Fractal Design Define S – Building the Black Beast
Interior
Diferentele majore apar la interior si aici intervine acel concept diferit despre care va povesteam eu la inceput. Desigur, solutia constructiva seamana din nou cu ceea ce am vazut la Define R5, insa prima intrebare pe care si-o pune probabil orice utilizator este “unde au disparut montantii unitatilor de stocare / optice”. Pai… bine ati venit in 2015, unde exista suficient de multi oameni care nu au mai folosit o unitate optica de ani de zile si care se pot “multumi” cu 15TB pentru stocare sau pot folosi mult mai elegant un NAS.
De ce am spus 15TB? pentru ca un HDD de 5TB costa ~1000 RON, iar Fractal Design Define S poate gazdui 3 HDD-uri pe partea din spate a tray-ului. Tot acolo putem monta si doua SSD-uri – nu suna rau RAID 0 din doua SSD-uri pentru OS & aplicatii si 9TB pentru stocare nu-i asa? Ei bine, chiar daca nu are nici un fel de montant in partea din fata, Fractal Design Define S poate acomoda cu usurinta o astfel de solutie pentru stocare. Mai mult decat atat, daca ne uitam cu atentie cum sunt dispuse decupaturile pentru cabluri ne dam seama ca hard-disk-urile montate acolo vor ajuta foarte mult la capitolul wire-management.
Fractal Design Define S este echipata din fabrica cu doua ventilatoare GP14 de 140mm (max 1000 rpm). Carcasa accepta 3 ventilatoare de 120/140mm pe latura frontala, un ventilator de 120/140mm pe latura inferioara, un ventilator de 120/140mm pe latura din spate si 3 ventilatoare de 120/140mm pe latura superioara. Latura inferioara precum si latura frontala sunt protejate cu filtre de praf care pot fi inlaturate pentru curatare. Filtrul din fata este prins cu ajutorul unui sistem magnetic.
Daca ne intereseaza un sistem de tip AIO sau un loop complet de watercooling, lucrurile arata si mai bine. Pe latura inferioara si pe latura din spate putem monta un radiator de 120 sau 140mm. Pe latura superioara putem monta radiatoare de 420, 360, 280, 240, 140 si 120 mm. Pe latura frontala putem monta radiatoare de 360, 280, 240, 140 si 120 mm de orice grosime.
Si aici ne dam seama de frumusetea idei din spatele Define S-ului. In primul rand pentru ca in fata avem suficient de mult loc pentru a monta un radiator de orice grosime inclusiv impreuna cu o configuratie push-pull de ventilatoare. Si in al doilea rand pentru ca pompa si rezervorul pot fi montate atat pe latura inferioara a carcasei cat si pe tray, datorita santurilor verticale trasate in dreptul montantilor pentru hard-disk-uri.
Un alt detaliu care ne usureaza viata? Masca frontala se demonteaza cu usurinta, conectorii frontali fiind fixati de latura superioara a carcasei, nu de panoul frontal.
Comentarii
felicitări pentru articol, am savurat fiecare rand
NU CRED ca aveti peste 60 fps in GTA V cu 8xAA maxed out in mod CONSTANT cu o SINGURA 980Ti in 1080p… Ar trebui sa puneti si minimul si evolutia in timp al fps-urilor.
Din cauza acestor tipuri de review-uri cand cineva chiar isi cumpara acel produs are asteptari… Personal era sa dau cu 980Ti de pereti.
Serios? Și cumva TI-ul tău era tactat la 1500MHz împreună cu un Core i7 6700K tactat la 4500MHz și 32GB DDR4?
Normal ca fps average nu înseamnă constant…unde ai citit tu asta în articol? Nu am specificat fps-ul minim pentru ca este test de sistem nu de plăci video.
aproape – numai ca am o pocnitoare de i7 haswell refresh 4.4 GHz, 16 GB @ 2400 DRR3…
diferentele cred ca sunt marginale totusi, it’s not day & night
n-am vazut sa fie utilizati mai mult de 10-11 GB in 1080p GTA V
ce mi se pare interesant e ca ati pus 850W pentru 2 Ti-uri in load 🙂
Aproape nu e chiar același lucru, nu? 🙂
Ideea este ca un average de 60fps și cu un minim care să nu scadă sub 30fps înseamnă perfect jucabil.
Yeap, 850W de calitate sunt absolut suficienți…sistemul consumă puțin sub 600W în load.
am poate chiar 70fps in oras cu 8X AA, insa sunt enervante frame drops-urile in padure sau in camp cand scade sub 60 chiar 50 fps… nu mai e fluid.
am un corsair RM750, mi-era un pic teama sa pun 980Ti in SLI, acum am prins curaj 😛
kvvarq…ochiul uman nu poate distinge cadre distincte de la 30 fps in sus… este un principiu medical, denumit persistenta retiniana. Deci nu se poate pune problema ca “nu este fluid”. Tindem sa obtinem 60 fps in medie pentru ca in jocuri, spre deosebire de filme, interactionam prin periferice (tastatura, mouse) nu doar privim. Dar chiar si 30 fps daca ai avea, tot “fluid” ar fi pentru ochi.
Cat despre sursa ta, daca RM850 duce fara probleme nu prea vad de ce RM750 nu ar duce, mai ales ca noi am si overclockat placile grafice.
daca acest exemplu vi se pare fluid…
https://www.youtube.com/watch?v=YzAdcG0j_h0
I’ll rest my case
Tu cred ca confunzi stuttering-ul sau problemele de driver/set-up cu performanta…
Tantalai care nu stiu sa isi seteze PC-ul sunt destui… pe mine ma intereseaza cum functioneaza jocul pe un PC configurat corect, setat corect, cu ultimii driveri, cu ultimuele update-uri pentru joc, etc. Eu personal nu am intampinat astfel de probleme in GTA V in general si l-am incercat pe “cateva” configuratii :)))
La 4X AA maxed out nu am stutter, nici frame drops daca joc fps mediu 80 (sunt si maxime de peste 100), nu scade sub 65.
Voiam totusi 8X 🙂
Cadou nu faceti vreo bestie de-asta? :))
Cu permisiunea dumneavoastra, va mai adresez câteva întrebari referitoare la racirea cu apa. Din poze am observat ca atât la racirea AIO, cât si cea de la EKWB ventilatoarele par sa fie orientate astfel încât sa bage aer în carcasa, si sunt montate dupa radiator. Nu ar fi mai eficienta racirea daca s-ar pune între carcasa si radiator?
Prin urmare aerul cald pare sa fie împins în interior, cumulându-se cu cel degajat de placa (placile) Gigabyte – nu ar fi mai eficienta ca aerul cald sa fie scos in afara?
“Hot air out, cold air in”
Datorita faptului ca doar procesorul este racit cu apa, temperatura radiatorului se mentine mereu foarte scazuta. Prin urmare, aerul suflat de cele doua ventilatoare in carcasa este apropiat de temperatura mediului ambient si contribuie din plin la racirea celor doua placi video.
Monstru, de ce la 30 fps majoritatea oamenilor acuza o oboseala a ochilor si la 60 nu? E o diferenta destul de sesizabila intre 30 si 60 fps, sa generalizezi nu e tocmai o idee inspirata.
Când te uiți la filme cu 24 fps sau la TV cu 25 fps ore întregi îți obosește ceva? 🙂
Sper ca pot sa postez link-ul : http://www.overclock.net/a/the-truth-about-fps
@Wiki : “Thomas Edison said that 46 frames per second was the minimum needed by the visual cortex: “Anything less will strain the eye.””
La filme nu ai acelasi grad de miscare si fast scenes, sa nu-mi spui ca preferi 24p/30 fps, vs 60. :d
Poți să postezi ce link vrei, doar ca un citat de acum 100 de ani nu poate nega adevărul științific – persistentă retiniană funcționează și la 18 fotograme pe minut. Nu Edison a inventat cinematograful ci fratii Lumiere, iar de jocuri pe PC ma indoiesc ca isi puneau ei probleme atunci…Si nu îmi spune ca în filmele de acțiune nu ai scene rapide și mișcări brutale de cameră. Mai bine fă un efort, lăsa citatele și documenteaza-te puțin. Nu cu informații de pe forumuri ci cu explicații științifice ale motivului pentru care ochiul uman percepe o înșiruire de imagini statice drept mișcare, care sunt limitele fenomenului, unde suntem confortabili cu asta și de ce. Mi-am dat licență pe așa ceva…oi fi eu bătrân dar încă mai țin minte ce am scris acolo…
Cât despre probleme în gaming, mai ia în calcul și refresh-ul monitorului, taering-ul s.a.m.d. Nu doar framerate-ul contează…
Daca ai o licenta asta nu te face detinatorul adevarului absolut Ca si tine si eu am o varsta si o experienta. Incerci sa ataci persoana mai mult decat ideea. E site-ul tau, i get it. Nu sunt acceptate si alte opinii, daca nici ala de pe overclock.net nu stie, atunci nu mai stie nimeni decat tu. Sa spui ca toti oamenii percep la fel nr. de fps-uri e putin fortat sa nu zic altfel. http://www.30vs60fps.com/
La 60 fps nu ai tearing pe monitoarele noastre uzuale de 60 Hz. Tu ai consola acasa si te joci in 30 fps, nu? 🙂
Din contra, vad ca in loc sa imi asculti sfatul si sa incerci sa te cultivi putin recurgi la a ma ataca sau mustra pe mine. Da, asa e, este site-ul meu. Iar aici, oamenii care doresc se mai si educa. Pentru asta ti-am spus sa studiezi fenomenul. Din pacate insa, aparent iti este mai usor sa te rezumi la a cauta citate pe forumuri ca sa imi arati mie ca gresesc (ceea ce este imposibil in acest caz) decat sa citesti o carte sau un site care trateaza persistenta retiniana.
La orice frecventa care este egala cu framerate-ul nu ai tearing indiferent ca discutam despre 50Hz, 60Hz, 75Hz, 120Hz sau 144Hz. Pentr asta insa trebuie sa ai un framerate constant de 50 fps, 60 fps, 75 fps, 120 fps sau 144fps. Cum asta este imposibil, s-au inventat concepte de genul adaptive v-sync, Nvidia G-Sync sau AMD Freesync.
Oricum si astea sunt concepte irelevante pentru tine – ca sa intelegi cum functioneaza o tehnologie trebuie mai intai sa vrei asta. Ori atitudinea ta imi da clar de inteles ca nu te intereseaza acest lucru. Prin urmare, este dreptul tau sa crezi ce doresti, inclusiv ca nu am dreptate. LA fel cum eu am dreptul sa cred ca esti needucat si ignorant ba chiar tantalau complet daca intri pe site-ul asta sa te informezi apoi nu faci decat sa incerci sa ma contrazici si iti permiti sa mi te adresezi in acest fel.
Monstru, tu in timpul liber ansamblezi calculatoare…..pt ca as dori sa fac un calculator cam la fel si vreau sa apelez la un specialist in watercooling
si….inca ceva …Monstru, ce ai alege dintre un 6700k si un 5960x???
Edy – deobicei asamblez PC-uri doar pentru prieteni/familie. Da-mi un mail (vezi adresa la pagina “despre noi”) si da-mi mai multe detalii.
Cat despre 6700K sau 5960X, depinde – te ocupi cu randari? 3DStudio Max, Blender, RayTracing, encodari, etc? Atunci 5960X. Vrei doar un PC puternic – 6700K.
Pingback: Cele mai puternice sisteme de gaming din Romania - iLike IT - ProTV - lab501
Pingback: Cele mai puternice sisteme de gaming din Romania – iLike IT – ProTV - Stiri IT & C
Pingback: Cele mai puternice sisteme de gaming din Romania – iLike IT – ProTV - 1iT.ro - Stiri IT, noutati si tehnologie
Pingback: Intel Core i5 6400 – un altfel de review - 1iT.ro - Stiri IT, noutati si tehnologie
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube