DDR3 Round-up 2012 – A-Data, Corsair, GEIL, GoodRAM, Kingston, Patriot si TeamGroup
DDR3 Round-up 2012
In caz ca va intrebati de ce a trebuit sa treaca mai mult de 2 ani si jumatate pana sa facem inca un round-up de memorii va voi raspunde inca din primele randuri ale acestui articol. Piata memoriilor a ajuns la saturatie, iar pretul a scazut foarte mult in ultimii ani in timp ce capacitatea a fost intr-o continua crestere. Preturile mici au obligat producatorii sa taie din cheltuieli pe unde au putut: IC-uri binnuite la MHz care nu merg decat 10MHz peste specificatii, PCB-uri de slaba calitate sau radiatoare care se dezlipesc la prima atingere si sunt fabricate din tabla ordinara.
Piata memoriilor e atat de trista incat toti overclockerii cauta sa cumpere second-hand module bazate pe chipuri BBSE sau PSC, chiar daca platesc de doua ori mai mult pe un kit 4GB decat ar plati pe un kit 8GB nou din magazin. Sincer mi-e dor de vremurile vechi cand Winbond facea legea la DDR1 (BH5, CH5, UTT), Micron era regele DDR2 (D9GMH, D9GKX sau chiar celebrele Fatbody) iar pentru DDR3 nimeni nu poate nega legenda pe care a lasat-o Elpida (Hyper pentru platforma pana la Sandy Bridge si BBSE pentru cele mai recente platforme).
Totusi timpul trece iar noi trebuie sa ne adaptam, asadar vom analiza in round-up de astazi ceea ce putem sa gasim in acest moment pe piata. Ceea ce ma bucura este faptul ca mai sunt producatori care inca mai tin linii de produse destinate segmentului premium, atat din punctul de vedere al constructie cat si din cel al binning-ului. Desi pretul nu este la fel cu cel al unui kit de duzina, acestia merita apreciati pentru ca inca mentin vie placerea de a tweak-ui la sange un kit de memorie.
Despre principiile de functionare ale memoriei RAM precum si despre cei mai importanti parametrii – latentele – tratate in detaliu am vorbit in round-up anterior asadar nu voi mai relua acest aspect. Pentru cei care nu l-au citit, recomand o lectura inainte de a merge mai departe cu acest articol.
Comentarii
Nu ar strica la concluzii un tabel cu toate rezultatele obtinute in rest felicitari pentru munca depusa, frumos scris si analizat. Keep up the good work.
Excelent review!
As avea ceva de adaugat la Geil Evo Veloce: kitul meu 2x4gb 10-11-11-30@1,5 nu poate nici el 2400 Cl10 sub nici o forma insa, cl11 merge pana la 2666 la temperatura camerei iar, la temperaturi scazute merge chiar si pana la 2800 nedepasind tensiunea de alimentare de 1,75V.
Cl12 a fost necesar doar in cazul rularii la frecv de 2800 mhz la temperatura camerei.
Dar un mic review la Samsungurile de 1600 mhz CL11, care si-au facut timid aparitia in Romania, vom vedea? Sunt tare interesat si curios de un astfel de kit cum se comporta.
Intotdeauna ma impresioneaza chestiile mici care fac lucruri mari, cand am vazut acele memorii GoodRAM la modesta frecventa 1333MHz (de care sincer nici n-am auzit) mi-am cam zis:”ba ce saracii s-au gandit si astia sa testeze” mai ales luandu-ne dupa aspectul fizic oribil.Dar uite de unde sare iepurele, oamenii astia chiar isi respecta numele pe care l-au dat produselor.Totusi cred ca v-a vandut cineva pontul, huh:> ?
Deci .. practic KingSTON HyperX Predator sunt bune de ceva?
Fara samsung ?
Foarte bun review cum ne-ati obisnuit,totusi parca si TridentX de la G.Skill ar fi meritat sa fie printre ele.
@Andreiu: am acele Kingston HyperX la 2400, si sunt memorii decente, mai ales prin prisma pretului, un kit 2x4GB.
Ruleaza fara probleme, ce-i drept nu cred ca o sa spargi recorduri mondiale la OC, dar ele oricum ruleaza la 2400, diferentele fiind destul de mici fata de alte kituri (doar in benchmarkuri vei vedea ca micile diferente, poate din cauza latentelor setate in XMP un pic mai mari). Dar in jocuri, etc nu vei vedea diferente.
Atunci ce recomanzi cristi io?
Nu pentru oc… doar normal.. G skill? Corsair?
Pe piata memoriilor ram este o mare concurenta, dar fara calitate..
Credeti ca e posibil vreodata sa se treaca la termenul corect de tensiune in loc de “voltaj”? Tensiunea curentului electric se masoara in Volti, dar continua sa se numeasca tensiune(cel putin in limba noastra). Nu zic ca nu stiti si voi lucrurile astea, dar ma gandesc ca aveti posibilitatea de a face ceva sa schimbati cu timpul chestia asta(bineinteles adoptand exprimarea corecta si astfel fortand publicul sa o adopte si el). Aceeasi greseala se face si in cazul intensitatii, care este inlocuita cu popularul “amperaj”. Asta e exprimare de electrician de santier, nu de profesionisti, parerea mea. In rest, tot respectul, faceti review-uri cu adevarat profi.
Revin :D. In majoritatea cazurilor folositi, in mod corect, termenul de tensiune adica asa cum trebuie sa faca orice profesionist. Doar aici ” Acest rezultat este obtinut la o tensiune de 1.8v, profitand de faptul ca chipurile Samsung ce echipeaza acest kit scaleaza bine cu voltajul. Oricum, 1.8v este un voltaj ce poate fi folosit fara probleme pentru perioade lungi de timp, zona periculoasa incepe de la 2v incolo” am vazut folosit termenul de voltaj. Scuze si ignorati comment-ul de mai sus. Aviz cititorilor articolului care totusi inca folosesc acesti termeni in mod gresit.
Ce varianta este mai buna: 2 sticks de memorie sau 4 sticks ?
Ideal e sa ai 2 placute de capacitate mai mare, in loc de 4 dar de capacitate mai mica. Felicitari pentru articol!
Matose, nu e corect sa compari Teamgrout Xtreem LV 2400 si 2133 CL9 cu GEIL EVO Veloce CL11
Comparatia corecta era cu GEIL EVO Veloce 2133 CL10 adica astea GEV38GB2133C10ADC
Duc 2800 CL11 la 1.65 .. si cu bani mai putini 🙂
Check this:
http://www.overclockers.com/geil-evo-veloce-8gb-ddr3-2133-c10-review
Este vorba despre un test in care acoperim mai multe optiuni ca si pret si performante, nu facem un head to head intre modele corespunzatoare de la mai multi producatori.
OK dar concluziile trase imi faceau impresia unei comparatii.
Pingback: NEWS - Memorii - Page 20 - My Garage
Pingback: Patriot Viper3 Intel Extreme Masters 8GB 2133MHz Review
Pingback: [Opinie] Concursuri căştigate pe nedrept - Page 4 - My Garage
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube