FSP Knight TW 2K UPS Review
FSP Knight TW 2K UPS
Schimband usor obiectul discutiei, astazi avem ca subiect FSP Knight TW 2k, un UPS online de 2000VA (1600W). UPS-urile nu mai sunt de mult ceva nou pentru piata din Romania insa pentru cei mai putin familiarizati cu acest subiect trebuie sa gasim un raspuns in ceea ce priveste utilitatea dar si rentabilitatea unei astfel de investitii.
UPS-ul (Uninterruptible Power Source) este practic un aparat electric ce alimenteaza cu tensiune unul sau mai multi consumatori, atunci cand sursa de alimentare principala se intrerupe. Mai pe scurt, atunci cand ne loveste o pana de curent, dracia asta mica (dar foarte grea) ne ajuta sa ducem treburile la bun sfarsit. Protectia impotriva varfurilor de tensiune este si ea o valoarea adaugata atunci cand optam pentru un UPS.
Diferenta dintre un UPS si o sursa auxiliara de urgenta (gen generator) consta in timpul de reactie ce compenseaza in functie de arhitectura, aproape instant (Line interactive/ Offline UPS) sau chiar instant (Online UPS) caderea de tensiune. Echipamentele sunt protejate datorita alimentarii cu energie ce vine din bateriile proprii, folosind un invertor de mare putere. Avand la dispozitie o energie finita (baterii multiple de 12V cu plumb – 7Ah sau 9Ah), UPS-urile au un timp limitat de sustinere, timp ce poate varia de la cateva minute la cateva ore, in functie de capacitatea lor dar si de sarcina aplicata, acordand astfel suficient timp incat salvarea datelor devine posibila si / sau chiar finalizarea sarcinilor in lucru.
In general, rolul unui UPS este acela de protejare a PC-urilor, a centrelor de date, dar si a echipamentelor folosite in telecomunicatii sau alte echipamente electrice unde o anomalie a aprovizionarii constante de energie va aduce cu siguranta prejudicii serioase, rezultand pierderi de date, care in final valoreaza mult mai mult decat investitia initiala intr-un UPS.
Capacitatea unui UPS variaza de la 600VA (360W), ce poate sustine un PC cu monitor LED care consuma in mod normal sub 200VA (120W), pana la unitati ce alimenteaza servere, cladiri sau chiar orase, asigurand timpul de tranzitie necesar pana la interventia generatorul ce poate prelua furnizarea de energie. Spre exemplu, cel mai mare UPS din lume se afla in Fairbanks, Alaska, acesta furnizand energia necesara intregului oras cat si a comunitatilor locale, timp in care curentul este oprit.
Comentarii