NVMe SSD

 1. subasu a scris pe:

  “SSD-urile NVMe sunt compatibile cu platformele Z97…”
  Poate imi spuneti si mie ce SSD pot sa folosesc pe o Z97 classified cu port miniPCI/mSata pentru key type E?!
  Am nevoie ca de aer… Multumesc.
  Laconic si precis review-ul, si asta ma inbolnaveste, alaturi de vitezele-alea gen StarTrek.

 2. Monstru Post author a scris pe:

  In primul rand, momentan in comert la noi gasesti doar Intel 750 🙂

  In al doilea rand, SM950 Pro si SM951 pot fi utilizare si cu adaptoare PCI-E direct intr-un slot PCI-E 3.0 minim 4x. Ceva de genul asta:

  http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=12K-017B-00001

 3. subasu a scris pe:

  Ma gandeam si eu la asta, dar inseamna sa ramana neutilizat portul miniPCI/mSata al placii de baza.

Lasa-ne un comentariu: