Seagate si AMD dezvaluie primul HDD cu interfata SATA 6 Gbit/s

Scris de: , in categoria: Stiri, in 9 March, 2009.

In cadrul conferintei Everything Channel Xchange tinuta astazi la New Orleans, Seagate impreuna cu AMD au aratat printr-o demonstratie tehnologica primul specimen de hard disk dotat cu interfata SATA 6 Gbit/s (denumire oficiala temporara).

Aceasta interfata se afla inca in stadiul de conceptualizare, Organizatia Internationala Serial ATA (SATA-IO) anuntand pentru prima jumatate a anului curent finalizarea specificatiilor standardului SATA 6 Gbit/s (sau SATA Revision 3.0).

Acest nou standard va introduce o dublare a performantei actualului standard, SATA 2.0, si deci viteze maxime de transfer de pana la 600 MB/sec, o deplina compatibilitate cu dispozitivele actuale SATA 2.0 sau 1.0, un consum de curent mai eficient si, nu in ultimul rand, o imbunatatire a capabilitatilor NCQ (Native Command Queuing).

Demonstratia a constat in rularea in paralel a doua sisteme, primul avand in componenta un hdd Barracuda 7200.12, iar celalalt un hdd experimental si un chipset-prototip AMD (foarte probabil dotat cu southbridge-ul SB800), un instrument de benchmark aratand diferenta de performanta dintre cele doua interfete.

Disponibilitatea comerciala a primelor hard disk-uri (si mai ales SSD-uri, adevaratele beneficiare ale sporului de performanta dat de noua interfata) bazate pe interfata SATA 6 Gbit/s este preconizata pentru sfarsitul anului 2009.

Tot atunci sunt asteptate primele placi de baza (in special de la AMD) compatibile cu aceast standard. Reamintesc faptul ca Intel nu pare pregatita pentru  SATA 6 Gbit/s, noile chipset-uri P55 (destinate socket-ului LGA 1156) neavand o implementare nativa a acestei interfete.

Sursa: electronista.com

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: