Intel SSD DC S3500 480GB Review

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 25 September, 2013.

Concluzii

 

Cu siguranta seria S3500 de la Intel ofera mai mult decat un SSD consumer obisnuit, venind cu cateva facilitati din mediul enterprise: criptare AES-256, capacitori pentru protectie la caderi de curent dar si garantarea pastrarii performantei in timp. Referitor la acest aspect am testat acum ceva timp pierderea de performanta suferita de SSD-uri odata cu trecerea timpului si ocuparea spatiului disponibil. Desi nu am publicat nimic in acest sens, va pot spune ca si cel mai rapid SSD al momentului (Samsung 840 Pro) sufera la acest capitol. Plextor M5, pe de alta parte, are un firmware optimizat pentru a evita aceasta problema iar acest lucru s-a vazut in pierderea de performanta care a fost mult mai mica (sau chiar inexistenta in unele cazuri). Am facut acesta paranteza pentru a sublinia faptul ca asta e o problema reala, iar S3500 chiar daca nu este cel mai rapid din curtea scolii la o prima vedere poate avea avantaje in timp mentinandu-si performanta mult mai bine.

A venit timpul sa vedem cum stam cu preturile si sa tragem o concluzie. Varianta de 120GB poate fi achizitionata pentru 624RON, cea de 160GB pentru 808RON in timp ce pentru 240GB trebuie sa platiti 1199RON. Preturile sunt surprinzator de bune pentru un drive Intel-made ce are ceva sange enterprise prin vene, dar variantele enumerate mai sus nu pot oferi viteza maxima de scriere de care este capabil controller-ul. Arhitectura acestuia scaleaza aproape liniar cu cat avem mai multe die-uri NAND disponibile, asadar pentru a obtine viteza maxime de 500MB/s la citire avem nevoie minim de modelul cu 240GB.

In ceea ce priveste scrierea lucrurile sunt ceva mai complicate pentru ca daca vrem peste 300MB/s trebuie sa ne orientam catre variantele de 300GB (1522RON) sau 400GB care este in format 1.8″ (2146RON). Pentru performanta maxima in schimb cu o viteza de scriere peste 400MB/s sunt modelele de capacitate mare, dintre care cel mai ieftin este cel testat de noi astazi, adica Intel SSD DC S3500 480GB (2499RON).

Preturile sunt bune la variantele de capacitate mica, uneori chiar sub cele ale lui Samsung 840 Pro care, desi nu are aceleasi facilitati avansate de securitate a datelor si a mentinerii performantei in timp, vine tot cu o garantie de 5 ani. Totusi, pentru a ne bucura de viteze ridicate de transfer la scriere avem nevoie de variantele de capacitate mare, care cel mai probabil depasesc nevoile si bugetul unui utilizator casnic. Pentru un workstation entry-level sau pentru un home server facilitatile oferita de SSD DC S3500 se potrivesc ca o manusa, iar pretul este mai mult decat prietenos pentru ceea ce ofera.

 

_DSC3481

 

Comentarii

4 comentarii la: Intel SSD DC S3500 480GB Review

 1. CPU
  Core i7 4670K

  E i7 sau i5?

 2. Alex a scris pe:

  @ Popovici Andrei
  Este i5.mai mult ca sigur este o greseala de scriere:)

 3. tom a scris pe:

  E un SSD foarte interesant, multumim pentru review.

  O obiectie am: va rog, nu incepeti si voi cu romgleza. “Capacitor” are un echivalent vechi in limba romana: condensator.

 4. Mihai a scris pe:

  Care este durata de viata a informatiilor de pe un SSD, daca il scoti din calculator?

Lasa-ne un comentariu: