Asus GTX 580 – Performanta in configuratii multi-card
Dragi tovarasi si prieteni, stiati ca acest moment va veni, ba chiar as indrazni sa spun ca unii dintre voi chiar asteptau cu nerabdare momentul in care vom trage inca odata de lanturile grele, vom ridica poarta prafuita si vom dezlantui inca o bestie in arena, o bestie cum nu s-a mai vazut pana acum. Da stimati cititori, sau mai bine zis participanti la spectacol, va invit sa va ocupati locurile in Colosseum (in cazul nostru LAB501) pentru a putea admira o demonstratie unica de forta bruta. Si spre deosebire de vechii romani, care imparteau locurile din jurul arenei in functie de statutul social sau avere, voi, cititorii nostrii, aveti cu totii un loc rezervat in primul rand.
In momentul lansarii lui GTX 580 am incercat sa va prezentam cele mai importante articole, adica articolul in care analizam performanta prin comparatie cu principalii competitori si articolul in care analizam potentialul de overclocking al noului produs. Apoi, am luat la intrebari un numar mai mare de jocuri, unele dintre ele foarte proaspete, si am realizat un test pentru gameri, folosind o configuratie specifica unui cumparator de GTX 580. Dupa aceste trei articole, parca lipsea ceva, parca ramasese o categorie de utilizatori care inca nu erau satisfacuti. Parca, doar parca, cei cu adevarat maniaci dintre voi ar fi vrut sa vada ceva mai mult, ceva mai interesant.
Ei bine, spre deosebire de alte publicatii care s-au multumit cu prezentarea unor solutii SLI, noi am preferat sa asteptam si sa testam cu adevarat scalarea in configuratii multi-card, adica 2, 3 sau 4 placi grafice. Oricat de putini utilizatori ar adopta aceste solutii, aici putem vorbi cu adevarat despre scalare, sau nu. Scalarea de la o placa la doua placi este deja tipica pentru majoritatea placilor video care fac parte din aceeasi gama de performanta si singurele variabile raman optimizarea driverilor, a jocurilor si limitarea impusa de procesor. Chiar si cu aceste variabile, 2 x GTX 580 fata de un GTX 580 vor reprezenta intotdeuna solutia mai puternica, mai potrivita pentru acei cativa maniaci norocosi care isi permit acest lucru.
Desigur, aceiasi factori se aplica si in cazul unei solutii cu 3 sau 4 placi video, numai ca in aceste cazuri exista o tendinta de acutizare a acestor limitari, deci sporul de performanta trebuie investigat la sange, pentru a decide daca este cazul sa cumparati si acea a 3-a sau a 4-a placa sau nu. In functie de comportamentul avut in mai multe situatii, aceasta se poate dovedi o idee buna sau o pierdere de timp si desigur, de bani. In aceste conditii, noi am preferat sa asteptam, pentru a putea realiza un test despre scalarea in configuratii multi-card facut ca la carte. Mai important, v-am lasat si pe voi sa asteptati putin, asa ca voi trebuie sa fiti aceia care ne spun daca a meritat asteptarea sau nu. Si daca nu avem norocul de a fi cu totii multi-milionari, deci nu ne vom putea achizitiona neaparat soltiile prezentate astazi, macar sa ne bucuram de un spectacol pe cinste, plin de fervoare, excese si hiperbole. Asa ca va rog inca odata sa va ocupati locul in primul rand, rezervat deja in arena LAB501 si sa va pregatiti pentru spectacol. Si mai imi permit sa va sugerez fundalul sonor cel mai potrivit pentru acest articol, mai precis melodiile “Warmachine” si “Feasting on the blood of the insane” ale celor de la Six Feet Under.
.
Comentarii
A inviat Nvidia,vine gtx595,hd6990 si mai important Sandy Bridge!!!Batranii mei (REX,Yorkfield si Hemlock)se pregatesc de pensionare! Tare articolul ,in special pag 18 (HORROR).Barosane esti un MONSTRU!
Tare rau articolul, mai ales partea cu consumul. Habar nu aveam ca un PC poate ajunge la un asemenea consum de varf, deh eu sunt blocat pe notebook-uri de la o vreme.
Felicitari inca o data pentru articol!
Foarte interesant articolul si bine documentat,ca toate articolele de altfel!
Pentru moment daca facem un raport pret/performanta si luam in calcul si variabila “enthusiast” cea mai buna solutie este sli x2. Sunt curios cat de mult se schimba lucrurile cu noile procesoare Sandy Bridge si evident noile placi de baza. Totusi am o nelamurire… de ce nu s-a folosit un raid 0 cu SSD-uri? Nu ar fi ajutat situatiile x3 respectiv x4?
Cum ar trebui sa interpretam rezultatele in ceea ce priveste frame rate-ul minim, mai ales in x3 si x4? Cine e de vina pentru aceste “performante”?
Nu in ultimul rand. Multumiri pentru articol!
Limitarile apar din cauza optimizarii slabe a driverelor sau a jocurilor pentru acele configuratii, nicidecum din cauza unitatii de stocare folosite. Informatia este incarcata oricum in memoria RAM in timpul jocului, nu accesata direct de pe HDD.
Am inteles. Speram sa nu se repete situatia de acum 2, 3 ani si sa dureze mult pana apar niste drivere mature.
Cred ca nu ar trebuis a dureze mult pana la aparitia unor drivere bine optimizate. Problema in cazul configuratiilor cu 3 sau 4 placi o sa ramana limitarea impusa de procesor, deci chiar daca vom vedea rezolvae o serie de probleme (cum ar fi framerate-ul minim in unele titluri), este posibil ca scalarea sa nu se imbunatateasca foarte mult nici in viitor.
Felicitari pentru review, pentru componentele avute la dispozitie a iesit foarte bine. Cu un EVGA Classified SR-2 si 2x intel xeon x 5680 alta ar fi fost situatia, presupun ca faceai minuni cu astfel de jucarii, ma refer aici la scorurile in 4way sli
Bine ca nu ati testat pe i7 @ 3200mhz.
SLI in 2 merita . Deja a 3 a placa nu isi are rostul oricum am privii.
exista deja kituri de racire pe apa pt gtx 580 ?
ropittbull – ai vazut tu un alt test la noi pe i7 la 3200MHz in afara de cel de gaming? Ai inteles care a fost ideea acolo? Nu de alta dar deobicei va plangeti ca nu sunt reprezentative platfomele folosite de noi pentru test.
bijuterii din aur – in primul rand foloseste al nickname =)) In al doiea rand da, exista deja waterblock-uri pentru GTX 580
deci va rag dak are cineva crack-ul la hawx2 sau cd key sa posteze linkul de unde la tras ca nu-l gasesc pe nicaieri
Dar nu ti se pare normal dc intr-un test folosesti un procesor cu gtx580 , in altul in care folosesti aceiasi placa video dar cu alte configuratii sa folosesti acelasi procesor.
Pana la urma dc compari rezultatele sigle card dintr-un test si celalat nu mai intelege nimeni nimic.
Nu am intrat sa critic mi-am spus doar opinia nu trebuie sa folosesti cuvinte gen ” plangeti ” .
Nu, nu mi se pare normal. Daca ai citi capitolul metodologie in cazul fiecarui test ai vedea de ce am folosit un procesor, sau altul, sau de ce am ales o anume frecventa.
A plange nu este acelasi lucru cu a te plange, nu vad de ce trebuie sa te simti jignit…
Nu cred ca este cazul sa ne dam lectii de nici un fel unul altuia , mai ales de gramatica.
Nu sunt de acord cu favorizarea anui anumit produs doar pt ca apare pe sticla in nu stiu ce emisiune.
Cred ca am voie sa am o parere , cel jignit vad ca tu esti , desii nu am facut nimic in sensul asta.
Sper pe viitor sa vad 2 gpu ( amd si nvidia) testate pe aceiasi platorma , single card cat si multi gpu.Asa este cel mai corect dpmdv.
In primul rand o sa te rog sa iti controlezi atitudinea, este foarte important sa iti dau lectii de gramatica daca nu poti face diferenta dintre a plange si a se plange.
In al doilea rand, nu stiu unde ai vazut tu un produs favorizat pentru ca a aparut pe sticla. In cazul in care nu esti la curent, HD5970 a beneficiat la vremea ei si de emisiune la televizor si de test multi-card, si de procesor la frecvente mari.
Mai mult decat atat, daca ai avea bunul simt sa faci un MINIM de efort si sa te uiti putin pe site, ai putea sa vezi GTX 580 testata vs HD 5970 folosind un i980X la 4GHZ, aici:
http://lab501.ro/placi-video/nvidia-geforce-gtx-580-review
Testul cu i950 la 3,2GHz este un test pentru gameri, un test care simuleaza o situatie de 500 de ori mai intalnita in PC-urile cititorilor (Nehalem stock) decat i980X la 4GHz. Pentru comparatia exacta a arhitecturilor te rog sa apelezi la articolul de mai sus. Pentru o situatie “real-life”, exista testul cu 21 de jocuri. Pentru HD5970 exista articolul de lansare, s.a.m.d. Intotdeuna am comparat produsele in aceleasi conditii, in conditii corecte, s.a.m.d. Daca nu poti face un efort minim pentru a citit si celelalte articolele, sau mai bine zis daca nu poti face un efort minim sa CITESTI articolele, nu este vina mea. Am explicat metodlogie exact de fiecare data, te rog sa citesti articolele inainte de a mai face asemenea comentarii nefondate.
performanta nemaivazuta…e si normal, asta inseamna progresul.
Cel mai remarcabil lucru la acest articol e insusi existenta lui, scris de ai nostri, romani. Nu va jucati cu jumatati de masura, spuneti lucrurilor pe nume.Sunteti un etalon pt toate publicatiile hardware din lumea asta. Premiera mondiala over and over again. Your f***ing amazing guys!
hop si eu
ok patru placi ….
in sli sau cum o fi
ce aplicati avem optimizate pentru asta situatie?
monstru poti incerca un mediashowexpresso pe variantele slix2 x3 x4 ???
(mediashowexpresso are suport pentru cuda) in felul asta am vedea cat de mult ar influenta 1/2/3 placi in plus fata de una singura
si inca o chestiune cat consuma in full load tot sistemul ?
adrian: Scopul testului este tocmai evaluarea scalarii in jocuri si benchmark-uri. Consumul este discutat in cadrul pagnii dedicate.
darco – multumim domnule!
Nu stiu cat de bine da raportul pret/performanta….
sunteti cei mai tari nu stiu de unde puteti veni cu atatea informatii.
Din nou , un articol bine documentat si argumentat. Ramai cu ceva cultura generala dupa un asemenea maraton de stiinta.
Esti foarte tare! Ai foarte multe cunostinte in domeniu!
wow….cata poza…man…gtx ul asta ..e nava spatiala
Articol bun!
Nu stiu cati vom ajunge sa folosim asa ceva acasa! Totusi, tehnologia ne bate la usa si trebuie sa tinem pasul cu ea!
interesant rau articulul ca si restu de altfel
Articol foarte bine scris, foarte documentat. Tine-o tot asa….
eu doream sa imi achiztionez un gt480, dar dupa ce am citit articolul tau ma gandesc ca poate ar fi mai buna o configuratie 2xGT470 in SLI pentru editare in CS5.
Foarte bun articolul , ai foarte multe cunostinte in domeniu. Multumim ca ni le impartasesti si noua celor care nu prea ne pricepem si dorim sa aflam cat mai multe.
Ma intreb oare cum ar iesi rezultatele unei comparatii intre HD5970 TOXIC si GTX 580? As dori sa aflu, daca aveti timp si puteti sa le comparati.
interesant! 😕
Pingback: Asus GTX 580 – Performanta in configuratii multi-card
Pingback: NEWS - Placi video - Page 233 - My Garage
Pingback: VreauForum.com » Blog Archive » Asus GTX 580 – Performanta in configuratii multi-card | lab501
Pingback: Skalierungstest: GTX 580 vs. GTX 580 SLI vs. GTX 580 3way SLI vs. GTX 580 4way SLI | Hardwareboard.eu
Pingback: Wie gehe ich mit der Instalation bei Qaud SLI 285 Classified gespann vor?
Pingback: ASUS GTX 580 SLI testleri | Techno-Labs
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube