AData Extreme Edition DDR3 1600X 7-7-7-20

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 22 September, 2008.

Incet dar sigur ne apropiem de momentul in care memoria DDR3 se va instala iin majoritatea calculatoarelor, fie ele platforme de teste sau sisteme al caror scop este utilizarea zilnica. Pe de o parte, aparitia lui Nehalem se profileaza din ce in ce mai clar la orizont, pe de alta parte reduceri masive de preturi vor fi posibile cu siguranta in viitorul apropiat. Toate aspectele sunt favorabile impunerii memoriei DDR3 pe piata incepand cu sfarsitul acestui an, asa ca este cazul sa incepem si noi sa testam putin produsele disponibile. Astfel, prin amabilitatea celor de la AData am avut posibilitatea sa testez unul dintre kiturile din seria X, destinate overclockerilor, si anume AData Extreme Edition DDR3 1600X.


Prezentare

Spre deosebire de alte kituri de memorie, care folosesc blistere sau cutii de diverse forme si marimi, acest kit vine intr-un amabalaj foarte interesant si destul de voluminos. In mod normal nu prea am acorda atentie ambalajului unui kit de memorie, insa in cazul de fata nu pot sa nu remarc atentia deosebita pentru detalii. Cutia se desface intr-un mod care mie imi aminteste de casetele de bijuterii si inauntru, in doua compartimente imbracate in catifea neagra, gasim cele doua stick-uri de memorie. Pentru impresia artistica, cei de la AData primesc nota zece cu siguranta.
Radiatoarele de culoare neagra sunt de dimensiuni standard, asigurand astfel compatibilitatea kitului de memorii cu orice placa de baza sau heatsink de pe piata. Odata indepartate, observam ca memoriile sunt single-sided si, in cazul kitului de fata, folosesc IC-uri Samsung, ceea ce reprezinta un avantaj din punct de vedere al voltajului necesar si al frecventei maxime ce poate fi atinsa, dar nu si din punctul de vedere al modului de lucru cu latente mai mici. Un mic repros la adresa producatorului, contactul intre IC-ul si banda termoconductoare este foarte slab in cazul de fata.

Specificatii

AD31600X001GM(O)U
240Pin Unbuffered-DIMM Non ECC
2GB Dual Channel Kit (1GB x2
PC3-12800 (DDR3 1600)
7-7-7-20
1.75V~1.85V
Lifetime warranty

Platforma de test

Intel Core 2 Duo E8400
Asus P5E3-Premium X48
AData DDR3 1600X – 2.0v, 1:2, 2T
Cooler Master Hyper Z600
eVGA 9800GX2
WD Raptor 74GB
Cooler Master UCP1100W

WIN XP SP2
Everest Ultmate Edition 4.50.1330


Metodologie
Tinand cont de target-ul vizat de catre aceasta serie de memorii, si anume overclockerii, scopul testului nostru este de a analiza potentialul de overclocking al acestor memorii. In acest sens, am cautat frecventa maxima care poate fi atinsa folosind CAS 7, 8 si 9. Totusi, nu i-am uitat nici pe cei care vor folosi acest kit in regim de utilizare zilnica, asa ca am testat si frecventa maxima la care memoriile sunt stabile folosind latentele amintite mai sus. Stabilitatea am testat-o cu Orthos Blend. De asemenea, folosind frecventele stabile, am rulat si SuperPI 1M si Cache & Memory Benchmark din Everest. Atentie, rezultatele acestui test difera de la o versiune a benchmark-ului la alta, deci nu pot fi comparate cu rezultatele obtinute cu versiuni mai vechi.
Rezultate

Asa cum spuneam mai devreme, acest kit foloseste IC-uri Samsung. Caracteristicile acestui tip de IC-uri determina comportamentul kitului si acest lucru este usor de observat. Voltajul specificat de producator pentru 1600MHz cu 7-7-7-20 este situat intre 1.75 si 1.85v. Cu toate acestea, am testat kitul folosind frecventa si latentele recomandate de producator, dar am aplicat 1.70v si pot spune ca memoriile au rulat Orthos fara nici o problema, ceea ce este imbucurator. Parerea mea este ca aceste memorii au mai multe de oferit decat ceea ce putem vedea in acest test, deoarece si placa de baza poate fi un factor limitator al frecventei maxime atinse.
Din ceea ce am testat, kitul prezentat aici scaleaza foarte putin cu voltajul peste 2v, asa ca testele au fost realizate folosind exact acest voltaj.

7-7-7-21 – 1860MHz CpuZ

7-7-7-21 – 1800MHz Orthos

8-8-8-21 – 1900MHz CpuZ

8-8-8-21 – 1840MHz Orthos

9-9-9-24 – 2060MHz CpuZ


9-9-9-24 – 2000MHz Orthos

Everest & SuperPI 1M

Cu aceasta ocazie am testat si modul in care X48 lucreaza cu latentele, testand performanta in SuperPI si in Everest pentru aceeasi frecventa a memoriilor si a procesorului, dar cu latente diferite.

Concluzii

Ei bine…sunt multe de spus, mult mai multe decat ce se poate observa in screenshot-uri. In primul rand, acest kit evident nu agreeaza latentele foarte stranse, ceea ce pentru benchmark-ing reprezinta un dezavantaj. Frecventele atinse in acest fel nu sunt impresionante. Pe de alta parte, aceste memorii mi se par foarte potrivite pentru un sistem de gaming high-end, voltajul mic necesar obtinerii stabilitatii la 2000MHz fiind un mare avantaj. Memoriile nu se incalzesc mai deloc in timpul testelor, chiar daca voltajul este crescut pana la 2v, iar sporul de frecventa folosind CAS 9 este considerabil. Avantajul major fata de DDR2, pe langa compatibilitatea cu viitoarele sisteme, este oferit de multitudinea de optiuni de configurare pe care ulitizatorul le are la dispozitie. Astfel, indiferent de frecventa procesorului sau de FSB-ul pe care il folosim, memoriile cu siguranta nu vor limita sistemul, iar latimea de banda si performantele obtinute vor fi mereu la un nivel destul de ridicat.

Dupa parerea mea, kitul de fata este un kit de memorii demn de luat in seama. Nu ofera frecvente foarte mari folosind latente stranse, precum implementarile cu Micron D9 (care se gasesc si pe acest kit, pe versiunile mai vechi), dar ofera o frecventa mare in conditii de stabilitate, folosind un voltaj mediu si fara a avea nevoie de racirea lor suplimentara.

Comentarii

2 comentarii la: AData Extreme Edition DDR3 1600X 7-7-7-20

  1. alin a scris pe:

    Imi place ca s-a vorbit si de temperatura acestora.

    Pe viitor, mi-ar place, sa puneti (in cadrul prezentarii) si pretul produsului. Pe mine, unul, m-a ajuta enorm in luarea unei decizii.

    In rest, review-ul, este ok. Tot inainte.

  2. Monstru Post author a scris pe:

    Ai dreptate, mi-ar fi placut sa discut pretul exact, dar, din pacate, la momentul redactarii acestui articol memoriile nu se gaseau in oferta distribuitorilor din Romania.

    In rest, ma bucur ca ti-a placut testul, si te mai asteptam si cu alte teste pe viitor 🙂

Lasa-ne un comentariu: