ASUS P8Z68-V PRO Preview

Scris de: , in categoria: Stiri, in 29 April, 2011.

Programat pentru lansare in a doua saptamana din mai, chipset-ul Intel Z68 isi arata fata pe lab501 intr-o implementare ASUS: P8Z68-V PRO. Practic, Z68 este chipset-ul care trebuia lansat o data cu platforma Sandy Bridge. Acesta permite atat overclocking-ul procesorului, adica ceea ce H67 nu putea, dar si folosirea si overclocking-ul placii video integrate in CPU, ceea ce P67 nu putea. In plus beneficiaza de noua tehnologie Intel Smart Response Technology si este compatibil cu noul software Lucid Virtu.

Smart Response Technology este o tehnologie de caching la nivel software care foloseste un SSD pentru a juca rolul de buffer pentru HDD. Intel vede aceasta solutie perfecta pentru un HDD lent de 1-3TB cuplat cu un SSD de 20-30GB pentru a fi accelerat. Din ce-am observat sporurile de performanta nu sunt spectaculoase, instalarea sistemului de operare pe un SSD de 40-64GB ofera rezultate mult mai bune pentru ca HDD-ul va fi folosit doar pentru stocare de date.

Lucid Virtu este un software care permite folosirea simultana a placii video integrate in procesor cat si a unei placi video discrete. Afisarea pe monitor se va face doar prin intermediul iesirilor de pe placa de baza, asadar atunci cand rulam un joc pe placa video dedicata software-ul Lucid va muta datele din memoria placii video in framebuffer-ul GPU-ului integrat care apoi le afiseaza pe monitor. Acest procedeu va cauza o pierdere de performanta de 3-5%, sacrificiu care merita tinand cont de avantajul ca putem folosi GPU-ul integrat pentru codari cu Intel Quick Sync.

Despre placa de baza prezenta azi nu sunt de spus prea multe lucruri, modificari majore fata de implementarile actuale P67 / H67 nu sunt. Un VRM digital cu 12 + 4 (CPU + iGPU) atent construit se ocupa cu alimentarea diverselor parti ale procesorului, in timp ce un VRM cu 2 faze se ocupa de alimentarea memoriilor. Avem la dispozitie 2 sloturi PCI-Express 16x (al doilea doar 8x electric) conectate direct la CPU, un slot PCI-Express 16x (4x electric) conectat la PCH, 2 sloturi PCI-Express 1x precum si 2 sloturi PCI.

Spre deosebire de H67, Z68 permite atat ajustarea frecventei memoriilor cat si pe cea a procesorului. ASUS a dotat etajul de alimentare pentru GPU-ul integrat cu 4 faze, din BIOS putand activa 2 nivele de Loadline Calibration dar si eliminarea OCP-ului pentru acesta. O initiativa laudabila pentur o placa care va costa in jur de 700RON!

Pentru dispozitivele SATA avem la dispozitie 4 porturi SATA 3Gb/s si 2 porturi SATA 6Gb/s suportate in mod nativ precum si 2 porturi SATA 6Gb/s furnizate de controller-ul Marvell 9172. De cele 4 porturi USB 3.0 (2 pe backpanel si 2 prin intermediul unei mufe frontpanel) se ocupa 2 controllere Asmedia. De remarcat suportul Bluetooth pe o placa de baza destinata segmentului mainstream.

In continuare va las in compania unei galerii de poze:

.

Comentarii

21 comentarii la: ASUS P8Z68-V PRO Preview

  1. alex n. a scris pe:

    Despre pret nici un zvon?
    Am sentimentul ca pretul va fi asemanator cu cel pentru Gigabyte GA-Z68X-UD7-B3 adica 1.200-1.300 lei. In conditiile acestea o sa aleg o placa de baza cu P67 (Asus P8P67 rev. B3) iar cu diferenta de bani o placa video bunicica.

  2. Aveti cumva vreun articol despre cum functioneaza Lucid Virtu? Gresesc daca ma gandesc ca daca am 2 monitoare o placa h67 si un monitor il bag in placa dedicata si unul in IGP Quick Sync va functiona deja (cu placa integrata)? Sunt placi de baza sau placi video care nu permit asta / nu sunt compatibile? Cum se compara Quick Sync pe un z68 cu o placa dedicata cu IQS impreuna cu IGP-ul de pe h67?

  3. Dinu a scris pe:

    Z68 = P67+ H67, parcă aşa se pare nu? Sau presesc eu? Oricum, tare mă tem şi preţul să nu fie asemănător calculului de mai sus. Şi nu mă refer aici la preţul real al acestor plăci ci la cel pus de mult iubiţii noştri comercianţi. Ce vrei frate, ai opţiune de OC, ai IGP? Plăteşte pentru ele. Eu garantez 100%, dacă nu asta o să auzim prin magazine, cel puţin acuma cînd treaba e caldă. Ce dracu nu vine Bulldozer-ul ăla odată ?!

  4. alex n. a scris pe:

    Se pare ca deja se poate comanda. Pretul este putin peste 700 Lei. Pare mai dotata decat concurentul de la Gigabyte la acelasi pret.

  5. ma3cs a scris pe:

    Interesanta expresia placa video discreta.
    nu cred ca 570-ul care il am e chiar discret.
    Sau nu am inteles eu prea bine.

  6. matose Post author a scris pe:

    Nu ai inteles bine, discreta inseamna separata 🙂

  7. ma3cs a scris pe:

    eee am inteles eu despre ce e vorba dar acum matose .. intre discret si separat e o oarece diferenta ca si alte traduceri din engleza in romana .. pana la urma caz concret .. decat sa divaghez… iau placa asta (chiar pe asta sper sa o iau) si pun placa video care o am .. nu e oarece contradictie .. spatiu dupa ce pun placa video ar mai fi de 2 cm .. sensul cuvantului discret deja pare altul.

  8. ma3cs a scris pe:

    era vorba ca am o carcasa NZXT M95 si cand pun placa video ajunge pana la hdd … deci chiar “”discreta”” placa video.

    Scuze pentru dubla postare.

  9. Sensul cuvantului “discret” nu e doar acela la care te referi tu (“nu atrage atentia”), ci defineste in domenii tehnice faptul ca un obiect sau valoare e formata din elemente unitare distincte (cuantificat). Semnal discret in fizica = semnal reprezentat printr-un numar finit de valori, marime discreta in matematica = marime ce poate lua doar valori in pasi unitari, circuit discret in electronica = circuit alcatuit din componente individuale (spre deosebire de circuit integrat), etc.

    Pe de alta parte, chiar daca ar fi importat in alta limba nu ar fi nici o problema, in toate domeniile exista termeni specifici importati direct din alte limbi; de la “offside” si pana la “backtracking”.

  10. ma3cs a scris pe:

    Era mai mult o chestie care suna ciudat.. nu am cautat sa fiu istet cu citate din dex ..
    Acum as cauta si definitia circuitului in sine .. si tot asa … In alte limbi probabil are sensuri mai exacte decat la noi …
    Sa inteleg ca esti fan la traducerea revocare din cancel ?

  11. Nicidecum, prefer adoptarea unor cuvinte din alte limbi in domeniile tehnice, tocmai pentru ca au un sens specific in domeniul ala; dar aici nu e cazul, doar pare asa pentru ca sensul secundar al cuvantului e putin cunoscut si restrans in zone tehnice, nu e ca la “icon” (= simbol, emblema, etc) devenit “iconita” in romana (care desi suna stupid, pare ca e acceptat de majoritatea, de exemplu).

  12. ma3cs a scris pe:

    Daca ar fi vorba de SMD-uri sau alte piese liliputane .. ok .. dar in cazul asta nu se leaga ca termen si ca ce e trecut in dex … e doar o alta eroare de traducere specifica .. daca suna gen placa video dedicata .. poate era mai bine … si am tot bantuit acum pe net sa vad si eu care a avut ideea geniala … si nu gasesc sau macar textul din alta limba care foloseste discret…
    chestia cu majoritatea … nu e un exemplu fericit .. oricum nu o sa schimb eu nimic .

    Se poate un test “normal” cu placi video ?
    Sau introducerea in teste si la valori normale a frecventelor ca sa putem facem o distinctie … ca degeaba faci un test doar cu procesorul la 4gb daca nu e si la valoarea normala pentru a vedea diferenta … E o sugestie … si mai ales daca ar fi si o placa de la gigabyte 570 din versiunea SOC …

  13. ma3cs a scris pe:

    De fapt din nou facem confuzie in legatura cu cretinismul de care dau altii dovada cand traduc termeni ..

    discrete e una…… discreet e alta …

    Si din nou probabil sa multumim unor idioti din presa care sar mereu in sus cand unii gresesc … dar ei calca cu tupeu limba romana in picioare …
    Cand se poate ajunge usor la confuzii nu e mai de bun simti sa folosesti alti termeni … Cineva pe forum lauda englezii ca au acusi 1 000 000 de cuvinte … mai degraba sunt grei de cap de au nevoie de atatea cuvinte …

    Deci scuze micutu si matose .. vina mea ca nu am fost mai atent …

  14. ma3cs a scris pe:

    Deja postez a treia oara consecutiv, dar as dori daca se poate sa aflu distanta de la sloturile ddram pana la gaurile pentru cooler, normal cele mai apropriate gauri

  15. alex n. a scris pe:

    Ce pot sa-ti spun in fuga e ca eu am montat un cooler Scythe Ninja 3 iar ca memorii folosesc CMX8GX3M2A1333C9 (Corsair DDR3 8192MB (2 x 4096) 1333MHz CL9 rev A – recomandate de producator )
    Coolerul vine putin peste primul bank de memorii, dar radiatorul fiind inalt trece peste memorie.

  16. ma3cs a scris pe:

    cu memoriile tale era ok .. dar eu am dominator care sunt mai inalte.

  17. matose Post author a scris pe:

    De la mijlocul gaurilor pentru cooler pana la sloturile de memorie este fix 1.5cm. Sper ca te ajuta!

  18. ma3cs a scris pe:

    ei da … asta da raspuns prompt …

    Multumesc …

    Oricum acusi iau placa cu riscul de a nu ma incadra cu Noctua NH-D14. Pentru orice eventualitate polidiscul e ready.

  19. ma3cs a scris pe:

    Si nu ma incadrez. dar inca nu am a doua pereche de ram.
    Poate cineva e in aceeasi situatia cu a mea, macar sa stie cum stau lucrurile. http://imageshack.us/f/843/dscf5138e.jpg/

    PS.
    Si totusi jucariile meritau ceva mai in sanul naturii ….

    http://imageshack.us/f/146/dscf5029s.jpg/
    http://imageshack.us/f/194/dscf5030s.jpg/

  20. danny a scris pe:

    Este vreo deosebire notabila intre aceasta si surioara mai mica (P8Z68-V)?
    P868V suporta XMP profile?

  21. danny a scris pe:

    Distanta dintre gaurile cooler e mica, ma refer ca ar fi cam la limita sau chiar deranjant daca pui niste memorii cu lamele mari (ceva gen Corsair Dominator) mai ales daca sunt pe sloturile A1 si B1>Trebuie sa iti cauti un cooler de procesor nu prea mare mergand pe aceste considerente!

Lasa-ne un comentariu: