Fractal Design Define R5 – Prezentare

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 15 June, 2015.

 
Latura frontala este probabil cel mai bun exponent al ideii de eleganta si simplitate, usa carcasei fiind construita dintr-o bucata de aluminiu slefuit, singurul detaliu care intrerupe monotonia acestuia fiind led-ul de stare de pe latura superioara. Un aspect foarte important legat de usa carcasei – aceasta poate fi mutata, cu alte cuvinte usa se poate deschide in orice directie dorim noi.

Odata deschisa usa vom observa un buton discret, de mici dimensiuni, care este de fap un fan controller cu 3 trepte de turatie. Mai jos gasim doua lacasuri de 5.25″, acoperite cu capace care se pot demonta sau monta la loc cu usurinta.

Cea mai mare parte a laturii frontale este dominata de filtrul de praf in spatele caruia se ascunde un ventilator de 140mm montat din fabrica. Putem monta inca un ventilator acolo sau, asa cum vom vedea putin mai incolo, latura frontala poate adaposti chiar si un radiator de 360 mm!

 
Exterior-2-01

Exterior-2-02

Exterior-2-03
 
Latura din spate a carcasei este dotata cu un ventilator de 140mm si se observa cu usurinta ca pozitia acestuia (sau a oricarui ventilator de alta dimensiune montat acolo) poate fi schimbata datorita faptului ca nu avem de-a face cu gauri pentru montare ci cu santuri care permit culisarea pe verticala.

Si daca tot am vorbit despre culisare, observati ca desi ambele panouri laterale sunt prinse in thumbscrews, panoul din dreapta (stanga cum ne uitam la carcasa din fata) beneficiaza si de un sistem de blocare/deschidere.

Nu in ultimul rand, analizand mai atent latura superioara ne dam seama ca cele trei “capace” sunt izolate fonic si pot fi demontate unul cate unul pentru a permite montarea a pana la 3 ventilatoare sau a unui radiator de 360 mm.

 

Exterior-2-04

Exterior-2-05

Comentarii

9 comentarii la: Fractal Design Define R5 – Prezentare

 1. Gicusan a scris pe:

  Buna treaba, Monstrule.
  Ce parere ai de filtrarea pe fata-sus? Mie mi se pare ca exista zone prin care aerul se va strecura nefiltrat in carcasa in acea zona. Altfel o carcasa excelenta. Prefer varianta S3 pentru ca nu ma intereseaza silentiozitatea insa are un airflow sensibil mai bun pentru ca au renuntat complet la cage-uri. Chiar acum sovai intre S3 si Nzxt N450. La S3 nu imi place ca nu are fan controler cu control prin motherboard si N540-ul e cam fistichiu.

 2. Monstru Post author a scris pe:

  De ce crezi ca ar intra aer nefiltrat prin partea din fata sus?

 3. Gicusan a scris pe:

  N-am vazut R5-ul cu ochii mei inca, dar mi se pare ca fata este ventilata pana sus insa filtrul nu acopera decat 2/3 si va intra aer inauntru prin spatele usitelor de 5.25. Mai ales daca ai o presiune negativa in carcasa si un cooler puternic pe procesor care sa traga tare in partea de sus a carcasei. Deasemeni, daca folosesti ventilatie in tavan, prin moduvents, si pui un vent de 120-140, vei avea spatiu neventilat, o problema mai ales pe presiune negativa sau cand computerul doarme si praful se depune. In Bucurestiul asta prafos, parca nu e bine. In rest este o carcasa exceleta.

 4. Monstru Post author a scris pe:

  Fata nu este ventilata pana sus, ai doua lacase cu doua ventilatoare. Poti monta un radiator de 360 dare doar daca renunti la cage-ul de 5.25 si oricum nu ai fante de intake sus. In schimb poti scoate cele doua capacele de 5.25 si pune filtre de praf in locul lor.

 5. Gicusan a scris pe:

  Monstrule, scuze pentru insistenta, dar eu ma uit si vad fantele laterale de intake (acelea mici si multe mergand pana sus. Le vad in fata filtrului primele 2/3 si apoi dispar in spatele capacelelor de 5.25. Asta inseamna ca prin ultimele aprox 12 fantute, pe fiecare parte aerul poate intra in carcasa complet nefiltrat.

  Mai nici un reviewer de pe net nu pomeneste de aceasta problema cu o exceptie pe care am gasit-o incercand sa ma clarific (intre minutele 2:30 si 4.30):

  https://www.youtube.com/watch?v=q7FVSLNyJsw

  Sunt eu nebun si/sau exagerez?

 6. colanusus a scris pe:

  Dimensiunea plăcilor de baza trebuie să fie standard ATX? Mi se pare că lăcașul plăcii de bază este adâncit…are o margine ridicata.

 7. Monstru Post author a scris pe:

  Gicusan – daca te uiti la ultimele doua poze de pe pagina 6 o sa vezi ca da, ai dreptate, dar practic singurul spatiu din dreptul fanetlor in partea de sus sunt sloturile de 5.25. In momentul in care ai ventilator imediat sub tragand aerul nu cred ca va intra foarte mult pe acolo.

  Colonassus – pot fi si atx, matx, mitx etc

 8. colanusus a scris pe:

  Monstru mă refeream la faptul că în r4 puteai să pui e-atx chiar dacă oficial nu suporta, fiind plană suprafața. În cazul r5 nu mai poți face acest lucru pt că boardplate-ul este concav…într-un fel.

 9. Mihnea a scris pe:

  Cum de ii faceti review la 6 luni de la aparitie? Cand netul e plin cu informatii despre aceata carcasa. E bun, folositor, dar a venit mult prea tarziu. Deja unii isi cumpara a doua carcasa R5 si voi abia acum o prezentati? Prezentati si voi cand apare, cand utilizatorul nu stie nimic despre produs si se intereseaza in vederea cumpararii. Daca prezentarea apare dupa ce multi au cumparat-o deja si dupa ce netul e plin de articole si video-uri despre aceasta carcasa, la ce mai ajuta? Actiunea este laudabila, bravo. Dar timmingul a fost ales gresit. 🙁

Lasa-ne un comentariu: