Fractal Design Define R5 – Prezentare

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 15 June, 2015.

 
Desi in fiecare tavita pentru HDD-uri putem monta fara probleme si un SSD, cei de la Fractal s-au gandit si la utilizatorii care vor dori sa utilizeze 8 hard-disk-uri si au montat pe spatele motherboard tray-ului doua lacase dedicate special SSD-urilor.

 
Interior-2-2247

Interior-2-2248

Interior-2-2249

Interior-2-2250
 
In momentul in care am demontat (aproape) tot ce se putea demonta de pe carcasa ne dam seama ca Fractal Design Define R5 nu este doar un exemplu de eleganta si silentiozitate ci poate fi la de de bine un adevarat monstru al racirii.

Mai jos puteti vedea partea din manual (pe care chiar va recomand sa il frunzariti ca sa intelegeti mai bine cate posibilitati ofera aceasta carcasa) care ne explica modul in care putem pozitiona ventilatoarele sau radiatoarele pentru water-cooling in carcasa.

Si acesta este momentul in care ne dam seama ca avem de-a face cu un monstru! In functie de ce alegem sa demontam de pe carcasa, Fractal Design Define R5 poate acomoda 9 ventilatoare de 120 sau 140mm. Fara sa renuntam la nimic putem monta doua ventilatoare pe latura frontala, doua pe latura superioara, unul pe laterala, unul pe latura inferioara si unul pe spate. Daca renuntam la cage-ul de 3 HDD-uri mai putem monta inca un ventilator pe latura inferioara si daca renuntam si la cage-ul pentru unitatile optice mai putem monta inca un ventilator pe latura superioara.

Posibilitatile nu se rezuma insa doar la ventilatoare, Fractal Design Define R5 fiind perfect pregatita pentru a acomoda si cele mai suparate sisteme de racite cu apa. Daca pe latura din spate putem monta un radiator de 120 sau 140mm, iar pe latura inferioara putem monta radiatoare de 120, 140 si 240mm, cand vine vorba despre latura frontala si latura superioara deja ajungem in paradisul water-cooling-ului.

Latura frontala poate acomoda radiatoare de 120, 140, 240, 280 si 360mm in timp ce pe latura superioara putem monta radiatoare de pana la 420mm. Este adevarat insa, pe latura superioara radiatoarele de 140, 280 si 420mm pot fi doar slim (55mm grosime).

 

Racire

Interior-2-2251

Interior-2-2252

Interior-2-2253

Interior-2-2254

 

Comentarii

9 comentarii la: Fractal Design Define R5 – Prezentare

 1. Gicusan a scris pe:

  Buna treaba, Monstrule.
  Ce parere ai de filtrarea pe fata-sus? Mie mi se pare ca exista zone prin care aerul se va strecura nefiltrat in carcasa in acea zona. Altfel o carcasa excelenta. Prefer varianta S3 pentru ca nu ma intereseaza silentiozitatea insa are un airflow sensibil mai bun pentru ca au renuntat complet la cage-uri. Chiar acum sovai intre S3 si Nzxt N450. La S3 nu imi place ca nu are fan controler cu control prin motherboard si N540-ul e cam fistichiu.

 2. Monstru Post author a scris pe:

  De ce crezi ca ar intra aer nefiltrat prin partea din fata sus?

 3. Gicusan a scris pe:

  N-am vazut R5-ul cu ochii mei inca, dar mi se pare ca fata este ventilata pana sus insa filtrul nu acopera decat 2/3 si va intra aer inauntru prin spatele usitelor de 5.25. Mai ales daca ai o presiune negativa in carcasa si un cooler puternic pe procesor care sa traga tare in partea de sus a carcasei. Deasemeni, daca folosesti ventilatie in tavan, prin moduvents, si pui un vent de 120-140, vei avea spatiu neventilat, o problema mai ales pe presiune negativa sau cand computerul doarme si praful se depune. In Bucurestiul asta prafos, parca nu e bine. In rest este o carcasa exceleta.

 4. Monstru Post author a scris pe:

  Fata nu este ventilata pana sus, ai doua lacase cu doua ventilatoare. Poti monta un radiator de 360 dare doar daca renunti la cage-ul de 5.25 si oricum nu ai fante de intake sus. In schimb poti scoate cele doua capacele de 5.25 si pune filtre de praf in locul lor.

 5. Gicusan a scris pe:

  Monstrule, scuze pentru insistenta, dar eu ma uit si vad fantele laterale de intake (acelea mici si multe mergand pana sus. Le vad in fata filtrului primele 2/3 si apoi dispar in spatele capacelelor de 5.25. Asta inseamna ca prin ultimele aprox 12 fantute, pe fiecare parte aerul poate intra in carcasa complet nefiltrat.

  Mai nici un reviewer de pe net nu pomeneste de aceasta problema cu o exceptie pe care am gasit-o incercand sa ma clarific (intre minutele 2:30 si 4.30):

  https://www.youtube.com/watch?v=q7FVSLNyJsw

  Sunt eu nebun si/sau exagerez?

 6. colanusus a scris pe:

  Dimensiunea plăcilor de baza trebuie să fie standard ATX? Mi se pare că lăcașul plăcii de bază este adâncit…are o margine ridicata.

 7. Monstru Post author a scris pe:

  Gicusan – daca te uiti la ultimele doua poze de pe pagina 6 o sa vezi ca da, ai dreptate, dar practic singurul spatiu din dreptul fanetlor in partea de sus sunt sloturile de 5.25. In momentul in care ai ventilator imediat sub tragand aerul nu cred ca va intra foarte mult pe acolo.

  Colonassus – pot fi si atx, matx, mitx etc

 8. colanusus a scris pe:

  Monstru mă refeream la faptul că în r4 puteai să pui e-atx chiar dacă oficial nu suporta, fiind plană suprafața. În cazul r5 nu mai poți face acest lucru pt că boardplate-ul este concav…într-un fel.

 9. Mihnea a scris pe:

  Cum de ii faceti review la 6 luni de la aparitie? Cand netul e plin cu informatii despre aceata carcasa. E bun, folositor, dar a venit mult prea tarziu. Deja unii isi cumpara a doua carcasa R5 si voi abia acum o prezentati? Prezentati si voi cand apare, cand utilizatorul nu stie nimic despre produs si se intereseaza in vederea cumpararii. Daca prezentarea apare dupa ce multi au cumparat-o deja si dupa ce netul e plin de articole si video-uri despre aceasta carcasa, la ce mai ajuta? Actiunea este laudabila, bravo. Dar timmingul a fost ales gresit. 🙁

Lasa-ne un comentariu: