EHA Tech Tour 2024 – Taipei – ASUS

Scris de: , in categoria: Editoriale, Featured Articles, in 14 January, 2025.

Placi de baza

 

Pentru inceput, vom discuta despre tehnologia NitroPath DRAM, care permite obtinerea unor frecvente de functionare mai ridicate prin reproiectarea slotului de RAM, bazat pe acelasi design inca din era SDRAM. Acest nou design imbunatateste calitatea semnalului, crescand frecventa de overclocking a memoriei DRAM cu pana la 400 MHz, in functie de viteza memoriei, platforma utilizata si configuratia sistemului. In acelasi timp, forta de retentie a slotului este imbunatatita cu 57%, ceea ce face ca aceste noi sloturi sa fie mai rezistente la uzura si deteriorare comparativ cu cele traditionale.

 

 

NitroPath implica utilizarea unor sloturi DDR5 speciale, dezvoltate impreuna cu Lotes (pentru care ASUS beneficiaza de exclusivitate timp de un an), care minimizeaza interferentele in cazul sloturilor nepopulate prin folosirea unor contacte aurite mai scurte (“stubs”). Explicatia este destul de simpla: atunci cand sloturile secundare raman nefolosite, pinii acestora se comporta ca o antena, devenind astfel mult mai susceptibili la interferente. Pe langa traseele mai scurte si optimizate, acesta este unul dintre motivele pentru care placile de baza cu doar 2 sloturi de memorie permit frecvente semnificativ mai ridicate.

Pe platformele mai vechi, care nu dispun de modele cu doar 2 sloturi, precum LGA775 sau LGA1156, o practica frecventa este dezlipirea de pe PCB a doua dintre cele patru sloturi de memorie. Acum putem intelege mai bine de ce aceasta solutie poate fi avantajoasa.

 

 

In loc ca pinii sa se extinda in sus si departe de modulul DIMM, acestia sunt pliati spre interior, reducand lungimea contactelor aurite cu aproximativ 70%. Aceasta tehnologie este implementata pe placi de baza de ultima generatie, precum ROG Crosshair X870E Hero, ROG Strix X870E-E Gaming WiFi, ROG Maximus Z890 Extreme, ROG Maximus Z890 Hero si ROG Strix Z890-E Gaming WiFi, asigurand performante superioare in overclocking-ul memoriei DDR5. Asa cum am aratat in review-ul nostru dedicat placii de baza ASUS ROG Crosshair X870E Hero, aceasta este singura testata pana acum care a reusit sa ruleze memorie la CL36 si frecventa DDR5-8200.

In diagramele de mai jos putem observa o simulare a integritatii semnalului, atat la DDR5-8600 (prima diagrama), cat si la DDR5-10000 (cea de-a doua diagrama). Pentru o functionare optima, “ochiul” trasat cu rosu trebuie sa ramana intact si neatins. La DDR5-8600, acest lucru este indeplinit fara probleme, atat pentru slotul DDR5 normal (diagrama a), cat si pentru cel NitroPath (diagrama b). In schimb, la DDR5-10000, situatia devine critica din cauza frecventei ridicate si a susceptibilitatii la interferente. In acest caz, “ochiul” este practic inexistent la utilizarea unui slot DDR5 clasic (diagrama a). Totusi, prin utilizarea slotului NitroPath, se poate observa un “ochi” mic, dar clar definit, care asigura o functionare mai stabila.

 

 

ASUS AI Advisor este un expert tehnic bazat pe inteligenta artificiala, disponibil in permanenta pentru a raspunde intrebarilor utilizatorilor. Proprietarii placilor de baza ASUS compatibile pot interactiona cu aceasta tehnologie folosind limbaj natural pentru a obtine informatii despre hardware-ul lor. Pentru incepatori, ASUS AI Advisor ofera explicatii usor de inteles despre functii de optimizare “one-click”, precum AI Overclocking si ajustarea vitezei ventilatoarelor. Pentru utilizatorii experimentati, tehnologia furnizeaza ghiduri si instructiuni detaliate despre cele mai noi functii oferite de ASUS.

Prin procesul denumit “Chain-of-Thought”, ASUS AI Advisor combina creativitatea cu acuratetea modelului RAG (Retrieval-Augmented Generation), oferind raspunsuri bine documentate si relevante, bazate pe o baza de date construita anterior. De asemenea, include un instrument de tip agent care interactioneaza cu API-urile pentru a facilita sesiunile complexe de intrebari si raspunsuri.

ASUS AI Advisor este extrem de util pentru optimizarea PC-ului, simplificand procesul si oferind o experienta mai placuta atat pentru incepatori, cat si pentru utilizatorii avansati. Acesta te ajuta sa gasesti rapid o functie, chiar daca nu iti amintesti numele exact si raspunde intrebarilor intr-un mod familiar, fiind bazat pe motorul Azure OpenAI utilizat si de ChatGPT.

Tehnologia ASUS AI Advisor a debutat pe placile de baza ASUS Z890 si, incepand cu 6 Ianuarie 2025, este compatibila si cu placile ASUS X870E, X870, B850, B840 si B860. Mai jos puteti vedea cateva capturi din aplicatie, precum si raspunsul acesteia la o intrebare putin mai neortodoxa pe care i-am adresat-o in timpul demo-ului.

 

 

Functiile EZ PC DIY aduc un set de inovatii care faciliteaza experienta de asamblare si utilizare a PC-ului, eliminand necesitatea folosirii uneltelor speciale. De exemplu, PCIe Slot Q-Release Slim permite utilizatorilor sa indeparteze cu usurinta placile grafice voluminoase, fara a fi necesara actionarea unui buton. Similar, M.2 Q-Release faciliteaza indepartarea radiatorului M.2 de pe unul sau mai multe sloturi fara a necesita unelte aditionale, iar noile tehnologii M.2 Q-Latch si M.2 Q-Slide asigura o instalare si o indepartare fara efort a SSD-urilor M.2, simplificand considerabil procesul.

Modelul ProArt Z890-CREATOR WIFI este unul dintre putinele modele disponibile pe piata care ofera suport atat pentru Thunderbolt 4 (1 port Type-C), cat si pentru Thunderbolt 5 (doua porturi Type-C). Aceasta tehnologie permite utilizatorilor sa beneficieze de conectivitate avansata prin functii precum conectarea in lant a dispozitivelor (daisy-chain) si viteze de transfer de pana la 120 Gbps, incluzand atat date, cat si fluxuri video combinate. In plus, functia Thunderbolt Share ofera posibilitatea partajarii datelor si controlului dispozitivelor folosind un simplu set de tastatura si mouse, simplificand astfel interactiunea cu alte echipamente.

De partea cealalta, pentru platforma AMD, avem modelul ProArt X870E-CREATOR WIFI, care ofera suport pentru doua porturi USB4, o tehnologie ce asigura viteze de transfer bidirectionale de pana la 40 Gbps si suport pentru redare video la rezolutii impresionante, de 8K sau 4K. Acest model este ideal pentru utilizatorii care lucreaza cu continut video de inalta calitate.

In plus, ASUS au introdus functii software revolutionare pentru o experienta de utilizare optimizata. Interfata BIOS Q-Dashboard ofera un meniu intuitiv in BIOS, afisand dispozitivele conectate la sistem si simplificand gestionarea acestora. Totodata, prin intermediul aplicatiei ProArt Creator Hub, colaborarea ASUS cu Pantone a permis dezvoltarea unei functii de Color Management, oferind creatorilor de continut digital o baza de date profesionala pentru extragerea si analiza culorilor, imbunatatind procesul creativ.

 

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: