Prezentare – HYTE Y60 & LCD DIY Kit
Analiza interioara
HYTE Y60 este echipata din fabrica cu 3 ventilatoare Flow FE12 120mm 1300 RPM, unul fiind amplasat pe partea din spate, iar celelalte doua gasindu-se pe podeaua carcasei, colectand astfel aer pentru racirea zonei placii video.
Obtinerea unui efect panoramic a implicat relocarea zonei “frontale” in lateral, aceasta mutandu-se pe partea din fata a tray-ului placii de baza, unde avem suficient spatiu pentru a instala pana la 2 ventilatoare de 140mm, sau chiar un AIO de 280mm. De fapt, aceasta relocare a creat un spatiu foarte versatil, acesta avand 8cm disponibili pana la nivelul placii de baza si 16cm disponibili pana in dreptul primului slot ce revine placii video. In aceste conditii, observam ca avem disponibila o zona in care ne putem juca cu lejeritate, optand chiar pentru o configuratie push-pull sau pentru un sistem racit pe apa, instaland o pompa.
Plafonul lui HYTE Y60 ofera de asemenea posibilitati extinse de racire, astfel putem instala un maxim de 3 ventilatoare de 120mm sau chiar un radiator de 360mm tip sandwich pe bracket-ul dedicat (ventilatoarele pe interiorul bracket-ului iar radiatorul pe exterior). In ceea ce priveste formatul placii de baza, personal m-as rezuma la un format ATX din simplu motiv ca nu avem locuri pentru fixarea unui format E-ATX, iar zonele de trecere pentru cabluri aflate pe montantul placii de baza vor fi suprasaturate.
In zona placii video avem 3 + 7 low profile sloturi de expansiune din care un slot PCIe este deja ocupat cu riser-ul PCIe 4.0 inclus. Acesta trebuie demontat de fiecare data cand vrem sa facem o operatiune in zona placii de baza, fie ca vorbim despre instalarea ei efectiva, fie cand vrem sa mai adaugam o placa de extensie sau o unitate M.2. De fapt, de fiecare data cand vom dori sa facem modificari in aceasta zona, trebuie sa scoatem placa video si riser-ul pentru a avea acces in zonele de interes.
Desi avem 3 sloturi PCIe dedicate placii video, care insumeaza 75mm, grosimea acesteia este deosebit de importanta. Zona este una destul de sensibila in materie de temperaturi, dar si destul de restrictiva ca spatiu. Asadar, aerul va intalni in calea lui spre VGA panoul (destul de restrictiv) al filtrului de praf de pe podea, iar mai apoi va trebui sa treaca de zona “podelei” creata prin intermediul modelului geometric, restrictiv si el. O placa video cu o grosime sub 60mm instalata in primele doua sloturi (cat mai departe de panou), are un bun potential de racire atat pentru ea in sine, cat si pentru unitatile (M.2) ce sunt instalate sub cablurile tip panglica ale riser-ului. Gasirea unui echilibru intre a nu sufoca spatiul si cel de racire este un dans ale carui reguli este important sa le cunosti, in special daca nu vrei sa folosesti o racire pe lichid.
A doua “camera” a carcasei este zona in care vom gasi cele doua tray-uri pentru unitatile de stocare dispuse vertical in partea superioara, acomodand astfel un maxim de 4 unitati de 2.5″ si 2 de 3.5″. Sursa isi gaseste si ea locul vertical, avand chiar un sistem de sustinere. Sub nivelul sursei se gaseste etajul inferior al lui HYTE Y60, zona fiind impartita intre cele doua ventilatoare aflate in partea din fata si cea de cable-management aflata in partea din spate, acestea doua comunicand prin orificii de trecere. Recomand ca tragerea cablurilor ce conecteaza zona de control la placa de baza sa fie efectuata cat timp sistemul nu este foarte incarcat de componente, altfel este destul de complicat sa trecem firele prin etajul inferior dintr-o parte in cealalta. Pentru partea de cable-management avem 80mm la dispozitie si suficiente ancore pentru cabluri.
Comentarii
Mi se pare o carcasa care se expune foarte mult la praf chiar daca vine echipata cu filtre. Acest trend al carcaselor tip acvariu, sacrifica simplitatea si performantele unei carcase clasice, pentru aspectul vizual si nimic mai mult. Este doar o parere personala.