FSP Raider 750 W – Test practic

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 19 February, 2013.

Analiza interioara

 

K5__9303

 

Ventilatorul folosit este un D12SH-12 cu diametrul de 120mm, produs de Yate Loon, asemanator cu ce am vazut saptamana trecuta in Lepa G650. Cel din sursa FSP foloseste insa un lagar cu bucsa, o solutie mai putin longeviva decat lagarul cu rulmenti. Singurul avantaj al acestei solutii o reprezinta lipsa zgomotului de motor mai redus. Fiabilitatea in timp are de suferit insa, iar acest factor este crucial pentru o sursa de calculator, din moment ce ea nu se schimba atat de des precum restul componentelor. Ventilatorul din FSP Raider se poate tura destul de tare, turatia maxima specificata fiind de 2800rpm, si desi nu l-am vazut turandu-se chiar atat de tare, volumul de aer miscat este suficient de mare incat zgomotul sa ii poata deranja pe cei cu urechea mai sensibila.

 

K5__9304

 

K5__9305

 

Ajungand la electronica ce “motorizeaza” aceasta sursa, primim explicatia pentru care pachetul a fost atat de usor. Partea electronica este, bineinteles, realizata de cei de la FSP, iar ei au optat pentru o platforma cat mai accesibila. Ca urmare numarul de componente este scazut iar radiatoarele au dimensiuni mici, lucruri care conduc la aspectul golas al interiorului sursei. Calitatea constructiei se afla departe de alte surse cu pretentii mai ridicate, dar, sincer sa fiu, nu am prea multe de reprosat luand in considerare target-ul acestui model.

Zona de filtrare contine patru condensatori Y, doi condensatori X si doua bobine, varistorul lipsind din pacate din aceasta configuratie. Aceste componente au rolul de a prelua varfurile de tensiune ce pot aparea in reteaua electrica protejand astfel atat sursa cat si restul componentelor alimentate iar Raider-ul puncteaza bine la acest capitol. Mi-ar fi placut sa vad si un varistor in etajul de filtrare, insa e drept ca putine surse din aceasta gama de pret sunt dotate cu asa ceva.

 

K5__9306

 

K5__9307

 

K5__9309

 

Asa cum era de asteptat, componentele folosite nu sunt nici ele dintre cele mai scumpe. Atat in primar cat si in secundar se gasesc electrolitici produsi de Teapo, o firma de provenienta taiwaneza. Partea buna este ca toti condensatorii din secundar sunt certificati pentru buna functionare la 105˚C, in timp ce electroliticul de 390uF din primar este certificat la numai 85˚C.

 

K5__9313

 

K5__9314

 

K5__9319

 

Comentarii

Un comentariu la: FSP Raider 750 W – Test practic

  1. LUC a scris pe:

    Buna ziua, am pentru un sistem, cu procesor Intel Xeon Processor E5-2620 95w, 32Gb RAM, placa video Quadro 4000 sau GTX570 si 6 HDD-uri de 2Tb 7200 RPM, ce sursa imi recomandati? Dar o carcasa spatioasa cu airflow bun? Mentionez ca doresc un sistem cat se poate de silent. Multumesc!

Lasa-ne un comentariu: