Enermax MODU87+ 900W – Test practic

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 15 September, 2011.

.
Ca si pana acum Enermax isi proiecteaza singuri sursele, asadar nici electronica prezenta in MODU87+ nu se abate de la aceasta regula. Ventilatorul folosit (EA142512H-OAB) are o dimensiune de 139mm, 7 pale si consuma maxim 0.45A la 12V.

Viteza de rotatie a ventilatorului este reglata de un controller fuzzy-logic aflat in interior in functie de puterea consumata dar si de temperatura din interiorul sursei. Pot spune cu mana pe inima ca MODU87+ este cea mai silentioasa sursa pe care am pus mana pana acum, in IDLE sau sarcini pana in 300-400W cu putin efort aproape ca se pot numara rotatiile ventilatorului – respect si pentru faptul ca poate functiona la turatii asa de scazute.

Surprinzator este ca nici in LOAD masiv sursa nu devine galagioasa ! Cel mai probabil responsabil pentru acest lucru este controller-ul fuzzy-logic dar si eficienta foarte ridicata ce permite mentinerea sursei la temperaturi ambientale chiar si fara airflow puternic din partea ventilatorului.

.

.

La orice sursa pe care o desfacem prima data evaluam 2 lucruri: calitatea condensatorilor din primar si secundar precum si aspectul general (calitatea asamblarii, grija la detalii). Condensatorii din primar si secundar sunt de provenienta japoneza: Matshusita in primar si Nippon Chemicon in secundar. Pentru tensiunile +3.3V si +5V este folosita tehnologia DC-to-DC, VRM-urile acestora sunt amplasate vertical pe PCB-ul principal iar in componenta lor sunt folositi numai condensatori solizi.

Pentru a obtine eficienta ridicata Enermax foloseste o topologie DHT (Dynamic Hybrid Transformer) ce presupune schimbarea dinamica a frecventei si tensiunii din primar. O alta noutate este Hybrid Capacitor Array ce imbina avantajele condensatorilor electrolitici cu cele ale condensatorilor solizi. Aceasta poate fi identificata usor prin cele 2 arii de condensatoare, conectate in paralel (capacitatile se aduna iar inductanta si rezistenta parazita se micsoreaza) si situate perpendicular pe PCB-ul principal.

Complexitatea PCB, precum si grija cu care sunt asezate piesele pe acesta sunt la cel mai inalt nivel. Compromisul nu este un cuvant ce poate caracteriza aceasta sursa, dupa cum se poate observa cu usurinta si din poze.

.

Comentarii

Un comentariu la: Enermax MODU87+ 900W – Test practic

  1. Robert a scris pe:

    Un review excelent Matei. O alegere foarte buna si de interes, intrucat s-a dovedit a fi o sursa care isi justifica pretul si destinatia catre doritorii de putere, calitate si silentiozitate.

Lasa-ne un comentariu: