FSP Aurum CM Gold 650W – Test practic

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 25 July, 2011.

.

Rezultate

.

.

De obicei testez sursele pana ajung la OCP sau pana cand una din tensiuni ajunge la valori ce pot pune in pericol integritatea componentelor. In cazul sursei Fortron nu am considerat necesara continuarea testelor de overclocking pentru ca am ajuns deja la 688W, cu ~40W peste puterea scrisa pe eticheta, iar tensiunile pe rail-urile de +12v mai aveau putin si ieseau din specificatiile ATX.

Comparand rezultatele obtinute cu altele de pe internet, am observat ca testele realizate cu componente reale (nu cu load testere) streseaza mai tare sursa. Bine, dezavantajele sunt ca nu se poate controla exact sarcina aplicata si nici nu se poate masura eficienta dar cumparatorul va folosi sursa pe un sistem real, nu pe un load tester 🙂

La un consum din priza de ~600W aveam tensiuni masurate pe rail-ul de +12v de ~11.7 – 11.8v, ceea ce este mai mult decat rezonabil tinand cont ca nu sunt multe configuratii ce pot trage atat de mult putere. Si daca aveti o astfel de configuratie care nu este deloc ieftina, probabil ca veti putea aloca un buget ceva mai mare pentru o sursa mai de calitate.

Comentarii

8 comentarii la: FSP Aurum CM Gold 650W – Test practic

  1. Sorin a scris pe:

    Salut. Aveti review-uri interesante pt placile de baza, procesoare, placi video etc, dar pt surse as zice sa renuntati pt ca teste de genul asta nu sunt concludente.
    Comentariu din penultima pagina e amuzant, cu cumparatorul care foloseste sursa pt a incarca un sistem real. Cand cumperi o sursa si te intereseaza doar daca poate “duce” sitemul tau atunci cumperi una care nu sare de 60-70 de lei care poate alimenta un CPU si o placa VGA normale. Dar asta e o sursa care chipurile e certificata 80Plus Gold (sau cel putin asa scrie pe cutie). Cand cumperi o asemenea sursa platesti un pret premium pt simplu fapt ca trebuie sa aiba eficienta ridicata tot timpul (daca nu ma insel peste 86%) indiferent de incarcare. Dar in acest test voi aproximati consumul pe DC din ce spune fabricantul fara sa stiti daca el minte sau nu. Sincer la pretul care e dat in articol am dubii ca este cu adevarat Gold.
    Cine cumpara o sursa serioasa va sti ce sistem va avea si va calcula consumul componentelor si va cumpara o sursa care va avea puterea maxima mai mare cu 30-50% fata de puterea necesara pt acel sistem, in cazul in care se doreste o eficienta buna si o viata lunga a componentelor. Cumparartorul care stie ce vrea mai are nevoie si de caderile de tensiune pe fiecare rail la diferite incarcari pt ca in cazul “testelor reale”, ca cele pe care le faceti voi rulati niste teste care incarca procesorul si placa video, dar poti avea surpriza daca se solicita si southbridgeul sa nu mai faca fata pt ca nu este bine echilibrata sursa si faimosii 5V Sb cad sub specificatii. Orice spuneti voi testele pt surse trebuie facute cu scule serioase.
    Nici nu mai spun ca nu aveti un osciloscop ca sa verificati zgomotul pe fiecare rail, care si acela are niste standarde.
    Daca doriti sa aveti o reputatie buna incercati sa lasati reviewurile acestea pt site-urile prestigioase pt asa ceva sau construiti un banc de test pt surse.
    Am dat de site-ul vostru undeva pe la francezi si erati apreciati pt calitatea testelor facute cu o placa video. Dar cu asa ceva va stricati reputatia.
    Sa auzim de bine

  2. salut.am un raidmax de 500w pe un 6950 si un 955 black edition,ma inteb daca o asemenea sursa poate limita performantele unui sistem?

  3. LaMAXIM a scris pe:

    Legat de raidmax… in general sursele raidmax daca sunt puse la treaba (e cazul sistemului tau) cedeaza in 1-2 luni,am intalnit multe cazuri cand condesatorii erau puscati si curgeau in sursa. Sfatul meu: ia-ti un Fortron, am avut Everest de 600W timp de 3 ani si am facut un upgrade la Aurum Gold 700W…

  4. Dinu a scris pe:

    Andrei, atîta timp cît foloseşti aceste componente la setările din fabrică nu ai de ce să-ţi faci probleme în ce priveşte performanţa. Dacă însă te gîndeşti la OC aici deja e altă discuţie.

  5. Multumesc

  6. SilviuBC a scris pe:

    Pagina 5->”..probabil ca veti putea aloca un buget ceva mai mare pentru o sursa mai de calitate.”

    Poate ati vrut sa scrieti mai mare(in watti) ca si putere ca de calitate zic ca nu duce lipsa Aurum.
    Oricum bune fortron astea si silentioase.

  7. radu a scris pe:

    Nu aveti macar un osciloscop(400E) cu care puteati masura riplul la iesirea sursei pe o sarcina artificiala?
    Nu ati masurat nici macar randamentul sursei, care se putea face cu un clampmetru de CC(100E).
    Este asa mare investitia?

  8. bogdan a scris pe:

    am si eu una exact ca si asta dar modelul de 750w si am dat 80 de lei pe ea, in cutie sigilata, de la un inginer it de la lucru ce a “facut rost” de ea :))

Lasa-ne un comentariu: