Intel SSD DC S3500 480GB Review

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 25 September, 2013.

Intel SSD DC S3500 480GB

 

Cand ne gandim la Intel, nu putem sa nu ne amintim de Ephraim, numele de cod al primului controller propriu ce a stat la baza revolutiei SSD-urilor. Primele modele ce au incorporat acest controller, X25-M destinat power-userilor si X25-E destinat mediului enterprise, ne-au schimbat perceptia asupra experientei ce ne-o poate oferi un SSD la acel timp.

La 4 ani distanta de acel moment, in 2012, Intel ne-a prezentat urmasul acelui controller sub numele de cod Taylorsville. Acesta este reproiectat de la zero, fiind compatibil acum cu standardul SATA 3 si axat in principal pe mentinerea performantei in timp. Primul SSD care a beneficiat de noul controller a fost Intel SSD DC S3700 echipat cu memorie NAND 25nm HET-MLC (High Endurance Technology) ce oferea o anduranta exceptionala, dar la un pret ce era justificat numai pentru segmentul enterprise.

Pentru cei care isi doreau un SSD Intel pentru acasa vestile nu erau prea grozave, toate modelele destinate acestui segment erau bazate pe controllere 3rd party: 510 (Marvell), 520 (Sandforce) sau 330 (Sandforce). Intel se pare ca a sesizat aceasta problema si s-a decis sa ofere si power-userilor o noua jucarie: SSD DC S3500.

Noul S3500 este bazat pe acelasi controller prezent in S3700 (Taylorsville), numai ca tinta lui sunt aplicatiile unde nu avem operatiuni de scriere intensive. In acest scop memoria NAND folosita este mult mai accesibila (20nm MLC) iar overprovisioning-ul este si el micsorat pentru a permite un pret per GB cat mai bun.

Datorita controller-ului folosit, SSD DC S3700 are mai multe de oferit decat un SSD echipat cu un controller consumer. Analizand tabelul de mai jos vedem toate capacitatile si formatele in care este disponibil noul SSD de la Intel, pentru o performanta buna la scriere se pare ca ar trebui sa alegem o capacitate de minim 400GB (totusi si variantele de 240GB si 300GB sunt interesante, mai ales prin prisma pretului mai mic).

 

Intel3500

 

Comentarii

4 comentarii la: Intel SSD DC S3500 480GB Review

 1. CPU
  Core i7 4670K

  E i7 sau i5?

 2. Alex a scris pe:

  @ Popovici Andrei
  Este i5.mai mult ca sigur este o greseala de scriere:)

 3. tom a scris pe:

  E un SSD foarte interesant, multumim pentru review.

  O obiectie am: va rog, nu incepeti si voi cu romgleza. “Capacitor” are un echivalent vechi in limba romana: condensator.

 4. Mihai a scris pe:

  Care este durata de viata a informatiilor de pe un SSD, daca il scoti din calculator?

Lasa-ne un comentariu: