AMD Ryzen Threadripper 3 – Part 2 – AMD Ryzen Threadripper 3970X & 3960X Review

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 25 November, 2019.

Concluzii

 
Asa cum mentionam in introducerea acestui articol, din punctul meu de vedere lansarea de astazi reprezinta finalul unui capitol important din evolutia procesoarelor, capitol inceput in urma cu 2 ani de zile, prin lansarea primei generatii AMD Ryzen. Desigur, discutam aici despre aspectul comercial al problemei, nu despre dezvoltarea efectiva a arhitecturii, respectiv procesului de fabricatie, acestea intinzandu-se pe o perioada semnificativ mai lunga de timp.

Iar in acest moment, tocmai am vazut cum se incheie acest capitol. Cu doua procesoare AMD monstruoase, atat AMD Ryzen Threadripper 3970X, cat si AMD Ryzen Threadripper 3960X oferind performante semnificativ mai ridicate decat orice exista pe piata in acest moment, cu un consum ridicat (cel mai ridicat din testele noastre), respectiv cu un pret pe masura. Astfel, AMD Ryzen Threadripper 3970X va fi disponibil in Romania pentru 10299 RON, in timp ce AMD Ryzen Threadripper 3960X va fi comercializat pentru 7199 RON.

Paradoxal, dar pana in urma cu 6 ore, cand au fost lansate oficial procesoarele Cascade Lake X, Intel cerea putin mai mult pentru un Core i9 9980XE, adica ~10750 RON. Diferenta este ca AMD ofera 32 de nuclee pentru acest pret, nu 18, respectiv o performanta semnificativ mai ridicata, Core i9 9980XE / 10980XE nefiind nici macar in aceeasi liga cu AMD Ryzen Threadripper 3970X si 3960X in aplicatiile optimizate pentru procesare multi-threaded.

Acesta este efectul rafinarii aceleiasi arhitecturi, respectiv aceluiasi proces de fabricatie, mai bine de 5 ani de zile. Desigur, nu cred ca vor mai trece mai mult de 1.5-2 ani pana cand vom vedea ceva competitiv de la Intel, insa acestia vor trebui sa vina cu o arhitectura complet noua, un proces de fabricatie adus la zi si o platforma noua, pentru a putea concura cu oferta AMD. Pana atunci insa, combinatia intre arhitectura, proces de fabricatie si topologie s-a dovedit a fi castigatoare pentru AMD, acestia oferind in momentul de fata cele mai puternice procesoare pentru fiecare segment de pret, de la 49 USD la 1999 USD.

Astfel, daca 3950X se lupta de la egal la egal cu 10980XE si il si intrece in majoritatea cazurilor, AMD Ryzen Threadripper 3970X si 3960X fac pur si simplu parte din alt segment de piata, aspect care se reflecta atat in performante, cat si in pret. Ceea ce este cu adevarat remarcabil in cazul celei de-a treia generatii AMD Ryzen Threadripper este faptul ca noile procesoare se distanteaza de comportamentul modelelor din generatiile anterioare, oferind o performanta solida in marea majoritate a cazurilor, inclusv in jocuri, ceea ce nu putem afirma despre primele doua generatii de Threadripper.

Desigur, pentru gaming, in special gaming Full HD, platformele mainstream sunt in continuare de preferat, insa in gaming 4K diferentele sunt minore, iar daca adaugam in calcul si o a doua sarcina, cum ar fi streaming, deja cred ca stim cu totii ce platforma are castig de cauza. Totusi, gaming-ul este o activitate secundara in cazul procesoarelor din familia Threadripper, acestea fiind orientate mai mult inspre productivitate, iar aici, atata timp cat utilizati o solutie software adusa la zi (3DSMax, Blender, DaVinci Resolve), adica … nu Adobe, in momentul de fata procesoarele Threadripper 3 pur si simplu nu au concurenta.

Au trecut mai bine de doi ani si jumatate din momentul lansarii primelor procesoare din familia Ryzen si cred ca previziunile pe care le faceam atunci s-au adeverit intocmai…

Nu, Intel nu vor reduce preturile actualei generatii de procesoare. Dar Kaby Lake a fost ultima platforma unde varful de gama avea 4 nuclee, iar pozitionarea viitoarelor hexacore-uri si octocore-uri Intel va fi facuta cu siguranta mult mai atent. Si poate si dezvoltatorii de software vor acorda o atentie sporita optimizarii multi-core, in conditiile in care procesoarele 8c/16t tocmai au devenit mult mai accesibile.

Da, Kaby Lake a fost ultima generatie mainstream unde varful de gama al seriei era un quad-core. Dezvoltatorii de software au inceput sa fie pe deplin constienti de necesitatea optimizarii multi-threaded si pana si Microsoft s-au alaturat acestui trend. Iar astazi, fix astazi, cand se implinesc 999 de zile din momentul lansarii lui AMD Ryzen 7 1800X, pretul varfului de gama high-end Intel revine la 999 USD, adica acolo unde a fost mai bine de 10 ani la rand, de la introducerea primului procesor Pentium Extreme Edition si pana la lansarea lui 6950X.

Iar pentru asta, cei de la AMD sunt direct responsabili, datorita dezvoltarii, producerii si comercializarii a trei generatii de modele Ryzen si Threadripper, care au ridicat de fiecare data stacheta, oferind din ce in ce mai multa putere de calcul de la an la an. Iar anul acesta, pasionatii pot utiliza un procesor cu 16 nuclee si 32 de fire de executie, pe o platforma mainstream. Si chiar daca acesta este comercializat astazi pentru 4399RON, in oferta celor de la Intel nu exista o solutie mai puternica pentru acelasi pret.

Mai mult decat atat, tot astazi am vazut cum arata si se comporta doua procesoare care pur si simplu nu au concurenta – AMD Ryzen Threadripper 3970X si AMD Ryzen Threadripper 3960X. Si daca aveati impresia ca AMD se vor opri aici, iar numarul nucleelor nu va mai creste pentru ceva timp de acum inainte, ei bine, dati-mi voie sa va impartasesc ultima surpriza pe care o pastram pentru acest moment.

Astazi, 25 Noiembrie 2019, la 999 de zile de la lansarea primului procesor AMD Ryzen, echipat cu 8 nuclee si 16 fire de executie, AMD tocmai au anuntat oficial varful de gama AMD Ryzen Threadripper 3990X, echipat cu 64 de nuclee si 128 de fire de executie, acesta urmand a fi lansat pe piata la inceputul anului viitor. Cum ar zice anglofilii… your move, Intel…

 

Comentarii

7 comentarii la: AMD Ryzen Threadripper 3 – Part 2 – AMD Ryzen Threadripper 3970X & 3960X Review

  1. Gabriel Petre a scris pe:

    RIP Intel !

  2. Daniel Necula a scris pe:

    “” – evident, utilizam Windows 10 Pro x64, cu toate update-urile la zi (in cazul de fata versiunea 1903) “”

    Deja e 1909. Media creation tool deja e la versiunea 1909.

  3. Monstru Post author a scris pe:

    Absolut, dar procesoarele astea nu se testeaza in 2 zile. Cand am inceput testele, 1903 cu November update era cea mai recenta versiune. Nu schimb conditiile de test in timpul testelor, conteaza ce e disponibil cand incep eu testele, nu cand public.

  4. walterescu a scris pe:

    In platforma de test apare un ssd Samsung 970PRO 1TB iar in fotografie e un MP600. Cel din urma ar fi influentat unele din rezultate ?.
    Am vazut teste comparative in care a intrat si Intel Xeon W-3175X desi se pare ca pretul il duce in alta liga. Ar fi meritat comparatia ?

  5. Dan a scris pe:

    Fain articol, mulțumim pentru update-uri si exclusivități.
    Si acum doamnelor si domnilor – sau Ladies and gentlemen cum spun englezii- concluzia finala a acestui review este ca
    cel mai performant procesor desktop – AMD Ryzen 3950X este mai performant decât cel mai bun procesor Intel HEDT.
    In plus Ryzen 3950X este cu 25% mai ieftin.
    Ryzen Threadripper oferă un raport preț/performanță excelente si pur si simplu nu au nici un fel de concurenta din partea celor de la intel.
    Așa că în 2019 în sfârșit utilizatorul poate să facă împăcat o investiție inteligentă – performanta si preț imbatabile.
    E amuzant si de compătimit Intel care încă încearcă să amăgească utilizatorii neinformați cu denumirile lor complicate la procesoare.
    Pentru PR-ul de la Intel: este necesar să faceți un update la realitatea din 25.11.2019.
    Astfel că se impune o redenumire mai realistă a familiilor de procesoare Intel.
    Core I9, atât desktop cat si HEDT nu își merita această denumire – titulatură.
    Nu le mai ajută “fața” – adică performanța și nici prețul.
    Procesoarele Intel HEDT ar trebui mai degrabă redenumite Core I8.
    Așa zis-ele procesoare desktop Core i9 e cazul să fie redenumite Core I7.
    Si tot așa Core I5, Core I3 pana ajungem la Core i1 (asta e realitatea).

  6. Monstru Post author a scris pe:

    Walterescu – folosim acelasi ssd pentru toate platformele, cel din tabel. Corsairul a fost trimis de AMD, nu l-am folosit, la fel cum nu am folosit nici memoriile. Ar fi afectat sigur scorul in PCMark. In rest nu.

  7. Ion a scris pe:

    Total annihilation!!!

Lasa-ne un comentariu: