SSD-uri pe 34nm – Intel X25-M 160GB G2

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 10 August, 2009.

Teste

Ok, ne-am clatit ochii cu diverse detalii ale anatomiei lui X25-M G2, haideti sa vedem de ce este in stare. Am montat unitatea intr-un sistem cu componente high-end si am realizat o serie de teste sintetice si practice pentru a determina cat mai bine performanta efectiva de care este capabil acest mediu de stocare, dincolo de specificatiile producatorului.

.

Platforma de test

 • Intel Core i7 920
 • Thermalright Ultra 120 Extreme +Coolink SWIF 2 120P
 • Gigabyte EX58-UD5
 • 3x2Gb OCZ DDR3 1600 CL7
 • Gigabyte GTX 260 OC UDV
 • OCZ EliteXStreme 1000W
 • Intel X25-M 80GB (Windows Vista x64)
 • Maxtor  80GB (Windows XP)
 • Intel X25-M 160GB G2 (unitatea testata)

.

HDTune PRO 3.5

HDTune este unul dintre cele mai complete programe pentru testarea performantelor unitatilor de stocare, continand un modul destinat vitezei de scriere, un modul destinat vitezei de citire, un modul pentru testarea performantelor folosind diverse dimensiuni de fisiere si, noutate adusa de versiunea 3.5, un modul destinat testarii performantelor controller-ului I/O. Am rulat benchmark-ul pentru viteza de citire de doua ori, odata in momentul in care SSD-ul era neatins si odata dupa ce am terminat testele. Diferenta intre cele doua rulari exista, dar este destul de mica si perfect justificabila.

G2-HDTune-Read

G2-HDTune-Read-USED

.
Evident, prima rulare prezinta rezultate foarte optimiste, in timp ce a doua rulare prezinta rezultate ceva mai apropiate de conditiile pe care le putem intalni intr-un calculator normal. In ambele cazuri, atat viteza de citire (231MB/s, respectiv 226MB/s) cat si timpul de acces (<0.1ns) sunt la inaltime. Totusi, este interesant cum se reduce performanta burst rate-ului de la 154MB/s la 107MB/s dupa utilizarea intensa a unitatii.
.

G2-HDTune-Write

.
Viteza medie de scriere este demna de invidiat, 80MB/s.
.

G2-HDTune-64k

G2-HDTune-1MB

G2-HDTune-256MB

.

Folosind diverse dimensiuni ale fisierelor putem masura performanta intr-o plaja cat mai larga de intrebuintari. In fiecare caz testat mai sus (64k, 1MB, 256MB), rezultatele obtinute confirma testele de citire si scriere, atat prin performanta cat si prin constanta.

Comentarii

8 comentarii la: SSD-uri pe 34nm – Intel X25-M 160GB G2

 1. interesant

 2. Era misto daca in test ati fi comparat si cu un hdd velociraptor la 10.000 rpm.

  Eu simt nevoie sa imi pun sistemul de operare pt un hdd f. rapid si imi facea cu ochiul un velociraptor de 150GB. Sa mai astept 1 an pana cand SSD-urile ajung la maturitate ?

 3. Monstru Post author a scris pe:

  Velociraptorul a ramas de mult in urma SSD-urilor, comparatia este oarecum inutila. Sfatul meu ar fi sa astepti pana cand SSD-urile performante se mai ieftinesc putin si sa investesti direct in asa ceva, in loc sa mai bagi bani in thenologii care deja nu mai sunt de actualitate.

 4. cred ca asa o sa fac, thx for info 🙂

 5. corect baga mare pe un ssd inte si nu vei regreta, veloci deja este outdated

 6. incepe era SSD-urilor, mai nou majoritatea netbook-urilor sunt prevazute cu ssd , ce e drept de capacitati mai mici 16-32 gb. Odata cu ieftinerea acestora si utilizatorii pc-urilor desktop vor opta pentru ele.

 7. DanD a scris pe:

  ok, pt ssd sunt si eu si mare nevoie as avea pt desktop-ul meu.

  pana una alta insa as vrea sa experimentez pe un laptop. un hp cu t6400 si 3gb de ram si un hard idiot de 4k rpm care rontaie non stop.

  ce ssd ar fi interesant si ca pret si ca performanta ca sa ii dea un sut in fund la laptop ca si performanta dar si sa nu rup banca.

  as vrea si o capacitate foarte mica – maxim 64gb [actualmente e un 60gb hdd original] – cred ca si un 32 ar fi ok

  10x

 8. inc a scris pe:

  Salut

  Am tot auzit si citit tot felul de opini ca SSD-urile nu sunt inca foarte fiabile cu toate ca producatori dau un MTBF de un milion de ore pana la urma cum e treaba asta te tine macar 2 – 3 ani sau se alege prafu de el folosindul la parametri normali?

Lasa-ne un comentariu: