SSD-uri pe 34nm – Intel X25-M 160GB G2

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 10 August, 2009.

Concluzii

Am ajuns la final, si nu pot sa spun ca am avut parte de surprize pe parcursul acestui test.  Noua generatie de SSD-uri Intel respecta intocmai specificatiile si ofera o performanta cel putin egala cu cea a generatiei anterioare. Mai mult decat atat, beneficiind de avantajele schimbarii procesului tehnologic, pretul s-a redus drastic, acest aspect fiind deosebit de important din punctul meu de vedere. Cunoscand politicile de piata practicate de Intel, ne putem astepta de pe acum la noi ieftiniri in viitorul nu foarte indepartat si probabil si la debutul versiunii de 320GB.  Toate aceste aspecte fac parte din drumul inca lung pe care SSD-urile il mai au de parcurs pana sa inlocuiasca actualele unitati de stocare. Vom vedea cu siguranta viteze si mai mari, dar pentru a facilita succesul noilor tehnologii, pretul trebuie sa fie competitiv, iar erorile inerente “copilariei” acestei tehnologii trebuie sa devina simple amintiri. Daca tot am ajuns la acest capitol, sunt convins ca ati auzit deja de bug-ul de firmware de care sufera noua generatie produsa de Intel. Astfel, SSD-urile livrate cu prima versiune de Firmware (02G2) pot avea o problema suparatoare in cazul in care aveti setata in BIOS o parola pentru hard-disk. In cazul in care aceasta parola este schimbata, sau dezactivata, datele de pe SSD nu mai pot fi accesate.  Daca aveti deja o unitate dotata cu acest firmware (cum este de exemplu unitatea testata in cadrul acestui articol), tot ce trebuie sa faceti pentru a nu avea probleme este sa nu setati o parola pentru hard-disk in BIOS, sau, daca aveti deja o astfel de parola setata, nu schimbati si nu dezactivati parola.  Oficialii Intel au declarat ca aceasta problema va fi remediata in decurs de cateva zile, cu ajutorul unui update de firmware. Pana atunci, puteti pregati deja Intel SATA SSD Firmware Update Tool.

Aceste probleme vor ramane desigur in trecut si putini ne vom mai aminti de ele odata ce vom intra in posesia unui SSD Intel si vom fi uimiti de performanta acestuia. Si cu siguranta ne apropiem cu pasi repezi de momentul in care SSD-uri cu o capacitate de stocare si mai mare, cu performante cel putin egale, dotate cu conexiuni S-ATA 3, si mai ales disponibile pentru preturi si mai mici decat cele din acest moment , vor inlocui treptat batranele hard-disk-uri din sistemele majoritatii utilizatorilor. Pana atunci, entuziastii au deja la dispozitie o solutie foarte performanta, in noile modele produse de Intel.

Comentarii

8 comentarii la: SSD-uri pe 34nm – Intel X25-M 160GB G2

 1. interesant

 2. Era misto daca in test ati fi comparat si cu un hdd velociraptor la 10.000 rpm.

  Eu simt nevoie sa imi pun sistemul de operare pt un hdd f. rapid si imi facea cu ochiul un velociraptor de 150GB. Sa mai astept 1 an pana cand SSD-urile ajung la maturitate ?

 3. Monstru Post author a scris pe:

  Velociraptorul a ramas de mult in urma SSD-urilor, comparatia este oarecum inutila. Sfatul meu ar fi sa astepti pana cand SSD-urile performante se mai ieftinesc putin si sa investesti direct in asa ceva, in loc sa mai bagi bani in thenologii care deja nu mai sunt de actualitate.

 4. cred ca asa o sa fac, thx for info 🙂

 5. corect baga mare pe un ssd inte si nu vei regreta, veloci deja este outdated

 6. incepe era SSD-urilor, mai nou majoritatea netbook-urilor sunt prevazute cu ssd , ce e drept de capacitati mai mici 16-32 gb. Odata cu ieftinerea acestora si utilizatorii pc-urilor desktop vor opta pentru ele.

 7. DanD a scris pe:

  ok, pt ssd sunt si eu si mare nevoie as avea pt desktop-ul meu.

  pana una alta insa as vrea sa experimentez pe un laptop. un hp cu t6400 si 3gb de ram si un hard idiot de 4k rpm care rontaie non stop.

  ce ssd ar fi interesant si ca pret si ca performanta ca sa ii dea un sut in fund la laptop ca si performanta dar si sa nu rup banca.

  as vrea si o capacitate foarte mica – maxim 64gb [actualmente e un 60gb hdd original] – cred ca si un 32 ar fi ok

  10x

 8. inc a scris pe:

  Salut

  Am tot auzit si citit tot felul de opini ca SSD-urile nu sunt inca foarte fiabile cu toate ca producatori dau un MTBF de un milion de ore pana la urma cum e treaba asta te tine macar 2 – 3 ani sau se alege prafu de el folosindul la parametri normali?

Lasa-ne un comentariu: