Fractal Design Define R5 – Prezentare
Analiza exterioara
Seria Define s-a remarcat printr-un nivel ridicat al calitatii materialelor, un design sobru si elegant dar si prin posibilitati avansare de configurare a fluxului de aer in carcasa. Fractal Design Define R5 nu face exceptie de la aceasta regula – avem de-a face cu o caracasa neagra, eleganta cu finisaj mat.
Pe panoul lateral observam o placa detasabila si de asemenea pe latura superioara observam nu mai putin de 3 capace detasabile. Vom discuta despre roul acestora in momentul in care demontam carcasa.
Front-panel-ul a fost pozitionat de asemenea pe latura superioara a carcasei, pentru a nu deschide usita frontala in afara cazului in care am avea nevoie sa utilizam o unitate optica. Astfel, cei doi conectori audio, butoanele power si reset, 2 porturi USB 2 si 2 porturi USB 3 sunt pozitionate la indemana, pe latura superioara a carcasei.
Latura inferioara ne spune o alta poveste fiind prevazuta cu 3 spatii de aerisire, toate protejate de un filtru de praf care gliseaza fara probleme in exterior cand vrem sa il curatam. Unul dintre spatiile de aerisire este dedicat sursei de alimentare, in celelalte doua putand fi montate ventilatoare de 140mm sau un radiator de 240mm.
Nu in ultimul rand, Fractal Design Define R5 este dotata cu picioruse acoperite cu cauciuc, pentru a asigura atat stabilitatea carcasei cat si reducerea pe cat posibil a transmisiei vibratiilor catre suprafata pe care pozitionam carcasa.
Comentarii
Buna treaba, Monstrule.
Ce parere ai de filtrarea pe fata-sus? Mie mi se pare ca exista zone prin care aerul se va strecura nefiltrat in carcasa in acea zona. Altfel o carcasa excelenta. Prefer varianta S3 pentru ca nu ma intereseaza silentiozitatea insa are un airflow sensibil mai bun pentru ca au renuntat complet la cage-uri. Chiar acum sovai intre S3 si Nzxt N450. La S3 nu imi place ca nu are fan controler cu control prin motherboard si N540-ul e cam fistichiu.
De ce crezi ca ar intra aer nefiltrat prin partea din fata sus?
N-am vazut R5-ul cu ochii mei inca, dar mi se pare ca fata este ventilata pana sus insa filtrul nu acopera decat 2/3 si va intra aer inauntru prin spatele usitelor de 5.25. Mai ales daca ai o presiune negativa in carcasa si un cooler puternic pe procesor care sa traga tare in partea de sus a carcasei. Deasemeni, daca folosesti ventilatie in tavan, prin moduvents, si pui un vent de 120-140, vei avea spatiu neventilat, o problema mai ales pe presiune negativa sau cand computerul doarme si praful se depune. In Bucurestiul asta prafos, parca nu e bine. In rest este o carcasa exceleta.
Fata nu este ventilata pana sus, ai doua lacase cu doua ventilatoare. Poti monta un radiator de 360 dare doar daca renunti la cage-ul de 5.25 si oricum nu ai fante de intake sus. In schimb poti scoate cele doua capacele de 5.25 si pune filtre de praf in locul lor.
Monstrule, scuze pentru insistenta, dar eu ma uit si vad fantele laterale de intake (acelea mici si multe mergand pana sus. Le vad in fata filtrului primele 2/3 si apoi dispar in spatele capacelelor de 5.25. Asta inseamna ca prin ultimele aprox 12 fantute, pe fiecare parte aerul poate intra in carcasa complet nefiltrat.
Mai nici un reviewer de pe net nu pomeneste de aceasta problema cu o exceptie pe care am gasit-o incercand sa ma clarific (intre minutele 2:30 si 4.30):
https://www.youtube.com/watch?v=q7FVSLNyJsw
Sunt eu nebun si/sau exagerez?
Dimensiunea plăcilor de baza trebuie să fie standard ATX? Mi se pare că lăcașul plăcii de bază este adâncit…are o margine ridicata.
Gicusan – daca te uiti la ultimele doua poze de pe pagina 6 o sa vezi ca da, ai dreptate, dar practic singurul spatiu din dreptul fanetlor in partea de sus sunt sloturile de 5.25. In momentul in care ai ventilator imediat sub tragand aerul nu cred ca va intra foarte mult pe acolo.
Colonassus – pot fi si atx, matx, mitx etc
Monstru mă refeream la faptul că în r4 puteai să pui e-atx chiar dacă oficial nu suporta, fiind plană suprafața. În cazul r5 nu mai poți face acest lucru pt că boardplate-ul este concav…într-un fel.
Cum de ii faceti review la 6 luni de la aparitie? Cand netul e plin cu informatii despre aceata carcasa. E bun, folositor, dar a venit mult prea tarziu. Deja unii isi cumpara a doua carcasa R5 si voi abia acum o prezentati? Prezentati si voi cand apare, cand utilizatorul nu stie nimic despre produs si se intereseaza in vederea cumpararii. Daca prezentarea apare dupa ce multi au cumparat-o deja si dupa ce netul e plin de articole si video-uri despre aceasta carcasa, la ce mai ajuta? Actiunea este laudabila, bravo. Dar timmingul a fost ales gresit. 🙁
Pingback: Computex 2015 - Fractal Design prezinta Node 202, Core 500 si Define S - lab501
Pingback: Computex 2015 – Fractal Design prezinta Node 202, Core 500 si Define S - 1iT.ro - Stiri IT, noutati si tehnologie
Pingback: Prezentare - Fractal Design Define S2 TG - lab501
Pingback: Prezentare - Fractal Design Meshify S2 TG - lab501
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube