FSP Aurum CM Gold 650W – Test practic
.
Sistem de test
.
.
Nu avem in dotare un aparat destinat testarii de surse dar in schimb am folosit o configuratie puternica, potrivita pentru a utiliza toata puterea care poate fi furnizata de catre sursa. Procesorul Intel Core i7 980X a fost lasat la frecventa default (3.33GHz) pe toata durata testelor, iar memoriile A-Data XPG Plus+ DDR3 1866MHz+ CL8 au fost tactate la 1866MHz, folosind latentele 8-8-8-24 1T. Placa de baza folosita a fost ASUS Rampage III Black Edition, de racirea procesorului s-a ocupat cooler-ul BOX de tip tower cu ventilatorul setat in modul Performance.
Platforma a fost testata in regim open-air, folosind o masa de teste Dimastech Benchtable Easy v2.5. Evident, responsabila cu cel mai mare stres pentru sursa a fost placa video NVIDIA Geforce GTX 590 cea mai “gurmanda” solutie dual-GPU la ora actuala.
Am masurat consumul la priza al intregului sistem folosind un aparat Voltcraft Energy Check 3000, in timp ce tensiunile furnizate de sursa au fost monitorizate cu un multimetru Voltcraft VC-10. La ce consum ne asteptam sa avem de la un asemea sistem acuratetea sa este destul de buna, marja de eroare intre 400 si 1400W fiind de aproximativ 5%. Pentru a simula cat mai bine incarcarea careia sursa va trebui sa ii faca fata in utilizarea zilnica, am masurat atat consumul in IDLE cat si in LOAD.
Pentru a analiza puterea maxima pe care este capabila sa o ofere sursa, am rulat simultan FURMark 1.9.0 si LinX x64 la setarile pe care le puteti vedea in tabelul de mai sus. Nu in ultimul rand, am masurat voltajul pe rail-urile de +12v si +5v, pentru a vedea diferenta intre IDLE si LOAD (ideal cat mai mica). Pentru +12v, am masurat voltajul in mai multe puncte, facand apoi media aritmetica a tensiunilor care alimenteaza CPU (mufa EPS) cat si GPU (cele 2 mufe PCI-Express 8-pini, cuplate una la rail-ul 3 si cealalta la rail-ul 4).
La final, tinand cont de modul in care s-au comportat un esalon mai mare de surse, precum si de certificarea 80PLUS, am estimat consumul real prin inmultirea consumului la priza cu un factor de eficienta cat mai apropiat de ce este aceasta sursa capabila sa ofere in sarcina maxima (88% atat pentru IDLE cat si pentru LOAD).
Comentarii
Salut. Aveti review-uri interesante pt placile de baza, procesoare, placi video etc, dar pt surse as zice sa renuntati pt ca teste de genul asta nu sunt concludente.
Comentariu din penultima pagina e amuzant, cu cumparatorul care foloseste sursa pt a incarca un sistem real. Cand cumperi o sursa si te intereseaza doar daca poate “duce” sitemul tau atunci cumperi una care nu sare de 60-70 de lei care poate alimenta un CPU si o placa VGA normale. Dar asta e o sursa care chipurile e certificata 80Plus Gold (sau cel putin asa scrie pe cutie). Cand cumperi o asemenea sursa platesti un pret premium pt simplu fapt ca trebuie sa aiba eficienta ridicata tot timpul (daca nu ma insel peste 86%) indiferent de incarcare. Dar in acest test voi aproximati consumul pe DC din ce spune fabricantul fara sa stiti daca el minte sau nu. Sincer la pretul care e dat in articol am dubii ca este cu adevarat Gold.
Cine cumpara o sursa serioasa va sti ce sistem va avea si va calcula consumul componentelor si va cumpara o sursa care va avea puterea maxima mai mare cu 30-50% fata de puterea necesara pt acel sistem, in cazul in care se doreste o eficienta buna si o viata lunga a componentelor. Cumparartorul care stie ce vrea mai are nevoie si de caderile de tensiune pe fiecare rail la diferite incarcari pt ca in cazul “testelor reale”, ca cele pe care le faceti voi rulati niste teste care incarca procesorul si placa video, dar poti avea surpriza daca se solicita si southbridgeul sa nu mai faca fata pt ca nu este bine echilibrata sursa si faimosii 5V Sb cad sub specificatii. Orice spuneti voi testele pt surse trebuie facute cu scule serioase.
Nici nu mai spun ca nu aveti un osciloscop ca sa verificati zgomotul pe fiecare rail, care si acela are niste standarde.
Daca doriti sa aveti o reputatie buna incercati sa lasati reviewurile acestea pt site-urile prestigioase pt asa ceva sau construiti un banc de test pt surse.
Am dat de site-ul vostru undeva pe la francezi si erati apreciati pt calitatea testelor facute cu o placa video. Dar cu asa ceva va stricati reputatia.
Sa auzim de bine
salut.am un raidmax de 500w pe un 6950 si un 955 black edition,ma inteb daca o asemenea sursa poate limita performantele unui sistem?
Legat de raidmax… in general sursele raidmax daca sunt puse la treaba (e cazul sistemului tau) cedeaza in 1-2 luni,am intalnit multe cazuri cand condesatorii erau puscati si curgeau in sursa. Sfatul meu: ia-ti un Fortron, am avut Everest de 600W timp de 3 ani si am facut un upgrade la Aurum Gold 700W…
Andrei, atîta timp cît foloseşti aceste componente la setările din fabrică nu ai de ce să-ţi faci probleme în ce priveşte performanţa. Dacă însă te gîndeşti la OC aici deja e altă discuţie.
Multumesc
Pagina 5->”..probabil ca veti putea aloca un buget ceva mai mare pentru o sursa mai de calitate.”
Poate ati vrut sa scrieti mai mare(in watti) ca si putere ca de calitate zic ca nu duce lipsa Aurum.
Oricum bune fortron astea si silentioase.
Nu aveti macar un osciloscop(400E) cu care puteati masura riplul la iesirea sursei pe o sarcina artificiala?
Nu ati masurat nici macar randamentul sursei, care se putea face cu un clampmetru de CC(100E).
Este asa mare investitia?
am si eu una exact ca si asta dar modelul de 750w si am dat 80 de lei pe ea, in cutie sigilata, de la un inginer it de la lucru ce a “facut rost” de ea :))
Pingback: FSP Aurum CM Gold 650W – Test practic
Pingback: Recomandare sursa modulara - My Garage
Pingback: NEWS - Surse - Page 40 - My Garage
Pingback: Mici intrebari ce nu merita un thread separat pentru Componente - Page 46 - My Garage
Pingback: Sursa FPS - My Garage
Pingback: FSP Aurum PT 1200W Review - lab501
Pingback: FSP Aurum PT 1200W Review - 1iT.ro - Stiri IT, noutati si tehnologie
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube