SSD-uri pe 34nm – Intel X25-M 160GB G2

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 10 August, 2009.

In urma cu doua saptamani va povesteam despre noua generatie de SSD-uri Intel, fabricate in litografie de 34nm. Pastrand performanta modelelor anterioare, seria G2 de la Intel beneficiaza de un avantaj major fata de acestea datorita pretului foarte competitiv in momentul lansarii. Astfel, noile modele sunt oferite pentru un pret cu aproximativ 50% mai mic decat modelele echivalente din “vechea garda”, acest lucru transformandu-le in concurenti deosebit de periculosi pentru modelele considerate pana acum ca fiind acesibile. Evident, nu puteam sa nu verificam in practica performanta noilor modele, asa incat astazi vom analiza mai atent comportamentul modelului cel mai incapator,  SSDSA2M160G2GC.

Acesta face parte din seria X25-M si foloseste chip-uri MLC, fabricate in litografie de 34nm. Capacitatea de stocare (160GB) este cea mai mare oferita in acest moment de Intel, insa dupa o scurta privire aruncata in interiorul unitatii ne putem da seama ca modele cu capacitati de stocare si mai mari sunt deja in plan. Specificatiile au ramas neschimbate, X25-M laudandu-se cu viteze de citire de pana la 250MB/s si viteze de scriere de pana la 70MB/s. Evident, specificatiile sunt foarte interesante, dar pe noi ne intereseaza rezultatele practice, asa ca am supus vajnicul SSD unor serii intregi de teste care mai de care mai interesante.

.

Prezentare

M-am obisnuit in ultima vreme cu cutiile simple de carton in care vin diverse minunatii de la Intel, asa ca nici nu m-am mai obosit sa fotografiez cutia. Ce este mai interesant se afla inauntru, si pot spune cu mana pe inima ca este cu adevarat frumos. Pentru a fi siguri ca nu vor exista confuzii intre cele doua serii de SSD-uri, cei de la Intel au schimbat atat denumirea noilor modele (acestea contin indicativul G2 in product number) cat si modul in care acestea se prezinta. Astfel, daca in cazul modelelor fabricate in litografie de 50nm, aveam de-a face cu o carcasa neagra din plastic, noile modele au primit o carcasa si mai rezistenta, din aluminiu. Peste aceasta este montat un adaptor de la 7mm pana la 9.5 mm, pentru a asigura compatibilitatea acestei unitati cu orice notebook dotat cu un hard-disk de 2.5″. Dimensiunile au ramas neschimbate (69.85mm x 100mm x 9.5mm), greutatea este similara (80g), iar restul specificatiilor ne indica faptul ca avem de-a face cu un disc destul de … dur. Astfel, cei de la Intel ne asigura ca X25-M va suporta cu succes socuri de pana la 1000G/0.5msec si va functiona ireprosabil timp de 1,2 milioane de ore. Da, ati citit bine, acest produs are un MTBF de 1,2 milioane de ore. Dupa calculele mele asta inseamna 136 de ani, deci chiar ma intreb atunci de ce cumparatorul beneficiaza numai de 3 ani garantie. Adica, imi si inchipui cum ar veni la garantie prin 2120 un  potential mostenitor care ar vrea sa recupereze datele de pe “rasnita lu’ bunicu’ “. Trecand peste acest aspect, trebuie totusi sa aveti grija atunci cand planuiti o sesiune de benching extrem pe aer, deoarece X25-M functioneaza intre 0 si 70 oC. Deci usor cu azotul pe langa SSD, ne-am inteles? Dar pana atunci, haideti sa dam pagina si sa vedem cum arata inculpatul.

Comentarii

8 comentarii la: SSD-uri pe 34nm – Intel X25-M 160GB G2

  1. interesant

  2. Era misto daca in test ati fi comparat si cu un hdd velociraptor la 10.000 rpm.

    Eu simt nevoie sa imi pun sistemul de operare pt un hdd f. rapid si imi facea cu ochiul un velociraptor de 150GB. Sa mai astept 1 an pana cand SSD-urile ajung la maturitate ?

  3. Monstru Post author a scris pe:

    Velociraptorul a ramas de mult in urma SSD-urilor, comparatia este oarecum inutila. Sfatul meu ar fi sa astepti pana cand SSD-urile performante se mai ieftinesc putin si sa investesti direct in asa ceva, in loc sa mai bagi bani in thenologii care deja nu mai sunt de actualitate.

  4. cred ca asa o sa fac, thx for info 🙂

  5. corect baga mare pe un ssd inte si nu vei regreta, veloci deja este outdated

  6. incepe era SSD-urilor, mai nou majoritatea netbook-urilor sunt prevazute cu ssd , ce e drept de capacitati mai mici 16-32 gb. Odata cu ieftinerea acestora si utilizatorii pc-urilor desktop vor opta pentru ele.

  7. DanD a scris pe:

    ok, pt ssd sunt si eu si mare nevoie as avea pt desktop-ul meu.

    pana una alta insa as vrea sa experimentez pe un laptop. un hp cu t6400 si 3gb de ram si un hard idiot de 4k rpm care rontaie non stop.

    ce ssd ar fi interesant si ca pret si ca performanta ca sa ii dea un sut in fund la laptop ca si performanta dar si sa nu rup banca.

    as vrea si o capacitate foarte mica – maxim 64gb [actualmente e un 60gb hdd original] – cred ca si un 32 ar fi ok

    10x

  8. inc a scris pe:

    Salut

    Am tot auzit si citit tot felul de opini ca SSD-urile nu sunt inca foarte fiabile cu toate ca producatori dau un MTBF de un milion de ore pana la urma cum e treaba asta te tine macar 2 – 3 ani sau se alege prafu de el folosindul la parametri normali?

Lasa-ne un comentariu: