Review – FSP Hydro PTM+ 850W
Analiza interioara
Ventilatorul de 135mm este fabricat de Protechnic, fiind vorba despre modelul MGA13512XF-A25, echipat cu lagar pe lichid (FDB) si o turatie maxima de 2300 rpm. Problema este ca zgomotul de motor este destul de deranjant, iar fan controller-ul implementat de FSP pare ca are destul de putine trepte. Modulatia turatiei lasa de dorit, ventilatorul fiind zgomots in timpul functionarii – este clar ca modelul folosit nu este potrivit pentru o functionare silentioasa atat prin forma palelor, cat si prin dimensiunea rotorului.
Platforma folosita in cazul lui FSP Hydro PTM+ 850W este bazata pe modelul Hydro PTM, adaptata insa pentru puteri mai mari si functionare cu flux de aer scazut. In acest scop toate elementele care pot bloca fluxul de aer au fost mutate spre extremitati, mai mult au fost amplasate cateva radiatoare pentru a muta caldura acumulata in interior spre spatele PCB-ului unde se afla waterblock-ul. Puntea de diode din primar este triplata pentru a scapa de necesitatea racirii cu un radiator. Asa cum era normal pentru o sursa certificata 80PLUS Platinum, pentru a creste eficienta si stabilitatea tensiunilor, FSP Hydro PTM+ 850W 850W are rail-urile de 3.3v si 5v derivate din rail-ul de 12v (tehnologie DC-DC). Cele 2 VRM-uri sunt amplasate vertical pe PCB-ul principal, aproape insa de placa cu conectori modulari.
Daca privim partea superioara a PCB-ului nu banuim absolut nimic legat de racirea cu lichid – sursa arata absolut normal. Asta este si una din problemele design-ului hibrid abordat de FSP, pentru ca transformatoarele, dioda si MOSFETii de APFC si convertoarele DC-DC nu sunt racite asadar, ventilatorul va porni din cand in cand si va fi zgomotos. Waterblock-ul fabricat de Bitspower este amplasat pe spatele PCB-ului printr-un pad termic racind astfel switcherele principale dar si anumite pad-uri metalice care translateaza pe spate cateva din hotspot-urile sursei. Insa eficienta racirii acestor hotspot-uri nu este foarte buna, pentru ca avem pierderi mari prin pad-ul termic si PCB, dar si pemtru ca unele din componentele respective sunt distantate de PCB.
Toti condensatorii electrolitici folositi sunt fabricati de Nippon Chemicon certificati pentru functionare la 105 grade C: primar (seria KMZ, 2 x 330uF pentru un total de 660uF) si secundar (electrolitici seria KZE + polimerici). Filtrul de intrare incepe de pe mufa IEC cu 2 capacitori tip Y si un capacitor tip X, continuand pe PCB cu un varistor (MOV), 3 capacitori tip Y, un capacitor tip X si 2 bobine. Calitatea constructiei este buna, insa garantia este de doar 3 ani, ceea ce poate parea putin pentru o sursa high-end, mai ales ca Seasonic sau Corsair ofera 10 sau 12 ani…
Comentarii
Niciun comentariu la: Review – FSP Hydro PTM+ 850W
Pingback: Review – FSP Hydro PTM+ 850W | Stiri IT & C
Pingback: Review – FSP Hydro PTM+ 850W - 1iT.ro - Stiri IT, noutati si tehnologie
Pingback: lab501 » Review – FSP Hydro PTM Pro 850W