ASUS Maximus IV Gene-Z isi face aparitia

Scris de: , in categoria: Stiri, in 10 May, 2011.

Dupa cum bine stiti astazi Intel lanseaza oficial chipset-ul Intel Z68. Concomitent ASUS anunta cea mai “suparata” placa de baza ce este bazata pe acest chipset: Maximus IV Gene-Z.

Ca toate placile din seria Gene, aceasta are un format mATX fiind destinata in principal sistemelor de gaming ce au dimensiuni reduse. Desi am mai vorbit de noutatile aduse de Z68, le voi enumera din nou pe scurt de aceasta data:

  • Smart Response Technology este o tehnologie de caching la nivel software care foloseste un SSD pentru a juca rolul de buffer pentru HDD. Intel vede aceasta solutie perfecta pentru un HDD lent de 1-3TB cuplat cu un SSD de 20-30GB pentru a fi accelerat. Din ce-am observat sporurile de performanta nu sunt spectaculoase (undeva intre performanta HDD-ului si cea a SSD-ului), instalarea sistemului de operare pe un SSD de 40-64GB ofera rezultate mult mai bune pentru ca HDD-ul va fi folosit doar pentru stocare de date.
  • Lucid Virtu este un software care permite folosirea simultana a placii video integrate in procesor cat si a unei placi video discrete. Afisarea pe monitor se poate face prin intermediul iesirilor de pe placa de baza (i-Mode), asadar atunci cand rulam un joc pe placa video dedicata software-ul Lucid va muta datele din memoria placii video in framebuffer-ul GPU-ului integrat care apoi le afiseaza pe monitor. Acest procedeu va cauza o pierdere de performanta de 3-5%, sacrificiu care merita tinand cont de avantajul ca putem folosi GPU-ul integrat pentru codari cu Intel Quick Sync. Alternativ monitorul se poate conecta la placa video discreta (configuratiile SLI / CFX sunt de asemenea suportate), mod numit d-Mode, putand de asemenea sa folosim si placa video integrata in CPU pentru transcodari video. Acest mod nu va afecta performanta placii video discreta, asadar va fi probabil varianta preferata de cei mai multi utilizatori.

Seria ROG va fi adaugita cu 2 noi placi bazate pe chipset-ul Intel Z68: Maximus IV Gene-Z despre care vorbim astazi, dar si Maximus IV Extreme-Z ce se va lansa in 2-3 saptamani. Daca Gene-Z suporta atat d-Mode cat si i-Mode (prin intermediul iesirii HDMI amplasata pe backpanel), Extreme-Z va suporta doar d-Mode. Cei de la ASUS au considerat faptul ca iesirile video ale placii integrate ar fi o rusine pentru o placa de baza destinata overclocking-ului extrem.

.

.

Constructia placii este tipica placilor din seria ROG, schema coloristica negru + rosu fiind prezenta si aici. Din unghiul din care este realizata poza nu ne putem da seama de prea multe aspecte dar vom reveni cu mai multe detalii atunci cand vom primi placa.

Mai multe informatii puteti gasi in tabelul de mai jos unde puteti gasi toate modelele ASUS bazate pe Intel Z68. De mentionat ca astazi producatorul taiwanez lanseaza doar 2 modele: P8Z68-V Pro si Maximus IV Gene-Z.

.

Comentarii

Un comentariu la: ASUS Maximus IV Gene-Z isi face aparitia

  1. DanD a scris pe:

    excelent, singura optiune mAtx pe care o aveam de moment era p67m pro, acum vine si asta cu Z, desi nu stiu inca pretul

    p67m pro e 5mil +/- si cuplata cu un 2500k de 8mil este , cred , mai mult decat suficient pentru gaming…

Lasa-ne un comentariu: